בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

למה הניו יורקרים מוכנים לשלם על אוכל ישראלי כפול מאוכל ערבי

בעלי מסעדות ישראליות בניו יורק גובים מחיר כפול ואף יותר על חומוס, שקשוקה ופלאפל שהם מוכרים לעומת מחירם במסעדות ערביות. קרישננדו ריי, מנהל בית הספר לתזונה ומזון באוניברסיטת ניו יורק, מסביר למה זה קורה

30תגובות
צלחת חומוס
Noam Galai / Getty Images IL

"המחירים שנגבים תמורת אוכל קשורים תמיד לכוח ולתדמית", אומר קרישננדו ריי, מנהל בית הספר לתזונה ומזון באוניברסיטת ניו יורק. "כן, גם לטעם יש פרסטיז' והיררכיה והיא משתנה ממקום למקום. אנחנו מוכנים לשלם יותר בעבור אוכל עם מוניטין טובים יותר. האוכל הישראלי נתפס בעיני הסועד בניו יורק כיוקרתי יותר מאשר האוכל הערבי למרות שיש דימיון בין המנות ובין שני המטבחים".

מסעדת סבבה מלאת סועדים
Ted Eytan

בנוסף לכך, בין המבקרים במסעדות הישראליות, ישראלים רבים. "המהגרים הישראלים לארצות הברית הם הרבה יותר מבוססים מהמהגרים הערבים והם מוכנים לשלם יותר תמורת האוכל שהם אוכלים במסעדות האתניות שלהם. האוכל הערבי נתפס כאוכל זול והרבה ממנו נמכר ברחובות בעגלות או משאיות". כהוכחה, הוא מצביע על בנגלית וערבית, כשתי השפות המדוברות ביותר בקרב הרוכלים. פעם המוכרים ברחוב היו איטלקים ויוונים. זה נגמר. האוכל הזול ביותר בניו יורק הוא של הפיליפינים, הסינים והערבים.

מסעדת סבבה - דלג
Sababa resaturant האוכל הישראלי נתפס בעיני הסועד בניו יורק כיוקרתי יותר מאשר האוכל הערבי למרות שיש ד

את הניתוח שלו עשה ריי, בין השאר, על פי הנתונים העדכניים של השירות המקוון ילפ המשמש סועדים רבים. לדבריו, הקטגוריה של האוכל הישראלי היא חדשה יחסית. עד לפני שנים אחדות היא בכלל לא הייתה קיימת. בשנים האחרונות נפתחו בניו יורק עשרות מסעדות שהמטבח שלהן מושפע מהנעשה בישראל. בערים אחרות, לעומת זאת, כמעט ואין בשירותים המקוונים קטגוריה של אוכל ישראלי משום שמספר המסעדות המצהירות על עצמן ככאלה הוא נמוך.

קרישננדו ריי
חיים הנדוורקר

בישראל יש הטוענים שאין דבר כזה מטבח ישראלי. כאן בארצות הברית דווקא מדברים על מטבח ישראלי. איך אתה מסביר את זה?

"יש שטוענים שמטבח נוצר כשיש שיח סביבו. וזה בדיוק מה שקרה למטבח הצרפתי. מישלן, חברת הצמיגים, יצרה שיח סביב המטבח הצרפתי ואז נוצר המושג 'המטבח הצרפתי'. וזה בדיוק מה שקורה למטבח הישראלי. ברגע שנוצר דיבור סביב האוכל מישראל, ובהחלט יש שיח על כך, הרי שבכך נוצר מטבח ישראלי. דברים מהסוג הזה הרבה פעמים רואים טוב יותר מרחוק, למשל מניו יורק".

לדברי ריי, הוא השתמש במחירי האוכל במסעדות כדי למדוד יוקרה. המסעדות היקרות ביותר בניו יורק הן המסעדות היפניות ואחר כך הצרפתיות. "המחיר קשור גם לדעות על התרבות הלאומית. בנוסף, ההגירה של היפנים והצרפתים לארצות הברית היתה מבוססת מבחינה כלכלית. כאשר בדקתי את העלייה במחירים בשנים האחרונות גיליתי שיש עלייה משמעותית במחירים במסעדות הישראליות, היווניות והקוריאניות בכמאה אחוזים. האוכל הערבי נמצא בתחתית הרשימה מבחינת יוקרה".

אייל שני בחגיגת פתיחת המיזנון בניו יורק
חיים הנדוורקר

ריי שפרסם לא מכבר את ספרו העוסק בהגירה ובאוכל, מציג כמה נתונים מאירי עיניים שאסף. למשל, בארצות הברית יש יותר ממיליון מסעדות. 600 אלף מהן עצמאיות והשאר קשורות לרשתות. האוכל הפופולרי ביותר הוא האיטלקי. בארצות הברית יש כמאה אלף מסעדות איטלקיות, 70 אחוזים מהן פיצריות. אוכלוסיית יוצאי איטליה עומדת על 16 מיליון ויותר מ-600 אלף מהם חיים בניו יורק. האוכל האתני השני בפופולריות שלו הוא האוכל הסיני. בארצות הברית יש כ-50 אלף מסעדות סיניות מתוכן 2,500 נמצאות בניו יורק. בארצות הברית חיים 35 מיליון מהגרים ובני מהגרים מסין, מהם למעלה מ-300 אלף בניו יורק. המחיר היחסית זול במסעדות הסיניות נובע מכך שחלק גדול מההגירה של הסינים לכאן היא של אנשים בעלי הכנסה נמוכה.

הקטגוריה השלישית במדד הפופולריות היא של אוכל מקסיקני (כולל הוואריאציה האמריקאית שלו שנקראת טקס-מקס). בסך הכל יש בארצות הברית כ-45 אלף מסעדות מקסיקניות-אמריקאיות כשמספרם של יוצאי מקסיקו עומד על 35 מיליון איש.

דוכן אוכל רחוב במנהטן
Catrina Genovese / Getty Images

ומה לגבי המטבח האמריקאי? הוא היה צריך להיות הפופולארי ביותר.

"דווקא לא. האוכל האמריקאי נמצא רק באמצע הרשימה של המסעדות הפופולריות. האוכל האמריקאי מבוסס בעצם על המטבח הגרמני. כשאני נוסע לגרמניה אני מרגיש שאני אוכל מזון שהוא קרוב משפחה של המטבח האמריקאי. ההמבורגר, הנקניקיות, הגבינות הרכות והבירות, למשל, הם תולדה של המטבח הגרמני. היסטורית אתה רואה שהייתה אהבה גדולה למטבח הגרמני כאן. השפה הזרה שלמדו בארצות הברית לא הייתה ספרדית או צרפתית אלא הגרמנית. אבל מלחמות העולם פגעו בשם של התרבות הגרמנית ובכלל זה במטבח הגרמני. לימודי השפה הגרמנית הוצאו מתכנית הלימודים. וכך הפרנקפורטר הפך להיות הוט דוג. אז גם האוכל הגרמני הפך להיות לאמריקאי, לפחות בשמות".

מסעדה יפנית
star5112

העבודה האקדמית של ריי מתרכזת בתרבות האוכל האמריקאית ובכלל זה תרבות האוכל של המהגרים. לדבריו, המטבח האמריקאי ממציא את עצמו מחדש כל 40 שנה. השינויים במטבח האמריקאי, הוא אומר, נובעים מההגירה. "אנחנו נמצאים כעת בסיום סבב של מחזור, כשהחקיקה בתחום ההגירה השתנתה והתאפשר למיליונים של מהגרים סינים והיספנים לבוא לכאן. עכשיו כשההגירה הולכת להיעצר לא ברור לאן זה יוביל. מה שבטוח שיהיה שינוי אבל המשמעות לא ברורה בשלב זה. אנחנו נמצאים בתקופה מעניינת". בשלב הזה אומר ריי כי מה שקורה לתרבות האוכל באמריקה מקביל למה שקרה למוסיקה בשנות ה-50, השנים שבהן נולד הרוקנרול. כשזה קרה איש לא ידע שמוזיקה חדשה נולדה. "את זה אפשר היה לראות רק כעבור כמה שנים", הוא אומר.

מסעדה סינית בברוקלין
Christopher Edwards

בתגובה לטראמפ ש"מאס" ממהגרים, יש לריי חומר למחשבה: "רוב העובדים בחוות החקלאיות היום הם מהגרים. מחצית מ-14 מיליון האנשים שעובדים במטבחי המסעדות באמריקה הם מהגרים. בערים כמו ניו יורק האחוז הרבה יותר גבוה". האם מישהו יכול להחליף את אותם עובדים? הוא בספק.

"מבחינת הצעירים האמריקאים תרבות האוכל היא עניין חשוב", אומר ריי. "בשבילם זה מקביל לחשיבות המוזיקה לדור הצעיר של שנות ה-60. הצעירים האמריקאים בונים את הזהות התרבותית שלהם כיום בהתבסס על מה שהם אוכלים או לא אוכלים. יש שני אלמנטים נוספים חשובים בעבור הצעירים היום. מוסיקה, כמובן, וגם אופנה. אבל האוכל הוא האלמנט החדש בחבורה. אגב, היום המטבח האמריקאי נוצר דווקא באינסטגרם. שם נוצר השיח בנוגע למטבח האמריקאי כשהדגש הוא לא רק על הטעם, אלא על כך שהאוכל ייראה יפה ומעניין".



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו