בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מחיר הקורונה: "אף אחד לא מדבר על הנזק הכלכלי המטורף למסעדות"

הסנקציות שמגבילות את עבודתן של מסעדות ובתי הקפה, הותירה את מרבית עובדי ענף הקולינריה ללא עבודה. כעת הם נאלצים להסתגל לחוסר הוודאות בענף שבו גם השגרה לא פשוטה

14תגובות
מסעדת תלפיות בחיפה
רמי שלוש

קצת יותר משבוע עבר מאז עלה ראש הממשלה על דוכן הנאומים והודיע על צמצום פעילות הפנאי לזמן בלתי מוגבל. ההנחיות החדשות כללו בתוכן את בתי העסק בתחום הפנאי ובהם הקולינריה ברחבי הארץ שנאלצו להשבית את פעילותם לאלתר, למעט שירותי משלוחים. בשבוע שלפני כן, כשהחיים נראו עדיין לגמרי אחרת, הודיעה מסעדת ניטן תאי שתיסגר לצמיתות, ואחריה עוד ועוד מקומות החליטו לעצור את הפעילות בעקבות ההאטה. מעבר לחשש מהדבקה, ההנחייה הקודמת שנראית היום כמו חלום ובה הוחלט להגביל את מספר הסועדים עד למאה איש, הקשתה על המשך פעילות שגרתית. מסעדת טאיזו של השף יובל בן נריה הודיעה ראשונה על סגירה, ואחריה גם מסעדת נורדוי של השף ענב אזגורי ו-L28  עם השפית נאיפה מולא ו-"בלו סקיי" של מאיר אדוני. עם פרסום הסנקציות החדשות נאלצו לסגור גם אלה שניסו לשדר עסקים כרגיל, ונפגעו הלכה למעשה כל בתי האוכל שלא מבססים את עיקר פעילותם על משלוחים.

"סגרו אותנו, אבל זה ממש לא משנה", אומר יהונתן בורוביץ', ממסעדת M25 בשוק הכרמל. "הפאניקה של האנשים הובילה לזה שגם ככה הפסיקו להגיע. לקראת סוף השבוע שעבר הורגשה ירידה מטורפת במכירות. כמו אבן שצונחת, לא בהדרגה אלא בבום אחד".

שוק הכרמל בתל אביב, אתמול
תומר אפלבאום

בעוד שמסעדנים רבים פנו להפעיל באופן מוגבר את מערך המשלוחים, ואחרים שהחלו להציע את השירות לראשונה, יש מקומות שלא רואים בפיתרון מוצא לכל בעיותיהם: "חשבנו על האופציה של טייק אווי, אבל זה ירד מהפרק לאור חוסר הוודאות. הבנו שיכול להיות מצב שעוד שבוע לא יהיו לנו ספקים לשירותים מינימליים, כמו טכנאים של מקררי השתייה", אומר יחי זינו ממסעדת פסקדו באשדוד. "העיריות כבר לא עובדות בצורה תקינה ואין מספיק שירותי תברואה. יש הרבה מעגלים לעסק הזה של מסעדנות ויכול להיות שעוד שבוע או שבועיים לא יפעלו רבים מהם".

ככל שהלחץ מהסגירה התגבר, במסעדת תלפיות בחיפה מנסים לפנות לכיוונים אחרים עם פתרונות יצירתיים: "אנחנו שוברים את הראש מה לעשות כרגע", אומר אילן פרון, בעלי המקום. "זו בעיקר מסעדה של דגים, פירות ים ויין, ולכן משלוחים פחות מתאימים. בהתחלה שקלנו אם להקטין את הפעילות, לישיבה של שמונה אנשים ועוד שני אנשי צוות, כדי לעמוד בדרישה של התקהלות של עשרה אנשים". לבסוף מצא עצמו פרון עושה לראשונה סנדוויצ'ים בטייק אווי.

יונתן בורוביץ' ממסעדת M25
תומר אפלבאום

אלא שאלתורים כאלה ואחרים לא מדברים אל כולם. כשהחרדה לגורל הענף לנגד עיניהם, שפים ובעלי עסקים חזרו שוב ושוב על הציפייה לטיפול יעיל של הממשלה: "עם כל הכבוד, הניסיונות לכופף את המצב הם מטופשים", אומר בורוביץ'. "זה לא מצב שנתון לפרשנות. אם הכריזו על מצב חירום במשק, למה אף אחד לא מציג תוכנית חירום לעזרה למשק?"

במטרה לסייע לבעלי העסק, בהם המסעדנים, הודיעה רשות המיסים כי בעקבות משבר הקורונה, תשלום המע"מ החודשי של עסקים יידחה בעשרה ימים, מה-16 במארס, ל-26 בחודש. אבל גם עזרה זו נראית שולית מדי ביחס להפסדים הצפויים: "ראש הממשלה, מנכ"ל משרד הבריאות ומנכ"ל משרד האוצר מדברים על טישו ואפצ'י, אף אחד לא מדבר על הנזק הכלכלי המטורף", אומר בכעס בורוביץ'. "תחום המסעדנות גם ככה כולו עומד על כרעי תרנגולת. אנשים מתגלגלים מחודש לחודש. כל עצירה של הגלגל הזה תביא לקריסה מיידית של כל מי שטיפה חלש. זה מדהים איך פעם אחר פעם המדינה לא רואה את העצמאים ואת בעלי העסקים הקטנים. המלונאים יקבלו פיצוי, ולחברות התעופה אף אחד לא ייתן לקרוס. רק בעלי המסעדות נשארים מאחור, למרות שפגיעה בהם משמעותה פחות משכורות ופחות מיסים. מציעים לנו פתרונות כמו כוסות רוח למת".

שוק מחנה יהודה בימי קורונה
אוהד צויגנברג

בורוביץ' הוא לא היחיד שתומך בסיוע רחב היקף: "אני בטוח שהממשלה מדברת עם המלונאים, אבל גם המסעדות הן מהתעשיות הראשונות שנפגעו, וגם לגביהן חשוב שיהיה פיתרון פרגמטי וישים", אומר דניאל אלון, הבעלים של מבשלת הבוטיק ג'מס. "זו תעשיה חיונית לכלכלת המדינה בזמני שגרה, שמגלגלת 2 מיליארד שקל בחודש, אבל כרגע יש אי ודאות מוחלטת. אנחנו תומכים בצעד הזה ובכל מה שצריך לעשות כדי לתרום לבריאות הציבור, אבל חשוב שגם לנו יתנו לנו אופק תעסוקתי וביטחון בהמשך העבודה שלנו. לדעתי צריך להציע חבילת סיוע של 20% ממחזור ממוצע של העסקים כדי לכסות על עלויות קבועות שלא מפסיקות לרוץ. זו לא בעיה של כמה עסקים בודדים ולכן הצעדים שנקטו בהם כרגע, כמו דחיית תשלומי מע"מ, אינם רלוונטים, כי אם המצב יימשך, לא יהיה מאיפה לשלם את התשלומים האלה גם בעוד שבוע".

בעוד שרשתות שיווק גדולות, כמו קבוצת האופנה פוקס, מודיעות על הקפאת תשלומי דמי השכירות והניהול לחברות הקניונים והמרכזים המסחריים, למסעדנים הקטנים אין את הכוח לפעול בצורה דומה. "בלי סיוע זה יהפוך לגלגל שלג", מוסיף אלון. "אם בעלי פלאפליות ומסעדות ביתיות, שהם עצמאים שמתפרנסים מההכנסות החודשיות, לא יקבלו עזרה, הם לא יעמדו בזה כבר בחודש הבא". אחד הביטויים המיידיים לצמצום והפסקת פעילות המסעדות הוא ויתור על כוח העבודה. "סגרנו את כל המסעדות והברים, וכל העובדים חוץ מבעלי השליטה יצאו לחל"ת", אומר אלון. אך במקומות רבים המצב אפילו מדאיג יותר: "זו סיטואציה שמעולם לא נתקלנו בה", אמר שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדנים, בשיחה עם האתר. "עסקים מתחילים לפטר, מצמצמים כוח אדם ומתכוננים למכה אנושה ביום שאחרי הקורונה. מבחינתנו המצב אפוקליפטי".

יחי זינו ממסעדת פסקדו באשדוד
אילן אסייג

אבל להכרזה על סגירת המסעדות יש היבט נוסף, ומשמעותי לא פחות. כשהיה חשש לסגר כללי ואנשים צבאו על המרכולים בבהלה, במסעדות רבות חומר גלם טרי בשווי מיליוני שקלים עמד להיזרק לפח. בפסקדו הוחלט לחלק את האוכל בין עובדי המסעדה, ואילו בג'מס בחרו לתרום מה שניתן. בין המסעדנים האחרים שניסו להיאבק בבעיה אפשר למנות את אסף בריט מקפה התחתית. בפוסט שפרסם בעמוד הפייסבוק האישי הזמין את הציבור הרחב להגיע ולאסוף את הסחורה שהוא בחר לחלק: "יש לנו לא מעט סחורה שנשמח לחלק, כמו יוגורט וגבינות של יעקבס, גבינות צהובות, עגבניות, מלפפונים, גמבה ופירות. שלחו לי ווטסאפ בבוקר ובואו לקחת".

למרות הקשיים יש את השפים שבוחרים לשמור על מידת מה של אופטימיות וחשיבה חיובית. "מה שניכר בתקופה הזו היא רמת הסולידריות", מסכם פרון. "כשיורד גשם, הוא יורד על כולם. אין אחד שלא חווה את המשבר כרגע, אבל נהיה ברור מי רואה רק את עצמו ומי שם לב גם לקושי של אחרים - בין שמדובר בספקים ובין שבעלי נכסים. כשהתקופה תעבור, כל אחד יעשה את החשבונות שלו מחדש".

זינו מסתכל על הגזירה החדשה ככורח הנסיבות: "אני מקבל את ההנחיות, וחושב שהן היו הכרחיות כי צריך לעצור את התפשטות המחלה והדרך לעשות את זה היא בצורה גורפת" הוא אומר. "חשוב להסתכל כאן על הכלל ולא רק על עצמנו או כמה אנחנו מפסידים. נערכנו למצב בצורה הדרגתית עם כולם, צמצמנו הזמנות מתוך ניסיון למזער את הנזק. אני מדבר הרבה עם חברים מסעדנים, והאווירה שלילית מדי בענף. זה לא צריך להיות ככה", הוא אומר. "אני חושב שזה הרגע לגלות בגרות ולהבין את המצב. אם נבכה, לא נפסיד פחות. הבריאות חשובה, ואם צריך לשלם מחיר כדי לשמור עליה, אז זה מה שיש. יש לי עסק עם 40 עובדים, ולי קשה לשלוט בכל דבר קטן. כל יום לומדים משהו חדש. קל וחומר שלנהל מדינה זה לא דבר פשוט, בטח לא עם הדבר הזה, שחדש לכולנו. צריך לקבל את התמיכה שמגיעה לעסקים ולתת לאנשים לעשות את העבודה שלהם".



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו