בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מאמץ או מנפץ?

מהי עוגיית הפסח המושלמת – קוקוס או בוטנים?

רגע לפני חג הפסח המוזר ביותר בהיסטוריה, יצאנו לבדוק את עוגיות הפסח עליהם גדלנו והתרחקנו מהן במהרה. למרות הזיכרונות הקשים, יש אחת מהן שדווקא שווה את הסבל הכרוך בחג הזה

5תגובות
עוגיות לפסח
איתן לשם

במסגרת המדור "מאמץ או מנפץ" אנחנו מבקרים את המסעדות, בתי האוכל, הדוכנים, המוצרים והמנות שהפכו למיתולוגיים ובוחנים האם עמדו במבחן הזמן, מאז הוכרזו ככאלה. האם כוחם עדיין במותניהם או שהפכו לצל חיוור לעברם המפואר? והפעם: עוגיות הפסח המיתולוגיות.

פסח הוא חג מתעתע והשנה על אחת כמה וכמה. מצד אחד (עוד) חופש עם המשפחה, מצד שני אפשרות להשתכר במצוות השם. כמו החג עצמו, כך גם ארוחות החג. בעוד המנות הראשונות והעיקריות הן מופת של יצירתיות יהודית, שמוכיחה שאפשר להסתדר נהדר ללא קמח, מגיע החלק של הקינוחים בארוחה והופך לאכזבה קשה. פרט לעוגת מצות שוקולד, פינוק ילדותי שמבוגרים כבר לא יכולים להתמסר אליו, שאר הקינוחים הם מהפחות מפנקים בלוח השנה היהודי. 

כבר כילדים שאל פיהם הוגשו שתי עוגיות הפסח המסורתיות – קוקוס או בוטנים – למדנו לדחות בשאט נפש את הממתקים בעלי המרקם המוזר. כשירות לציבור העומד בפני סגר פסח, ומנסה לתהות איך שומרים על כשרות אך לא מוציאים את בלוטות הטעם להורג (עניין חשוב בימי הקורונה, מאחר שאיבוד טעם וריח הם סימפטומים למחלה) – יצאנו לרכוש את שתי העוגיות המיתולוגיות בסופרמרקט המרוחק עד מאה מטרים מביתנו.

יצאנו מהסופר עם חשש לפיתוח covid-19, ועם חשש לא פחות גדול משתי חבילות העוגיות שבידינו. קוקוס תחילה. זוהי עוגיית הפסח האולטימטיבית, מהימים שטרם הוכשרו בהם עבור פסח כל סוגי הקינוחים. זהו הטעם של פסח בעוגייה קטנה ומוזרה אחת. לפני כמה עשורים העוגייה הזו הייתה בערך המקום היחיד בו יכולנו לטעום קוקוס. הוא היה מין מוצר רחוק מימים רחוקים, שהאקזוטיות שלו סייעה למבוגרים לצלוח את חג המתוקים המבאסים.

עוגיות לפסח
איתן לשם

מה שטוב בעוגיית הקוקוס הזו, הוא שהיא מורכבת מהמון המון קוקוס. לכן טעמה המרכזי והעמוק ביותר אינו שונה במידה מהותית משאר קינוחי קוקוס ידועים (באונטי, קוקוסית ורודה וכו'). למרות זאת יש כאן שוני, בעיקר במרקם העוגייה – שהרי זו הכשל"פית היא הרבה יותר קשיחה ומוצקה לעומת אחיותיה. המרקם הנוקשה הופך אותה לליווי חביב מאוד לקפה של פסח, טעמה – מוכר לנו פי כמה בשל ההתנחלות של הקוקוס בחיים של כולנו – היא כמו קריצה מהנורמליות, ובסיומה לא נותרת אותה תחושה כבדה של האשמה עצמית בפריצת כל עול. סוג של עוגייה חגיגית. מאמץ.

עוגיית הבוטנים מצד שני. גם היא טומנת בחובה טעם פסחי ייחודי, אבל אם עוגיית הקוקוס הייתה גורמת לילדים לחייך בנימוס ורק אחר כך לירוק את תוכן פיהם, עוגיית הבוטנים גרמה להם לירוק את הביס באופן אינסטינקטיבי. הבעייתיות בעוגייה הזו מתחלקת לשתיים – הטעם והמרקם. נדמה כאילו ניסו לשבור את שיא העולם בדחיסת תוכן לעוגייה, מפני שהמוצר הזה הוא כל כך צפוף עד שביסון קטנטן כבר מביא עמו געגוע לכוס מים.

עוגיות לפסח
איתן לשם

הטעם הוא כבר נושא למחקר מדעי (מיד כשהחוקרים ישתחררו מהעניין של מציאת תרופה לקורונה). איך יכול להיות שבוטנים, מאכל טעים וממכר, הופכים לעוגייה עבשה בעלת טעם לוואי מתקתק וריח ייחודי שניתן להגדירו כ"פיכסה"? גם קניית עוגיות עם ציפוי של שוקולד מזולף, כהכנה מוקדמת לחנק העתידי וניסיון להמתיקו, במעט, לא עזרה. ריטוש הבוטנים והפיכתם לעיסה דביקה ומתוקה מנוגדת לכל מה שבוטנים מייצגים. הם אמורים לעמוד בגפם, גאים במליחותם. ולא להפוך לעוגיית חנק, רק בגלל – שבמקרה – הם גם כשרים לאכילה בפסח, לאוכלי קטניות כמובן. מנפץ.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו