בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

המרוץ למשלוח: רשימות המתנה וגיוסים המוניים לחברות המשלוחים הפורחות

השינוי בהרגלי החיים של כולנו השפיע באופן חד ומיידי על ענף המשלוחים, שמציג צמיחה מואצת ובקשה לצרף מסעדות חדשות לקלחת המשלוחים, לצד חשש מהיום שאחרי. זאת ועוד, גם נהלי איסוף/מסירה חדשים לשליחים בזמני קורונה

6תגובות
שליחים של וולט
תומר אפלבאום

מספר המאובחנים בקורונה הולך וגדל בארץ מיום ליום, וכך גם הסנקציות שהולכות ומצמצמות אותנו לבתים. אחרי שביום שבת הודיע ראש הממשלה על איסור על ישיבה במסעדות, המתפרנסים מענף האוכל - החל מספקים וכלה במלצרים - מצאו את עצמם אובדי עצות (ועבודה). עבור בעלי העסקים, סגירת המסעדה או בית הקפה, הפכה לאיום ממשי עם כל יום שהמצב נמשך וכבר נשמעו מסעדנים שהודיעו כי ככל הנראה לא יפתחו מחדש ביום שאחרי הקורונה. עם זאת, נדמה שיש מי שדווקא עכשיו רואים יותר מחצי כוס מלאה. כמו שניחשתם - ברור שהמרוויחים העיקריים מהמצב, או ליתר דיוק, אלה שהכי פחות מפסידים ממנו כרגע - הם מערכי המשלוחים השונים.

כך למשל, תוך פחות משבוע מדווחים בחברת תןביס למשל על קפיצה של 60% במשלוחים שנעשים דרכם לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה, וגידול של 90% בהזמנות הביתה.

מניין של שליחים - דלג

הפתרון הנגיש ביותר עבור בתי אוכל רבים בתל אביב וברחבי הארץ, כדי למנוע בזבוז אוכל וכדי להמשיך להרוויח כסף שישלם את החשבונות (או לפחות את חלקם), הוא להקים מערך שליחויות. גם מסעדות רבות שמעולם לא השתמשו בשירות הזה לפני כן, עברו להגשת מזון בכלים חד פעמיים. מקומות רבים אף מציעים משלוחים באופן פרטי, ולא מסתמכים על שירותי המשלוחים המוכרים שגם זוגרים קופון לא קטן בדרך.

אך יש גם את המסעדות שפונות לאפליקציות המשלוחים הגדולות, בהן תןביס ו-wolt, שצריכות להיערך לעבודה בסדר גודל חדש בזמן מצומצם. "יש הרבה מסעדות חדשות שמבקשות להירשם לשירות", נמסר מהדוברות של תןביס, שפועלת בעיקר באזור שבין גוש דן, בקעת אונו ונתניה. "מסוף השבוע שעבר, כשהנחו לסגור את המסעדות, העלייה במספרים הורגשה, אבל העלייה המשמעותית באמת הייתה עוד לפני כן, וזה כל הזמן ממשיך. אנחנו עושים הכל כדי לחבר אותן כמה שיותר לשירות. יש גיוס מוגבר של שליחים כדי לא לפגוע ברמת השירות. החברה רגילה להתנהל אחרת, ולעבוד חזק במשרדים, אבל עכשיו כשכולם עובדים מהבית רק המשלוחים בצמיחה".

גם בחברת וולט שפועלת כרגע באזור תל אביב ובראשון לציון, מספר ההזמנות מהאתר עלה בכמה מאות ביום, כש-25 מסעדות חדשות הצטרפו לפלטפורמה עד עכשיו, ומעל 100 נוספות פנו בבקשה להצטרף. 

תן ביס
תן ביס

גם במקרה של וולט הביקוש גבר על ההיצע, וכעת מגייסים שליחים בבהילות דרך פרסומים באתר, וחברות כוח אדם, ודרישות הקבלה לתפקיד מועטות מאוד – המועמד צריך להיות בן 18 ובעל רישיון נהיגה. זה הכל. כשכולם מונחים להישאר בבתיהם ולצאת רק לצורך סידורים חשובים, השליחים הם אלה שצריכים לעבור מבית לבית. "אנחנו נערכים לגיוס של 400 שליחים חדשים", דיווחה נורית שקד, מנכ"לית תןביס. אלא שהשליחים מונחים לעבור במתכונת של "מסירה ללא מגע", כשהמשלוח נותר מחוץ לדלת.

"יש אספקת אמצעי היגיינה וחיטוי לשליחים, ואנחנו אפילו עושים את הגיוסים עצמם און ליין", אומרת שקד. "המגייסות יושבות מול מצלמה, ומתדרכות כך את השליחים החדשים". גם בוולט גייסו השבוע מאות שליחים חדשים, שעוברים הדרכות באופן וירטואלי. הדבר תקף גם למסעדות עצמן, שלא מקבלות את נציגי וולט פיזית במסעדה, אלא מוסרות את האוכל לשליח מחוץ למסעדה. 

המצב החדש משפיע גם על ההתנהלות הכלכלית עבור השליחים עצמם. הנוהג המקובל להוסיף טיפ, גם כשיש דמי משלוח, לא יכול להתקיים במצב שבו התשלום נעשה כולו באשראי, כדי למנוע מגע פיזי. בוולט מנסים לעזור, ומבטיחים לתת סיוע לשליחים שמנועים מיציאה לעבודה וימצאו זכאים, בגובה 70% מממוצע התשלום היומי, ועד תקרה של 2240 שקלים. "חשוב לנו לפעול על פי הנחיות משרד הבריאות", נמסר מאמרי גלאי, מנכ"ל החברה. "אני בטוח שהסיוע שנעניק לשליחים יקל עליהם בתקופה הקרובה". בתןביס, צורת ההעסקה אמורה לעזור  - "בניגוד לחברות אחרות, שבה השליחים הם פרילנסרים ודואגים לעצמם, בתןביס, השליחים מגיעים כעובדי חברה, והם זכאים לכל התנאים הסוציאליים. "התעריף שעתי גבוה במיוחד, ויכול להגיע בתל אביב גם ל-80 שקלים לשעה בשעות עומס".  יש לציין, כי המעוניינים בהשארת טיפ עבור טובי שליחינו המסכנים את עצמם כדי להאכילנו, יכולים לבחור באפשרות של השארת טיפ באשראי. ובא לציון גואל. 

למרות התנאים, חוסר הוודאות המובנה במצב הקיים מבהיר שלא לכל השליחים יהיה ביטחון תעסוקתי ביום שבו המסעדות יפתחו מחדש, ואפילו לא בעוד שבוע, אם יוחלט להחריף את ההסגר. "כרגע מנסים בעיקר לבוא לקראת המסעדות, לא מנצלים את המצב ולא מעלים מחירים ולכן מגייסים עוד ועוד שליחים", נמסר מחברת תןביס. "אבל אי אפשר באמת להיערך, כי אף אחד לא יודע כרגע כלום. צריך לעבוד עד שיגידו אחרת". 

כחלק מהמצב החדש, גם מסעדות שלא הורגלו לקחת חלק במשחק המשלוחים, מצאו את עצמן עמוק "בדרך לעוד לקוח מבודד". מסעדה כזו היא "הבסטה" משוק הכרמל. איך מסעדת השוק היוקרתית והוותיקה נערכת להפצה? כיאה לאופי של הבסטה, זה לא דומה למקומות אחרים. "צריך לחשוב איזה אוכל אפשר לשלוח הביתה, שיגיע ברמה טובה שהולמת את המסעדה", אומר אבירם כץ מהבסטה. "זו הסיבה שהלכנו על הרעיון של קופסאות של מעדנייה, בורקסים או פסטה טרייה שמשלימים את הכנתם בבית או תבשילים שאפשר לחמם", הסביר. "אנחנו לא עושים משלוחים מעכשיו לעכשיו. אין לנו יכולת להתמודד עם אוכל מוכן בטייק אווי". 

חלק מהעניין בבסטה זו האווירה. היה ביקוש לאוכל בקופסאות פלסטיק ש"צריך לעבוד בשבילו"? 

"כן. גם מקבלים מאנשים הודעות שהאוכל טעים. הבורקס והפסטות מגיעים עם רטבים ועם הוראות הכנה. צריך להשקיע בזה. כדי לשמור על האווירה והתחושה של המקום, רצינו שיזמינו מאיתנו אלה שרוצים להתפנק עם בקבוק יין, שיאכלו את האוכל טרי, ויעביר אותו לצלחת יפה". 

שווה לכם בכלל להתעסק עם המשלוחים? ההחלטה לעשות משלוחים נובעת רק מצורך כלכלי או גם מניסיון להמשיך בשגרה מסוימת?

"שום דבר לא כלכלי כרגע. המצב די דפוק. אבל זה בא מתוך רצון לשמור על השפיות של עצמנו, כי עדיף לשבת בבית ולהתלונן? זה גם שירות נעים ללקוחות שלנו. ברור שזה לא כלכלי פר אקסלנס, אבל יש משהו בהמשכיות של מקום ושל החיים שלנו. להגיע, לפתוח את הדלת, להעמיד סירים, לשתות כוס יין, אפילו אם זה רק אנחנו". 

זה רק אתם לבד? 

"אנחנו עושים הכל לבד. הבישול וגם המשלוחים - באזור השעה 16.00 יוצאים לסיבוב חלוקה".

הבסטה
מוטי מילרוד

למה העדפתם לעשות משלוחים בעצמכם ולא להעסיק שליחים?

"אנחנו לא עובדים עם וולט או עם חברה אחרת כי הרווחיות לא שווה. הקופון שהם גוזרים עליך הוא די בלתי אפשרי. בטח בכמויות ובמספרים שלנו. אולי זה משתלם אם אתה עסק שעובד על משלוחים באופן קבוע ויודע איך להוציא אותם. אבל אנחנו לא עסק כזה ולא רוצים להיות עסק כזה". 

אז כשכל הסיפור הזה ייגמר, לא תמשיכו לעשות משלוחים?

"לא בטוח. יכול להיות שזה דווקא הדליק לנו משהו. בכל משבר כזה, הרעיון הוא תמיד להסתכל קדימה. לנצל את הזמן להתחדשות, ולראות לאן בא לנו להתפתח. מאוד יכול להיות שנמצא את עצמנו ממשיכים עם טייק אווי ודברים כאלה. מלבד אי הוודאות הכלכלית כרגע, אנחנו די נהנים". 

בית תאילנדי
דודו בכר

עוד מסעדה, מפתיעה במיוחד, שהצטרפה עצמאית למערך המשלוחים הלאומי היא בית תאילנדי. המסעדה הנחשקת, שבימים כתיקונם קשה להשיג בה מקום גם מספר שבועות מראש, פועלת בימים אלה במתכונת שונה מאוד. "נאלצנו להוציא הרבה מאוד מהצוות לחל"ת", מסביר בשיחה יריב מלילי, בעלי המקום. "אבל החלטנו שכל מי שרוצה לעבוד, יכול לעשות זאת במסגרת מערך השליחויות שלנו. אנחנו עונים לטלפונים, אורזים וגם מסיעים את האוכל לבית הלקוח".

אפשר להזמין את התפריט כרגיל?

"לא, כי אין דייגים בים והרבה מאוד עסקים קטנים וספקים סגרו, אבל בהחלט יש תפריט נרחב. לא רק זה, אנחנו מציעים 25% הנחה על כל התפריט, 50% על כל המשקאות האלכוהוליים, אין ברירה אחרת".

יש היענות?

"בכנות, אני מאוד מופתע מכמות ההזמנות, הרבה מאוד אנשים מגיעים לפה לקחת. נראה שזה הכיוון הנכון לכולם. אגב, על כל הזמנה של עיקרית שבאים לאסוף מכאן אנחנו נותנים גם בקבוק בירה מתנה. כולם נרתמים למצב החדש ומקווים שהוא יעבר מהר. מצד שני, אנחנו פתוחים להזמנות כל יום רק עד תשע בערב". אחרי זה הולכים לישון.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו