בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

אתחלו את בלוטות הטעם: זה מה שנאכל ב–2050

מזון נטול אשמה, תפריטים מותאמים אישית, פירות וירקות שחוזרים למקורותיהם הטבעיים באמת ובשר מדמם בצלחת העשוי מצמחים. האם התזונה העתידית תהיה בריאה יותר או שהיא בעיקר תגדיל את הקיטוב בין עשירים לעניים?

3תגובות
המבורגר צמחי עשוי רייר ונטעם כמו הדבר האמיתי. מיוצר על ידי "Impossible Foods"
Impossible Foods

מה נאכל ב2050? כאשר הלכתי ממרואיין למרואיין, כל אחד בר־סמכא בתחומו, לא קיבלתי תשובה פשוטה, אבל הנה כמה מהמגמות שהצטיירו.

1. פחות ייסורי מצפון. אם בעבר, ובמידה רבה גם בהווה, המונח "מזון נטול אשמה" התייחס בעיקר למוצרים דיאטתיים שניתן לאכול בלי לפחד מהשמנה, הרי שהמושג מתרחב כעת: "נטול אשמה" יתייחס יותר ויותר להסרת רגשות אשמה כלפי כדור הארץ, כלפי בעלי החיים וכלפי הבריאות הפרטית. עוד ועוד מוצרים ייבחנו דרך המשקפיים הללו ויידרשו מאמצים ושיפורים רבים, בעיקר מצד התעשייה, כדי להפוך עוד מוצרים ל"נטולי אשמה".

ד"ר רפי גרוסגליק, סוציולוג וחוקר תרבות אוכל, אומר כי אין לדעת מה נאכל בעתיד, אבל הוא מוכן להעריך שיגדל הפער בין עשירים לעניים בהרגלי התזונה, בזמינותו של מזון מיטבי ובנגישות לידע תזונתי, ויגבר הסיכון לחוסר ביטחון תזונתי בקרב אוכלוסיות רבות. לכן, לדעתו, השאלה העיקרית היא אילו קבוצות תוכלנה ליהנות מתפריט בריא בעידן שבו היצע המזונות הבריאים ילך ויפחת כתוצאה משינויי אקלים ומהעמקת אי השוויון.

השפית הטבעונית שיראל ברגר
מגד גוזני

2. יותר בריאותי. רבים נוטים עדיין לספר על סבתא שאכלה רק סוכר וצ'יפס וחיתה שמחה ובריאה עד 150. יותר מ–250 שנה חלפו מאז הגילוי המכונן לפיו מחלת הצפדינה נגרמת ממחסור חמור בוויטמין C ועדיין יש רופאים שמוכנים להישבע שאין קשר בין תזונה למחלות קשות. הצפדינה היתה נפוצה מאות שנים, בעיקר בקרב מלחים שלא אכלו בהפלגות פירות וירקות טריים. מלחים שקיבלו בניסוי פירות הדר — נרפאו. הנטייה להכחיש את הקשר בין תזונה לבריאות מחוזקת באמצעות לוביסטים של תעשיית המזון המעובד ונתמכת בנטייה האנושית לג'אנק פוד זמין — אבל גם זה משתנה וסביר שבעשורים הקרובים יעברו חלק מהמאכלים המזיקים דה לגיטימציה, ממש כמו סיגריות, או יוגבלו למבוגרים בלבד, כמו אלכוהול. הקשר בין התפריט לבריאות יעבור עוד יותר לקדמת הבמה.

3. תפריט בתפירה אישית. מזון שממריץ אדם אחד עלול לגרום תחושת כובד לאחר. שורת מחקרים הוכיחו שתגובות למזון מסוים, למשל עלייה ברמות הסוכר בדם — ובוודאי אלרגיות ורגישויות — משתנות משמעותית מאדם לאדם. לכן צפוי שתתגבר בעשורים הבאים המגמה של תפריטים בהתאמה אישית. ההנחה שמזון מסוים, למשל אבוקדו או קטניות, בריא לכולם תפנה את מקומה למחקרים שיעסקו בצורכי הפרט וינסו לפענח גם את ההבדלים הדקים. אל הבדיקות המוכרות (רגישות לגלוטן, אגוזים, דגים, חלב, קטניות וכו') יתווספו רבות אחרות. צפוי לשגשג תחום מקצועי חדש שיאפשר לקבוע בדיוק של מיליגרמים מה, כמה ובאיזה תדירות רצוי שאדם מסוים יאכל מזון מסוים.

שיראל ברגר, שפית של מסעדת "אופא" הטבעונית, מציינת כי "לאכול נכון כרוך בשינוי תפיסת העולם הרווחת שאוכל צריך להיות זול. מזון צריך להיות יקר מפני שהוא שומר על הגוף וגם על פרנסתם של האנשים שטורחים להביא את חומרי הגלם הטובים לצלחות שלנו: חקלאים קטנים ופועלים".

יחיל צבן
אייל טואג

4. טבעי זה יחסי. "טבעי" הוא תואר שסובל מהערכת יתר. סוחרים אוהבים להתהדר בו אבל ספק אם הפירות והירקות בני זמננו היו מתקיימים בעולם טבעי. רובם ככולם עברו תהליכים ששינו אותם: הגזרים המקוריים, למשל, לא היו כתומים, וגם האפרסקים, האבטיחים והחצילים השתנו במרוצת הדורות. ההתערבות האנושית שיפרה במקרים רבים את הטעם והמראה ואף האריכה את חיי המדף, אבל ההערכה היא שמבחינה תזונתית איבדו הירקות והפירות כמחצית מערכם. האתגר שעומד בפני החקלאים והחוקרים הוא השבת עטרה ליושנה או לפחות מציאת עטרה אחרת. חוקרים בכל העולם שוקדים על פיתוח זנים שיכילו יותר חלבונים, יותר אומגה 3 ו-6, נוגדי חמצון וברזל.

ד"ר יחיל צבן, חוקר ספרות ותרבות המזון הישראלית, סבור שהשאלה איך ייראה האוכל בעתיד חשובה אבל שולית יחסית: "אנחנו נמצאים על סיפו של משבר תזונתי בקנה מידה אפוקליפטי. כדור הארץ מכיל כמעט שמונה מיליארד בני אדם — פי שניים מלפני 50 שנה. משאבים מתכלים הם לחם חוקה של השיטה הקפיטליסטית, המאפשרת למכור ביוקר מים נקיים, מזון נקי, וככל שיש יותר אנשים בעולם אפשר למכור להם עוד ועוד פיתות. באופן פרדוכסלי, המשבר האקולוגי מזין את תעשיית המזון. אנחנו נמצאים בנקודת המפנה בחלום פרעה מספר בראשית: וַתֹּאכַלְנָה הַפָּרוֹת רָעוֹת הַמַּרְאֶה וְדַקֹּת הַבָּשָׂר אֵת שֶׁבַע הַפָּרוֹת יְפֹת הַמַּרְאֶה וְהַבְּרִיאֹת".

5. טעמים ומרקמים חדשים. סבא שלנו לא העלה על דעתו המבורגר נטול בשר שמדמם בצלחת, נטעם כמו הדבר האמיתי ומיוצר על ידי "Impossible Foods". המרקמים והטעמים של העתיד הם חידה עדיין, ורוב החוקרים ששוקדים על המצאתם משתדלים שיהיו בני קיימא, ידידותיים לסביבה ומבוססות על רכיבים מהצומח. "HEME", למשל (לפי האתר של "Impossible Foods") הוא הרכיב שנותן לבשר טעם של בשר וניתן להפיק אותו מהצומח. על הפרק גם ביצה שמכילה רק את החלק הלבן ומקורה בצומח.

רוני ריינברג, מנכ"ל העמותה לחקלאות מודרנית: "בעתיד יידרשו יותר טכנולוגים ומהנדסי מזון כדי לענות על הצרכים. חקלאות תאית (גידול תרביות תאים כתחליף לגידול חיות) תחליף לא מעט מהחקלאות המסורתית. יידרשו גם מתכנתים ואנשי ביואינפורמטיקה (ביולוגיה חישובית) שיתכנתו וישפרו את האפליקציות המחוברות ללבוש הדיגיטלי שלנו או לשעון החכם, וימליצו לנו מה עדיף לאכול היום ובאיזו שעה".

6. נוירו־גסטרונומיה. זה התחום שמבטיח לתחמן את המוח שלנו וככל הידוע ישנם כבר עכברים שאוכלים תרד ומאמינים שהוא שוקולד. לפי התסריט הזה, הצלעות מן הצומח שנאכל במטבח הביתי (הוא ישרוד? לא בטוח) ישמיעו רעשים של ברביקיו ויפיצו, בהתאם, ניחוחות נשכחים של יום העצמאות על אי תנועה. עוד על הפרק: גלידה שלא נמסה אבל יוצאת מהמקרר הביתי ברמת הרכות הנכונה ואצות בטעם ובמרקם של עוגיות מרציפן. ומה עם רובוט שמקרצף סירים שרופים? אולי. ואולי לא היו סירים שרופים מעולם.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו