ריזוטו: ב-18 דרכים מעולות ומחממות - 10 מתכונים ביום - הארץ

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

ריזוטו: ב-18 דרכים מעולות ומחממות

לכתבה
ריזוטו פטריות ואפונה robynmac / Getty Images ILQ

איך להפסיק לפחד ולהתחיל להכין ריזוטו בבית - מהמתכון הבסיסי שכל בשלן צריך להכיר (כולל קיצורי דרך) ועד למתקדמים - אין כמו החורף למנת ריזוטו חמה

3תגובות

אורז יש רק במזרח? לא ממש. אורז גדל גם בדרום איטליה מאז המאה ה-14, ומשם הגיע בדרך לא דרך אל מילאנו וסביבתה בצפון. אמנם הוויכוח מי המציא את הריזוטו נותר עדיין ללא מענה, אך לפי אחת האגדות, היה זה דווקא איש צעיר שעסק בניפוח זכוכית לכוסות בפלנדריה, שנהג להשתמש בזעפרן כצבע הוסיף אותו לתבשיל אורז באירוע חגיגי, משם התגלגלה במנה וכללה אורז מוקפץ בחמאה, נקניקיות, מח עצם, ציר מרק ובצלים וכמובן זעפרן. באופן רשמי, המתכון הראשון שזוהה כריזוטו הוא חדש יחסית ומתוארך לשנת 1809, אז נחשבה המנה כמעדן למלכים. כיום, מוצאים גרסאות לרוב ובכל מחוז - מופע מעט שונה.

למרות שאורז הוא אחד מחומרי הגלם הנפוצים והאהובים ביותר במטבחי הבתים בישראל, מעט מאוד אנשים מכינים בעצמם ריזוטו. לא ברור למה ומתי זה בדיוק קרה, אבל איכשהו נוצר לריזוטו דימוי של מנה מסובכת, מוקפדת יתר על המידה ודקדקנית בצורה כזאת שאם הורדת את המבט מהסיר - הלך האורז. וחבל. נכון, זה לא מתכון פשוט של לשים קצת מים בסיר, לערבב ולחכות. הריזוטו דורש יותר מזה, אין ספק - אבל אם הולכים צעד אחר צעד בהוראות ההכנה - מגלים שהשד לא כל כך נורא. ולמה צריך לערבב כל כך הרבה? פשוט מאוד. זוהי הדרך הטובה ביותר לשחרר את העמילן שבאורז.

כפי שמיד תראו, יש כאן לא מעט גרסאות לריזוטו, אולם לכולם סדר פעולות די  דומה - מטגנים ירק (לרוב - גזר, בצל וסלרי) בשמן זית או חמאה, מוסיפים את האורז, מערבבים ומוסיפים מעט יין וציר תוך כדי ערבוב. כשהאורז מוכן (לדרגת אל דנטה בלבד) מכבים את האש ומערבבים פנימה חמאה קרה ו\או פרמזן. ולערבב, ברור שלערבב. אז כמו שאמרנו - זה הזמן להפסיק לפחד ולנצל את הימים הקרים למנת ריזוטו מהבילה. למתכונים מומלצים נוספים

איך מכינים ריזוטו? המתכון הבסיסי

הדיי עפאים
ריזוטו חום

רזי הריזוטו: כל הדרכים להכין ריזוטו מושלם

עדי לוי, שפית אורחת
ריזוטו עם עגבניות וחצילים קלויים

מתכון ריזוטו עם עגבניות וחצילים קלויים

דורעם גונט
דלעת ואורז

דלעת ואורז: כשסבתא הכינה ריזוטו מבלי להתכוון

מיכל רוזנבך
ריזוטו עם יין אדום

מתכון לריזוטו ביין אדום של חיים כהן

חיים כהן ואלי לנדאו |צילומים: דניאל לילה, מוסף הארץ
ריזוטו עגבניות של חיים כהן ואלי לנדאו

ריזוטו עגבניות של חיים כהן

חיים כהן, אלי לנדאו
ריזוטו מרווה ודלעת

ריזוטו דלעת ומרווה

זיו מנשה, שף אורח
ריזוטו גריסי פנינה וכרובית

ריזוטו גריסי פנינה וכרובית

לימור לניאדו תירוש
ריזוטו פטריות ופרמזן

ריזוטו פטריות ופרמזן

מוריס מונייר, שף אורח
ריזוטו גזר וקישואים

ריזוטו גזר וקישואים

דורעם גונט
אושישולה

אושישולה - ריזוטו בוכרי

עמרי פולק
ריזוטו קישואים

ריזוטו קישואים ופטריות בווק

נירה רוסו
ריזוטו אורז מלא

ריזוטו טבעוני של אורז מלא כוסמין וגריסי פנינה עם פטריות

אוהד קורי, שף אורח
ריזוטו פטריות וכרישה

ריזוטו פטריות וכרישה

לימור לניאדו תירוש
ריזוטו עם דלורית

ריזוטו עם דלורית

דורעם גונט
ריזוטו פטריות ואפונה

ריזוטו פטריות ואפונה ירוקה

מאיה לביא, שפית אורחת
ריזוטו שחור עם שומר וקלמרי

ריזוטו שחור עם שומר וקלמרי

לימור לניאדו תירוש
ריזוטו עגבניות

ריזוטו עגבניות ומולים בעראק וזעפרן

לימור לניאדו תירוש



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות