בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

איך אפשר להגביר את האטרקטיביות של היין הישראלי?

אם העתיד של תעשיית היין טמון בשילוב בינה לבין תיירות אטרקטיבית, כפר היין קדם ברמת הגולן הוא סימן מבשר טובות

19תגובות
רמת הגולן יקב אסף
שחר קדם

לו הייתי תמים ומאמין שזה באמת עשוי לעזור, הייתי מייעץ לכל בעלי היקבים הקטנים בישראל לאחד את מאמציהם ולגרום לכך ששר התיירות, שר החקלאות ושר הכלכלה והתעשייה יגיעו בהקדם האפשרי לביקור בכפר היין של משפחת קדם ברמת הגולן. בזמן שבכנסת ישראל עדיין רואים ביין בן חורג, כזה שלא ממש יודעים כיצד להתמודד איתו, מה שמוביל בעיקר להתעסקות בכל מיני רגולציות לא רלוונטיות — המיזם של בני משפחת קדם, שבלבו פועל היקב המשפחתי "אסף", הוא פנינת תיירות נדירה. שהייה בה אמנם מסבה קורת רוח, אך בו בזמן מעצימה את תחושת ההחמצה של ענף היין הישראלי בשלב זה של פעילותו.

אזורי יין חפצי חיים נדרשים כיום ליצור את השילוב המתבקש כל כך בין יין לתיירות. בבורדו, טוסקנה וקליפורניה הבינו זאת ויצרו תשתית תיירותית שבה תעשיית יין, בתי מלון קטנים ומסעדות מתקיימים היטב אלה לצד אלה. באזורי יין מרכזיים פחות, כמו גיאורגיה והונגריה, מבינים זאת כיום ומקדמים מיזמים שישפרו את חוויית הביקור בהם ויהפכו אותם ליעד תיירותי מועדף. ובארץ? עדיין תקועים בתזה שיין הוא משקה שיש לייצר באזורי תעשייה בלבד.

איל קרן

באותו הקשר של יין, אזוריות ותיירות, שמעתי לא אחת את מומחה היין הישראלי, יאיר היידו, מדבר על הצורך ההכרחי ביצירת ערך. לדבריו, כבר מזמן לא ניתן להסתפק בייצור יין איכותי, שכן זה דבר שנעשה בלא מעט מקומות אחרים בעולם. הצרכנים בני זמננו, כך הוא טוען, מחפשים שייצקו עבורם ערך מוסף ליין — אם זה סיפור מעניין, מורשת אזורית או חוויה בלתי נשכחת. בזכות ערך כזה הם יחזרו אל היין גם בעתיד ואף יהיו מוכנים לשלם בעדו יותר משהיו ניאותים לפני כן.

לפחות מביקור של שעות אחדות, נדמה כי כפר היין קדם מספק חוויה כזו. הכפר הקטן, שנבנה לא הרחק מבית המשפחה ביישוב קדמת צבי, מכיל, מלבד מבנה היקב, שלוש בקתות אירוח מינימליסטיות ואלגנטיות, בית קפה שמגיש אוכל טרי שמיוצר במקום (בידי עדי קדם, הבת הבכורה במשפחה, בוגרת ה-French Culinary Institute בניו יורק), חדר טעימות יין אסתטי וחצר רחבת ידיים הפונה אל נופי הגולן, שבתקופה זו של השנה נחשף במלוא יופיו. תיירים שמגיעים למקום, לפעמים אפילו לשם עצירה קטנה של קפה ומאפה, לא יכולים שלא להתוודע לעשייה ביקב ומוצאים את עצמם פתאום עם בקבוק של יין רוזה על השולחן. עם כל הכבוד לקמפיינים הפרסומיים של טרום החגים, זו עדיין הדרך הטובה, הבריאה והישירה ביותר לגרום לאנשים להתקרב לעולם היין הישראלי. פשוט לצקת ערך.

איל קרן

יקב אסף הוקם בשנת 2004 על ידי אבי המשפחה, אסף קדם, לאחר שמכר את חלקו ביקב בזלת הגולן לשותפו יואב לוי. באופן לא שכיח בישראל, יקב אסף מתנהל כיקב אסטייט, קרי יקב שנסמך אך ורק על ענבים שגדלים בכרמים שבבעלותו. במקרה הזה מדובר בחלקות כרם, 55 דונם, שנטועות בגובה 500-600 מטר סמוך לקדמת צבי, ובחלקה אחת של קברנה סוביניון בגובה 890 מטר, שממנה מייצר היקב את יין הדגל שלו, מואיזה.

בשנים האחרונות התגייסו כל בני המשפחה לפעילות סביב כפר היין, אך הדמות הבולטת בפעילות היקב, לפחות כלפי חוץ, היא זו של אורן קדם, שאף חבר לאביו אסף במלאכת הייננות, במה שנדמה כתהליך מדורג ומתמשך של העברת השרביט. אם במשך השנים יינות היקב שמרו אמונים לסגנון של יקבי הבוטיק הישראליים של תחילת שנות האלפיים, אז קדם הצעיר, שמסתובב לא מעט בארץ ומעודכן בתהליכים שעוברים של עולם היין, מנסה לקדם ביקב קו רענן ומאופק יותר. בגזרת היינות הלבנים זה עובד יפה, שכן הם פחות בשלים ואלכוהוליים ומציעים חוויית שתייה קלה ומרעננת, גם אם לא בהכרח מורכבת. בכל הנוגע ליינות היקב האדומים, התהליך עודנו בשלב הגישוש והם לא ממצים את הפוטנציאל שטמון בענבי אזור הגידול שלהם. זה אומר שניכר בהם חוסר אחדות, שמתבטא בכך שהם לא תמיד נקיים מספיק, לא תמיד מאוזנים מספיק ונוטים בחלקם לבשלות יתר, מתיקות ועציות עודפת, שפוגמים ביכולתם לשדר רעננות של פרי.

איל קרן

בכל מקרה, עד שתיווצר דרך יין מקומית אמיתית, כוס של סוביניון בחצר הפסטורלית של כפר היין קדם, למרגלות הרי הגולן, היא הדבר הקרוב ביותר לתיירות יין שתקבלו כאן.

סוביניון בלאן 2017

ארומטי, ירקרק ועשבוני, עם מרקם מלא ועשיר בטעמי פרי טובים שברקעם מתיקות מרומזת. סיומת מתובלת, ארוכה ורעננה. סוביניון בלאן נקי, טעים, מאוזן ויפה, שיש לצורכו כבר בקיץ הקרוב. ציון: 90 (90 שקל).

פינו גרי 2017

בציר הענבים נעשה מוקדם באופן משמעותי ביחס לשנה הקודמת, כדי להימנע מעודף ארומות פרי מתקתקות וחנפניות. הבחירה הזאת התגלתה כמוצלחת: היין, הפעם עם 12.5% אלכוהול, מציג את זן הפינו גרי על הצד הפרחוני והרענן שלו, באופן שכנראה מתאים יותר לאזורי גידול חמים, עם ניחוחות וטעמי פירות טריים כאגס, תפוח ואפרסק וחמיצות מספקת שמאזנת נגיעת טעם מתקתקה. יין אביבי מלבב. ציון: 88 (95 שקל).

שנין בלאן 2017

100% ענבי שנין בלאן, חצי מהיין הבגיר כמחצית השנה בחביות עת אלון חדשות. האף נוטה לבשלות גבוהה ומרמז לתיבול מתקתק. על החך היין מופיע במרקם מלא ועשיר, עם עציות שבולטת בשלב הזה ומייצרת לא מעט משקל, חמיצות גבוהה וטובה, שמנוניות וטעמי פרי טובים שנוטים לגוונים ירקרקים. יין שנין בלאן מעניין, שצריך קצת זמן כדי להתגבש. ציון: 87 (95 שקל).

איל קרן

רוזה 2017

100% ענבי זינפנדל שנבצרו באופן ייעודי לרוזה. זהו רוזה חינני וגסטרונומי, עם חדות וחמיצות גבוהה, גם אם חסר בו מעט נפח של פרי אדום, טרי ורענן, שכל כך מתבקש כאן. ציון: 88 (90 שקל).

רוג'ום 91 2014

ענבי קברנה סוביניון, הבגרה של 17 חודשים בחביות עץ אלון. היין מציג פרי יער כהה, בשל ומתקתק ורמזים לתיבול ירקרק, בעוד הסיומת טאנית, חמה ועוקצנית. קברנה סוביניון נגיש ויומיומי לצריכה מיידית. ציון: 85 (95 שקל).

4 seasons pinotage 2015

בלנד של 85% ענבי פינוטאז' עם קברנה סוביניון וקברנה פרנק, הבגרה של 17 חודשים בעץ שרובו חדש. המתקפה הראשונית לא מאוד נקייה ועצית באופייה, כאשר ברקע ניחוחות של עשבי תבלין וטבק. על החך היין מופיע עפיץ, עתיר פרי שזיפי, בשל ומתקתק ואילו הסיומת ארוכה ויבשה. ציון: 87 (110 שקל).

שיראז קיסריה 2014

המוצלח מבין יינות היקב האדומים לטעמי. זהו שיראז רב־עוצמה ומוחצן, עתיר פרי שחור-סגול כהה ובשל. 24 החודשים שהיין שוהה בחביות באים לידי ביטוי היטב הן בפרופיל הארומטי והן על החך ומשווים לו מרקם קטיפתי עגלגל. יין מאוזן, אלגנטי בדרכו, עם תיבול טוב ונוכחות מספקת של חומצה, שמתאים כמו כפפה לאוהבי יינות שיראז רבי־עוצמה בסגנון אוסטרלי. ציון: 89 (155 שקל).

Moise Single Vineyard Grand Reserve 2013

100% ענבי קברנה סוביניון מכרם יחידני בגובה 890 מטר. 2,000 בקבוקים בלבד מיוצרים מהיין הזה, שחושף ניחוחות של פירות יער כהים ושזיפים בשלים לצד ארז, טבק, אספרסו ושוקולד. על החך הוא מופיע עשיר ונדיב, עדיין עצי בשלב הזה, עם מבנה טאני מוצק ושרירי ושפע פרי חם ומתובל שנוטה למתיקות. ציון: 88 (255 שקל).



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו