לא קוקוס ולא שקדים: אז איזה תחליף חלב כדאי לשתות? - חדשות האוכל - הארץ

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

לא קוקוס ולא שקדים: אז איזה תחליף חלב כדאי לשתות?

לכתבה
איזה חלב מותר לשתות? luigi giordano / Getty Images/iS

תחקיר חדש ומסעיר חשף שחלב שקדים, התחליף הפופולרי לחלב מהחי, אינו מיטיב עם כדור הארץ ואף מזיק מאוד לדבורים. מיליוני צרכנים תוהים: מה אפשר לשתות במקומו?

135תגובות

באוזני צרכנים בעלי תודעה סביבתית, החדשות האלה יכולות להיות קשות לעיכול: חלב שקדים, התחליף הפופולרי לחלב מהחי, אינו מיטיב עם כדור הארץ ואף מזיק מאוד לדבורים. תחקיר חדש שערכנו על הקשר בין תעשיית השקדים המסחרית של קליפורניה לבין מותם של 50 מיליארד דבורים החיות בתנאי גידול מסחרי - מספר שיא, עורר תסיסה של ממש. הסיפור זכה להתעניינות נרחבת של קוראים, שהפנו שאלה בסיסית: מה אפשר לשתות במקומו?

זו שאלה מורכבת ומומחים לגידול מזון ידידותי לסביבה נמנעים מלהמליץ על חלב מהצומח מסוג מסוים, משום שלכל אחד מהסוגים יש יתרונות וחסרונות משלו. אבל בכל זאת ננסה לתת תשובה.

דבר אחד ברור. כל תחליפי החלב טובים יותר לכדור הארץ מחלב מהחי. מחקר משנת 2018 שעשו חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד, מלמד שייצור כוס חלב אחת מהחי כרוך בפליטת כמות גזי חממה הגדולה פי שלושה מייצור אותה הכמות מחלב על בסיס צמחים, ודורש שטח קרקעי הגדול פי תשעה מגידול כל תחליפי החלב.

אבל גם לחלב מן הצומח יכול להיות צד אפל, כמו לכל גידול המיוצר בכמויות מסחריות. לא די להתייחס לשאלה האם ייצורן נעשה עם חומרים אורגניים; צריך להביא בחשבון גם גורמים אחרים, בהם כיצד העיבוד החקלאי משפיע על בני האדם ועל הסביבה הטבעית במדינות מתפתחות, ומהן השלכות השימוש בפחם ובמים להשקייה. מכל מקום, חלק מגידולי חלב הצמחים טוב יותר לסביבה מאחרים.

להלן דירוג מוצרי חלב הצמחים המבוסס על ראיונות עם מומחים, החל מהמר לחך ועד למתוק.

חלב קוקוס
Galiyah Assan / iStockphoto via

קוקוס: "טרגדיה מוחלטת"

לקוקוס יש מוניטין של צמח אקזוטי ובריא, אבל באזורים עניים בפיליפינים, אינדונזיה והודו, שבהם הקוטפים מקבלים לעתים פחות מדולר ביום, מטעי הקוקוס אינם גן עדן. מאחר שעצי קוקוס גדלים רק באקלים טרופי, הלחצים לעמוד בביקוש העולמי מביאים לניצולם של העובדים בענף ולהרס יערות הגשם. "קוקוס הוא טרגדיה מוחלטת וזה מאוד מצער אותי", אומר איזאק אמרי, יועץ לגידול מזון ידידותי לסביבה. "אני אוהב לבשל עם חלב קוקוס, אבל יש לי בעיה עם קניית מוצרי קוקוס. החקלאים באינדונזיה צריכים לגדל מזון בשביל להאכיל את משפחותיהם, לא בשביל לספק את הביקוש הבינלאומי".

חלב שקדים
dropStock / iStockphoto via Gett

שקדים: רע לדבורים

עצי שקדים תופסים שטחי גידול קטנים יחסית, בהשוואה לגידולים אחרים המיועדים לייצור תחליפי חלב, אבל יתרון זה מחוויר נוכח ההשלכות השליליות של גידול השקדיות בארצות הברית. גידולן של השקדיות מתרכז בעיקר באזור הצחיח של קליפורניה במטעים המשתרעים על פני שטח בגודלה של דלוואר. הם זקוקים לכמות מים גדולה יותר מכל צמח אחר שממנו מייצרים תחליף חלב. בנוסף, הגידול גורם נזקים קשים למגדלי הדבורים המסחריים בארצות הברית. קרוב ל־70% מהדבורים בגידול מסחרי בארצות הברית מגויסות מדי אביב לאיבוק השקדיות. בשנה שעברה שליש מהן ־ מספר שיא ־ מתו בסופה של העונה מחמת לחצים אלה ומצוקות סביבתיות אחרות.

חלב אורז
Rimma_Bondarenko / iStockphoto v

אורז: זולל מים

אף שחלב אורז הוא תחליף נפוץ, לא יקר וזמין, אין בו יתרונות תזונתיים כמו לתחליפי החלב האחרים. האורז הוא צמא מים ומייצר גזי חממה יותר מכל צמח אחר המשמש תחליף לחלב, כך על פי מחקר עדכני של אוקספורד; בנוסף, חיידקים המתפתחים במימי שדות האורז פולטים מתאן לאטמוספירה והדשנים מזהמים את נתיבי המים.

חלב אגוזי לוז
Roxiller / iStockphoto via Getty

אגוזי לוז: כוכב עולה

מבחינתם של צרכנים המחפשים חלב אגוזים מזין וטעים, וגם נטול ההשפעה השלילית שיש לגידול עצי שקד על הסביבה, אגוז הלוז הוא כוכב עולה. כמו כל האגוזים, גם הוא גדל על עצים שסופחים פחמן מהאטמוספירה וגם מסייעים לצמצם את גזי החממה באוויר. יש להם יתרון סביבתי על השקדים משום שהם מאובקים ברוח ולא פוגעים בדבורים, וגדלים באקלים לח שבו מים אינם בעיה.

חלב עשוי זרעי פשתן
Creative-Family / iStockphoto vi

זרעי המפ ופשתן: מוצרי נישה

דרך אחרת להבטיח בחירה ידידותית לסביבה היא אימוץ תחליפי חלב העשויים ממה שמכונה "גידולי נישה", דוגמת כהמפ (קנבוס) ופשתן. מגדלים אותם בכמויות קטנות יחסית בחצי הכדור הצפוני. לשני הצמחים זרעים שמהם אפשר להפיק חלב צמחי עתיר חלבונים ושומנים טובים לבריאות.

חלב סויה
Chaded2557 / iStockphoto via Get

סויה: חוזר להיות מבוקש

על פי המחקר של אוקספורד, חלב סויה הוא המנצח בדירוג תחליפי החלב הידידותיים לסביבה. בנוסף, חלב סויה הוא היחיד שמתקרב להכיל את כמות החלבון המצויה בחלב מהחי. הוא היה חביב הצרכנים זמן רב לפני חלב השקדים, אבל אז סר פתאום חנו. "חלב סויה מכיל ריכוז גבוה יחסית של הורמונים מסוימים הדומים להורמונים של בני אדם ואנשים נבהלו מכך", אומר אמרי, "אבל האמת היא שעלינו לצרוך כמויות בלתי הגיוניות של חלב סויה וטופו כדי שהוא יהווה בעיה". מחקרים חדשים מלמדים שצריכת כמות מבוקרת של סויה טובה לבריאות, בעיקר לנשים.

חלב שיבולת שועל
morisfoto / iStockphoto via Gett

שיבולת שועל: גיבור עניו

"אני נרגשת מהעלייה בפופולריות של שיבולת השועל", אומרת ליז ספכט, מ־ Good Food Institute, עמותה המקדמת דיאטות המבוססות על צמחים. "שיבולת שועל עונה יפה מאוד לכל אמת מידה של שימור סביבה". מגדלים אותה באקלים קריר יותר, דוגמת צפון אמריקה וקנדה ולכן היא אינה מזוהה עם תהליך בירוא היערות במדינות המתפתחות. החיסרון היחיד עם מוצר זה הוא שמקורו בפעילות חקלאית מאסיבית שבמסגרתה מרססים אותו זמן קצר לפני הקציר בחומר ההדברה Roundup, החשוד כמסרטן.

סוגים שונים של חלב צמחים
AlexPro9500 / iStockphoto via Ge

השורה התחתונה: העיקר לא לשתות חלב מהחי

אמרי וספכט מדגישים שבין שמדובר בחלב קוקוס, סויה או שיבולת שועל, הצרכנים יכולים לשתות את החלב הצמחי שהכי מוצא חן בעיניהם בלי להתעכב על חסרונותיו לסביבה, המחווירים לעומת הנזקים שגורם לה החלב מן החי. "תשתו מה שתרצו", אומר אמרי, "כל עוד בחרתם לשתות חלב צמחי במקום חלב מהחי, אתם כבר מתמודדים עם רוב בעיות הסביבה שגרמו הרגלי שתיית חלב מהחי".

לכתבה המלאה של אנט מקגיבניי בגרדיאן



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות