בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

אפקט הקורונה: הסועדים הישראלים מדירים רגליהם ממסעדות אסיאתיות

בעולם המסעדנות הישראלי מתכוננים להשפעת הקורונה על האכילה בחוץ, אך במקביל בקרב המסעדות האסיאתיות הירידה כבר מורגשת ומקורה - בעיקר - בבורות. הקורבן הראשון: מסעדת ניטן תאי היוקרתית שהודיעה על סגירה מיידית

12תגובות
בתמונה רואים דלת בסגנון תאילנדי, הכניסה למסעדה
דודו בכר

ההתפשטות המהירה של הקורונה ברחבי העולם מעוררת גל של בהלה, ונותנת את אותותיה על ענף התיירות והקולינריה, כשהנפגעות העיקריות הן המסעדות הסיניות. מקומות ותיקים באזורי צ'יינה טאון בניו יורק ובערים הגדולות באירופה מתרוקנים בקצב הולך וגובר מאז התפרצות ה-COVID-19. כעת מתבהרת ההבנה שגם סצינת הקולינריה בארץ לא חסינה. ככל שמספר התיירים ירד, כך הבעיה תהפוך משמעותית יותר, אך הפגיעה באגף האוכל האסיאתי מורגשת היטב כבר עכשיו.

אחרי ההודעה על הסגירה של מסעדת "יא פאן" היפנית בסוף החודש, גם מסעדת היוקרה התאילנדית "ניטן תאי" של נעמי הורביץ ברחוב הארבעה נסגרת, אחרי חמש שנות פעילות ולאחר השקעה של מיליוני שקלים בהקמתה. "עקב המצב הכלכלי הקשה אליו נקלעו רוב בעלי העסקים ברחבי העולם בעקבות נגיף הקורונה, ובשל המתיחות הציבורית הרבה, החלטנו להפסיק את פעילות המסעדה", נמסר מהמקום. "במצב הנתון, המשך פעילות המסעדה יהווה חוסר אחריות כלכלי, ולכן הוחלט לסגור את שעריה החל ממחר".

חלק מהמסעדנים בעלי מסעדות סיניות ותאילנדיות עמם שוחחנו וביקשו להישאר בעילום שם, הודו כי ישנה ירידה חדה בכניסת לקוחות למסעדותיהם, בעיקר בשל חשש מזהותם של השפים והטבחים (או ליתר דיוק: מתי הגיעו מסין) וממקור חומרי הגלם בהם המסעדה משתמשת. למרות זאת, המצב כרגע הוא בעיקר חשש מפני העתיד, ופגיעה אפשרית שלו בענף המסעדות כולו. מפני שברור כי כל החמרה במצב ההתפשטות ובהנחיות משרד הבריאות בהתאם, יובילו לירידה דרסטית בענף המסעדות. 

מסעדה סינית בישראל
תומר אפלבאום

ומה באשר לזמינות חומרי הגלם? "למשך מספר חודשים יש לנו מלאי ביטחון ולא צפויים חוסרים כלשהם", מנסה להרגיע דודי אפריאט, מנכ"ל פיתוח עסקי ב"דיפלומט" – אחת מיבואניות המזון הגדולות לארץ שגם מספקת סחורה למספר גדול של מסעדות אסיאתיות ואיטלקיות. יחד עם זאת גם אפריאט מביט קדימה ומכניס את הספק הנדרש, "אנחנו רואים מה קורה באיטליה למשל, כשחלק גדול ממנה נכנס לבידוד. כך שאם מפעלי הפסטות או הקמח, למשל, יפסיקו לעבוד אז אולי יהיה מחסור, אבל כרגע זה לא המצב".

הסבר קורונה - דלג

אפריאט מספר גם כי מפעלים רבים בסין חזרו כבר לעבוד ואף הוציאו משלוחים לשווקים שונים. "כשנוצר קשר מחודש עם הספקים שלנו בסין נרגענו אבל בכל זאת אנחנו מקיימים הערכות מצב בכל יום, בהתאם למצב המשתנה". בשיחה עמו עולה האפשרות של פגיעה עתידית במסעדות, אך הוא מבהיר שלמרות שאכן יש חשש מהעתיד, הפגיעה העכשווית היא אחרת לגמרי. "הפגיעה אמיתית היא בכוח האדם", הוא מבהיר, "כשעובדים שצריכים להגיע מהמזרח לא יכולים להיכנס זה פוגע בפעילות של מסעדות רבות".

מסעדנים קורונה - דלג

למרות ההרגעות, יש מי שמרגיש פגיעה כבר כעת. "עוד לפני שהקורונה הפכה לבהלה כלל עולמית אלא רק סינית, זיהינו ירידה משמעותית גם בכניסות למסעדה וגם בהזמנות הטלפוניות", מסביר יובל פוקס ממסעדת סינג לונג בתל אביב. "בהתחלה לא הבנו את מקור הירידה, עד שאנשים התחילו לשאול שאלות לגבי הטבחים שלנו וחומרי הגלם בהם אנחנו משתמשים. חשוב לי לציין שאנחנו עושים את כל המאמצים להבטיח שאין שום סכנה ללקוחות שלנו – השפים נמצאים פה עשרות שנים וחומרי גלם שמקורם בסין, או שמצאנו להם תחליף או שהפסקנו את השימוש בהם", הוא מסביר.

שליחים של וולט
תומר אפלבאום

פוקס מציין שבתקופה האחרונה דווקא ההזמנות הטלפוניות עלו במעט, גם בגלל מאמצי "הסברה" שלו מעל דפי הפייסבוק של המסעדה, בהם הסביר את אי-הקשר של המסעדה למולדת הסינית. למרות זאת, הוא מבהיר, הפגיעה במסעדות הסיניות היא כפולה. "אנחנו גם מוציאים יותר כסף, למשל על חומרי גלם יקרים יותר שאנחנו קונים בארץ במקום מסין, צ'ופ סטיקס לדוגמה. מהצד השני ולמרות כל המאמצים הללו, אנשים מפחדים לבוא כך שאין לנו באמת הזדמנות לחפות על ההוצאות הגבוהות הללו". פוקס מוסיף כי חומרי גלם סיניים שלא ניתן למצוא להם תחליף, רוטב צדפות למשל, הוסרו מהתפריט בינתיים.

לא רק המסעדות האסיאתיות סובלות מהמשבר, אלא גם חובבי המוצרים האסיאתיים עלולים להרגיש את הפגיעה בקרוב. "לחודש וחצי – חודשיים הקרובים, יש לנו אספקה, אבל אם המצב יימשך מעבר לזה אז אין ספק שנתחיל לראות מחסור גם בסופרמרקטים", אומר גיל גבע מ"טעמי אסיה", יבואנית חומרי גלם אסיאתיים שמשווקת למגוון רשתות בארץ. "המחסור יתבטא ברטבים, כמו סויה, אטריות ובכל המוצרים מסין וגם מתאילנד", הוא מוסיף.

גבע מסביר כי למרות שחלק גדול מהמפעלים הסיניים עמם החברה שלו נמצאת בקשר חזרו לעבוד – גם אם לא בתפוקה מלאה – ישנם כאלו שעדיין לא חזרו לתפקד. בנוסף, בעיה מרכזית נוספת עומדת בין הצרכן הישראלי לרוטב הסויה שלו – הכשרות. "משגיחי הכשרות לא רוצים לנסוע עכשיו לסין, כי הם לא רוצים להיכנס לבידוד לאחר מכן", גבע מסביר, "ככה שכל המוצרים שלנו – גם אם מוכנים – נשארים תקועים שם בלי יכולת לקבל תעודת כשרות ולצאת לדרך לישראל".

לצד הזעקות וההפחדות, יש מי שנמצא כאן כדי להרגיע. "קודם כל אנשים צריכים להבין שהטבחים הסינים שנמצאים בארץ, הם כאן עוד טרם ההתפרצות, כשגל חדש של טבחים סינים לא הורשו להיכנס לארץ. קיבלנו אישורים להאריך את שהות הטבחים שנמצאים כאן. כך שאין שום סכנה ומסעדות נאלצות להסתדר עם כוח האדם המקצועי הקיים", מסביר ארנון וולוסקי מנכ"ל ארגון המסעדות האתניות בישראל. "זה לא שאין פגיעה בענף אלא שהיא כללית ולא מוגבלת לתחום האסיאתי. אני מדבר עם רשתות אסיאתיות שמאכילות מאה אלף אנשים בחודש וכולם אומרים שאין ירידה משמעותית נכון לשבוע הראשון של מרץ", הוא מוסיף.

למרות זאת, גם הוא מסכים, בענף נערכים להשפעת הקורונה וממתינים להנחיות משרד הבריאות המשתנות ללא הרף. "אנחנו בשיתוף פעולה עם עמותת 'מסעדנים חזקים ביחד' הוצאנו הנחיות לשמירה על ניקיון, פנינו מיוזמתנו למשרד הבריאות כדי לקבל מהם הנחיות לעתיד ואנחנו מתכוננים למצב של מעבר מהושבה במסעדה להזמנות הביתה", וולסקי מסביר. "שוק המסעדות האסיתיות הוא רק חמישה אחוז מסך כל בתי האוכל בארץ, אבל מחזיק בנתח של כ-25% משוק ההזמנות כך שאנחנו פה לתמוך, לשתף פעולה ולעבור את התקופה הזו במהרה".  

הסיפא של דבריו של וולוסקי היא נקודת האור בתוך התבהלה ואי הוודאות. הנסיקה בענף המשלוחים צפויה רק להמשיך, כשעוד ועוד מסתגרים בביתם - מאונס או מחשש - מביאים את המסעדה אליהם. נקודה אופטימית אחרונה היא שכל התורים כולם, של המקומות שלא חלמתם לקבל בהם שירות ללא המתנה, מדלדלים והולכים. יש מיזנתרופים בינינו שרואים בכך אפילו יתרון אמיתי.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו