איפה אוכלים כנאפה טובה בתל אביב? המדריך השלם - חדשות האוכל - הארץ

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

איפה אוכלים כנאפה טובה בתל אביב? המדריך השלם

לכתבה
כנאפה של ערוסה ישראלית תומר אפלבאום

תוך חודשים ספורים הפכה הכנאפה לקינוח הנפוץ ביותר בתל אביב. איפה תמצאו כנאפה, מאיזה סוגים, ומה מייחד אותה ממקומות אחרים בארץ? שירי כץ במסע אחר הכנאפה הטובה בתל אביב

48תגובות

התור בכניסה ל"מנאל כנאפה ובקלוורי" ברחוב בוגרשוב בתל אביב מתפתל אל מחוץ לחנות הקטנה. בשעה 11:00 בבוקר יום שישי תל אביבים ממתינים לארוחת הבוקר שלהם - כנאפה ותה. אחרי ההזמנה בקופה הם נדרשים להמתין עד שמנאל אבו שחאדה תמחץ שערות קדאיף על גבינה ותאפה על כיריים מיוחדות שאבני שמוט משובצות בהן. היא יוצקת סמנה בנדיבות ומוסיפה מי סוכר. בימים אפורים שבהם גשם מזרזף לא ניתן לשבת על המדרכה, והקונים נאלצים לאכול את הכנאפה שלהם בעמידה. "זה לא אותו טעם בבית", מזהירה אבו שחאדה את מי שמתלבט האם לאכול במקום או לקחת הביתה ולחמם.

הכנאפה שמכינה מנאל עגולה, קטנה וזהובה, מפיצה ניחוחות חמאתיים, ומשובצים בה שברי פיסטוק קטנטנים ודקיקים, היא רכה מאוד מבפנים ויש לה טעם מעודן, במיוחד לגבינה האלסטית שמגיבה לנשיכת השיניים בכיווץ. הכנאפה הזאת היא ללא ספק ארוחת הבוקר התל אביבית החדשה, וגם נישנוש אחר הצהריים לגיטימי ובוודאי מאנץ' לילי חביב הקהל, ובימים כתיקונם היא זמינה בעיר במרחק הליכה כמעט מכל מקום (כרגע המקום סגור זמנית עקב שריפה במקום).

מי שפתחו את הכנאפיות החדשות בתל אביב נשבעים שאלה בדיוק אותם הטעמים של הכנאפה שנטעם בישובים ערביים. יצא לי לטעום כנאפה בעזה, בקהיר, בנצרת ובכפר בירדן. היה להן גוון כתום זרחני, הן נחתכו ממגש גדול ברגע ההזמנה, והטעם שלהן היה עז יותר, הגבינה הייתה עוקצנית כמעט על גבול הפאנקי (טעם חורג מקשת הטעמים המסורתית, מאתגר בטעמו שנוצר כתוצאה מתסיסת חיידקים) והמתיקות הייתה כואבת בעוצמות שלה. הקשר בין אותה כנאפה ערבית מסורתית לכנאפה המוגשת בימים אלה בתל אביב הוא קלוש.

גל הכנאפה הנוכחי בעיר התחיל, ככל הנראה, על ידי דין קסוואני הבריטי, שהביא את הבשורה כשפתח את "כנאפה בר" בסוף 2018 במתחם רביעיית פלורנטין. כנאפה אישית עגולה (22 שקלים) מותקנת ברגע ההזמנה, ומונחת על כיריים מסתובבים. המוכר ב"כנאפה בר" מסביר שאם הכיריים נותרות במקום, הכנאפה נשרפת ושאי אפשר לאפות אותה על להבה נמוכה. "בטורקיה, לעומת זאת, אופים את הכנאפה על גחלים, כך שנספגים בה טעמי העשן", הוא מוסיף. כשהוא עובר לדבר על הכנאפה הטורקית האופיינית לאזור הגבול עם סוריה, הוא מתחיל להתפעם. אבל ההתרגשות לא רק שלו - הכנאפה בפלורנטין היא באמת מהטובות שמוגשות בתל אביב. 

Knafeh Bar כנאפה בר

סקירה בסדר כרונולוגי, תעלה שאחרי ה"כנאפה בר" הגיעה "יאפא כנאפה" בתחילת 2019 עם מנה שהפכה ויראלית ברשתות החברתיות; כנאפה אישית עגולה המוגשת עם גלידת שמנת טורקית מחלב עיזים (20 שקלים). ב"יאפא" נוהגים להסביר ללקוחות שההשראה שלהם טורקית, כמו גם אחת הגבינות שמרכיבות את התערובת, שיוצרת את האפקט האלסטי ואת הטעם המתוק-מלוח. התור הארוך שמשתרך בכניסה למקום, הוביל את הבעלים להתרחב לסניף נוסף שייפתח בקרוב, ברחוב בית אשל ביפו. 

כנאפה עם גלידה ב"יאפא כנאפה"
ערן לאור

את המשך השתרשות הכנאפה בתל אביב אפשר למקם ממש בחודשים האחרונים. מוזיקה ערבית סוחפת שמתנגנת באבן גבירול מספר תשע ונוריות קטנות בתלייה צפופה, יובילו אתם אל "כנאפקס", כנאפיה-קפה שהקים עז א-דין סאלח מנצרת. צילומים של כל סוגי הכנאפה המוגשים במקום, תלויים על לוח מואר, ומציגים כנאפה טבעונית, כנאפה עגולה, ואפילו כנאפה במילוי שוקולד - כולן וריאציות ידידותיות למשתמשים מתחילים. מרבית הלקוחות בכל זאת מזמינים בהתרגשות את המנה הקלאסית, שמוגשת גם כאן עם גלידה טורקית מחלב עיזים. בלילות מתיישבים תושבי האזור על הכורסאות שבחזית ולוגמים לצד הכנאפה תה או קפה טורקי. למרות שסאלח מסביר שמוטב לאכול במקום ולא לקחת הביתה, הלקוחות אוספים איתם קופסאות פלסטיק עם כנאפה.

כנאפה עם גלידה
תומר אפלבאום

למרות ששם המקום מרפרר אל המילה "אקספרס", ועשוי לשדר אווירה של פאסט פוד, הוא כנראה מכוון יותר לכוונה של סלאח להפוך את העסק לרשת. כדי לטעום את הכנאפה עצמה, תאלצו להמתין דקות ארוכות, בזמן שהיא נאפית על כירה מאבני שמוט, בדומה ל"מנאל בקלוורי". לטענתו של סלאח, הכנת כנאפה אינה תלויה במתכון טוב אלא בהתמחות ממושכת: "הכנת כנאפה היא מקצוע, ומקצועיות אי אפשר להעתיק", הוא אומר. בנוגע לסוגיית הדימיון לכנאפה שמוגשת במגזר הערבי הוא מתעקש שאין הבדל. "היא בדיוק אותו דבר", אומר סלאח. "אולי בעצם הורדנו חלק מהסוכר, כי התל אביבים לא מספיק חזקים בשביל כזאת כמות, והם גם שומרים על המשקל". 

לא רחוק משם, בלב העיר, נמצא הסניף התל אביבי של ה"לבנונית", המסעדה המיתולוגית מאבו גוש. נהלי המקום דואגים לאייש בעורף המסעדה ליד חלון הטייק אווי, את עמדת הכנאפה שנמצאת ממש בתוך הלונדון מיניסטור. ברגע ההזמנה תוגש כאן כנאפה אישית זהובה (28 שקלים לכנאפה). 

הלבנונית אבו גוש, לונדון מינסטור, תל אביב
תומר אפלבאום

"כנאפה ישראלית" הוקמה סמוך ל"ערוסה ישראלית", ושייכת גם היא למשפחה מכפר מיסר, שנתנה לתל אביב שיעור בעראייס אותנטי על גחלים (ערוסה). בניגוד לשאר הכנאפיות המומלצות בכתבה, כאן אם המשפחה מכינה כמה פעמים ביום מגש גדול של כנאפה זהובה, אותה היא פורסת למעויינים, וממתיקה בנדיבות רבה (15 שקלים למנה) - ועדיין מדובר במתיקות מתונה בהשוואה לכנאפה ערבית.  

ערוסה ישראלית, אבן גבירול 3, תל אביב
תומר אפלבאום

אבל לא רק ערבים מכינים כנאפה. קבוצת "הכנופייה, כנאפה עד הבית", המורכבת מצעירים יהודים שמכינים כנאפה, מספקת אותה בשליחויות בלבד. החבורה נהגה להציע מידי יום שלישי שירות משלוחי כנאפה בתל אביב בקופסאות קרטון של פיצה, כשמי שאמונה על הכנת הכנאפה היא בוגרת בית הספר לקונדיטוריה אסטלה, שיוצרת גרסת כנאפה על בסיס גבינת מוצרלה. מדובר בפרשנות מאוד חופשית למקור, אבל כזו שמצטלמת באופן מושלם לאינסטגרם עם קרעי גבינה שנמתחים אל האינסוף. לאחרונה החליטו השותפים בפרויקט להפסיק את אספקת הכנאפה במשלוחים לעיר הגדולה, לטובת פתיחת דוכן קבוע בתל אביב.

הפיכתה של הכנאפה לחביבת הקהל הורגש במיוחד בחג שבועות האחרון, כשבלוגרים ומתכונאים חילקו לעם ישראל מתכונים לכנאפה, על תקן עוגת הגבינה. מיכל וקסמן, שכותבת טורי בישול בימי שישי במוסף גלריה, נימקה את הבחירה בכנאפה, בכך שמדובר בעוגת גבינה שמוגשת חמה אל השולחן, ושאף עוגה אחרת לא מתחרה בטעמה ומרקמה (קדאיף פציח מול גבינה רכה).

גם הכנאפה במהדורה אישית עשתה ביקור בתל אביב-יפו. ב-2013 פתח דני פיליפס הבריטי את כנאפה נגה, לאחר שהתאהב במאפה במהלך ביקור בדליית אל כרמל. פיליפס הגיש סוגים שונים של כנאפה, כולל כאלה שלא היו מתוקות בכלל, כמו אחת עם גבינה צ'רקסית ובזיליקום. ואם נדמה היה שהכנאפה בתל אביב הולכות בסיבוב הנוכחי על סגנון מסורתי, ולא פורצות הרבה מעבר לאנקדוטות של שוקולד למריחה, הרי שמסעדת "הקובייה" בשוק התקווה מוכיחה אחרת. במסגרת פסטיבל כנאפה שהתקיים במקום בחודש שעבר, הוגשה כנאפה במילוי פרגיות, ואחת עם אסאדו בבישול ארוך עם תאנים, משמשים, דבש, סילאן ואגוזי מלך.

הקובייה
מגד גוזני

מנות הכנאפה הוותיקות בעיר הפכו לשם דבר. שפים כמו חיים כהן (יפו-תל אביב) ותומר אגאי (סנטה קתרינה) מכינים מנות כנאפה שמוגשות כחלק מתפריט הקינוחים שלהן, ונכנסו לפנתיאון הקינוחים הטובים בארץ. אלא שהעוגה שהחלה את דרכה בארץ כאוכל רחוב של ממתקיות ערביות וטיפסה אל צמרת מסעדות השף, חזרה עתה אל התפקיד הראשוני שלה, כאוכל זמין, יום-יומי, ולגמרי בר השגה, שאפשר לחטוף על הדרך. ובכל זאת נותר סימן שאלה אחד בפאזל. מהו ההסבר לפער בטעמים שבין הכנאפה התל אביבית לאחיותיה באזור?

השף מועין חלבי ממסעדת "רולא" בחיפה, שמרבה לשוטט בטורקיה במחקרים קולינריים, טוען שהרעיון של כנאפה אישית אופייני לטורקיה: "לא נתקלתי שם בכנאפה גדולה שמחולקת למנות, כי כל הרעיון בכנאפה היא ההכנה ברגע ההזמנה".

מה הסיבה לפערים הגדולים בטעם?
"התשובה נמצאת בסוכר ובגבינה. בישובים ערביים בארץ, הכנאפה נמכרת בטייק אאווי לפי משקל, וסוכר מוסיף משקל במחיר נמוך. לגבי הגבינה, מקומות שמוכרים כנאפה באופן מסודר בתל אביב חייבים לעבוד עם כנאפה מפוסטרת. הטעם של הגבינה מאוד מלוח, מכיוון שהמלח מתפקד כחומר משמר. כדי להיפטר מהמלח משרים את הגבינה במים מתוקים ושוטפים, וזה תהליך ארוך שדורש כעשר שטיפות. הטעם של המים המתוקים, נספג בגבינה והופך אותה למעודנת יותר. גבינת ג'יבנה שאופיינית להכנת כנאפה לא הופכת לאלסטית כמו בצילומים שאת רואה באינסטגרם, כי אז זאת מוצרלה, וזו טעות קולינרית."

אז הכנאפה שלנו דומה יותר לטורקית?
"לא טעמתי את הכנאפה בתל אביב, אבל בטורקיה עובדים הרבה מאוד אנשים שהגיעו מאזור חאלב, והמשיכו מסורות של הכנת כנאפה בסגנון סורי. כך שגם בטורקיה יש סיכוי שתאכלי כנאפה סורית שנחשבת טובה במיוחד. בכל מקרה הממתקים בארץ ברמה מאוד גבוהה. לקחתי חברים מטורקיה לסיור בממתקי הידידות בנצרת, והם יצאו עם שקיות של שישה ק"ג של מתוקים".

מנאל כנאפה ובקלוורי - בוגרשוב 61, תל אביב. כל יום, 12:00-23:00. 077-557-8908-. המקום נשרף, ככל הנראה בעקבות קצר, וכנראה יחזור לפעול בעוד חודש.

Knaffex - אבן גבירול 9, תל אביב. כל יום, 12:00-24:00. 03-7436948

כנאפה בר Knafeh Bar - מעון 3, רביעיית פלורנטין, תל אביב. ימים שני-חמישי,  12:00-24:00; ראשון, 18:00-24:00. 054-2285841.

יאפא כנאפה - עולי ציון 24, יפו. שני-שבת, 11:00-24:00. 03-9702051. (בקרוב יפתח סניף נוסף).

ערוסה ישראלית - אבן גבירול 3, תל אביב. כל יום, 10:00-04:00. 1-700-707-058

הלבנונית אבו גוש - שאול המלך 4 (לונדון מיניסטור), תל אביב. כל יום, 10:00-23:00, 03-7288833

הקובייה, הודייה 22, שוק התקווה, תל אביב. ראשון-חמישי 12:00-23:00, שישי, 12:00-שעה לפני כניסת השבת. 03-974-7333

הרשמה לניוזלטר

כל מה שצריך לדעת על אמנות, בידור ופנאי - ישירות אליכם למייל

ברצוני לקבל ניוזלטרים, מידע שיווקי והטבות


תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות