בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מתכונים

חמין חיטה לנצח

כשבחוץ גשום וקר, מניחים בתנור המטבח את סיר החמין. ואז הבצל מקרמל את החיטה והשמן מלהיט את התבלינים, עד שהלב מתמלא ומחשב את הקץ עד לסעודת יום השבת שלמחרת

7תגובות

הלילה לא הפסיק הגשם ליפול. בפנים בערו העצים באח ורק מנורה אחת נותרה דלוקה מעל הספה, מטילה צלליה מן השולחן אל הכיסאות ומהם אל המטבח, שהתעמעם ונתארך אל החשיכה בחוץ. האקליפטוס העתיק שבחצר נספג מן הגשם, גזעו הפך לכהה, כמעט שחור, ועליו הארוכים כבדו מן המים וטיפטפו מנגינה משלהם על גג הפח.

הילדים נמים בחדרם. אני פוסע בשקט ומקשיב לנשימותיהם העולות ויורדות. הם עטופים ושלווים ואינם שומעים את שאון המטר והרוח, או ששומעים והדפיקות קוצבות את חלומותיהם. בחזרה במטבח אני מושך את הכיסא משולחן האוכל ומציבו לצד האח, אל מול החלון הגדול, לוגם מן התה וצופה בסערה. באופן מפתיע, רעש הסערה הרוחשת משרה רוגע על הבית ואני מתמסר לברקים ולקולות.

העננים מתעייפים מעט וירח עגול נגלה בוהק מאחוריהם. הוא מאיר את הגן ואת העמק הפרושים תחתי בלובן שקוף ובהיר וענפי האקליפטוס הנעים ברוח מכסיפים כלפיו בנצנוץ אלפי עלים כגלי־ים מתרגשים בהפלגה לילית. אני נשען אחורנית ומשתאה מן המראה המופלא — למולי רוחשים הגלים ומעלי בוהק ירח ומבריק ברק ואילו אני מתחמם מן האח ואת כולי אופף ריח תבשילים.

חמין חיטה.

בתנור המטבח נחים סירים כבדים ומעלים אד משכר. מי שלא הקפיד לשכב טרם החל החמין לפזר בישומו בבית כבר יתקשה להירדם. הבצל מקרמל את החיטה והשמן מלהיט את התבלינים עד שהלב כולו מתמלא ומכוון כוונות ומחשב את הקִצים עד לסעודת יום השבת שלמחרת. אני ניגש אל התנור, בודק שיש די נוזלים בסיר ופונה בסופו של דבר אל הכר והכסתות ואל מנורת הלילה והספר שביקשתי לקרוא.

בבוקר אני ניעור לצחוק הילדים ולטפיפות רגליהם הקטנות במסדרון. הספר עודנו פרוש לצדי ומנורת הלילה עוד דלוקה. שותים מן הקפה, קוראים בעיתון וממתינים לשעת צהריים. כמה שאני אוהב את הגשם הזה. הוא מצמיח לנו חיטה על האדמה שבחוץ, ופה לפני אני זוכה לראות גם איך ילדים צומחים וממה נוצרת משפחה.

חמין חיטה

את חמין החיטה אני מכין בדרך כלל ללא בשר, ומסתפק בתבלינים, בשורשים ובעשבי התיבול שיעניקו לו מטעמם. אני מגיש אותו לצד הדגים שהתבשלו ברוטב החריף, עם סלטים טריים ונענע שנשטפה מן הגשם ולפעמים גם יוגורט סמיך שיחבר את הכל בצלחת. ארוחות השבת האלה אהובות עלי במיוחד, שכן על אף החיטה המבושלת הן אינן מכבידות מדי. כלומר, אפשר וכדאי לנמנם אחריהן על הספה, אך אחר הצהריים עוד אפשר לצאת לסיבוב במושב, לעצור לשיחה קלה אצל השכנים ולהספיק לארוחת הערב. כשמכינים את החמין עם נתח הבשר טעמו הופך לכבד יותר ואז אפשר גם להוסיף אל הסיר את הביצים ואת תפוחי האדמה הנהוגים בשבת.

בשוק:

½ קילוגרם חיטה

2 בצלים

¼ כוס (60 מיליליטר) שמן זית

5 גבעולי סלרי

8 שיני שום

1 צרור פטרוזיליה

4 כפות עלי כוסברה יבשה

2 כפות נענע יבשה

1 כף בהרט

2 כפות פלפל שושקה מיובש גרוס או 1 כף פפריקה מתוקה בשמן

½ קילוגרם נתח שפונדרה עם העצם

5–6 גזרים

8–10 ארטישוק ירושלמי

4 שורש פטרוזיליה

2 שורש סלרי

4 לפתות קטנות

5 כוסות ציר עוף או מים

במטבח:

בוררים את החיטה, שוטפים אותה במסננת תחת מים זורמים והופכים בה עד שהמים יוצאים שקופים. מעבירים לקערה עמוקה, מוסיפים 3 ליטרים מים ומשרים למשך כשעתיים או שלוש.

קוצצים את הבצל ומטגנים בשמן הזית על להבה גבוהה בסיר ברזל כבד עד להזהבה. קוצצים את גבעולי הסלרי ואת העלים, מוסיפים אל הבצל וממשיכים לערבב. פורסים את שיני השום ומוסיפים גם אותן, מערבבים מעט ומנמיכים את הלהבה. קוצצים את הפטרוזיליה ומוסיפים אל הסיר יחד עם עלי הכוסברה, הנענע, הבהרט והפלפל ומערבבים. מתבלים במלח ובפלפל שחור.

מסננים את החיטה שהושרתה, מוסיפים אל הסיר ומערבבים עם הבצל והתבלינים. מסירים את הסיר מן האש ומרוקנים את תכולתו לקערה. מחזירים את הסיר אל הכירה ומגבירים את הלהבה. מוסיפים את הבשר אל הסיר ומשחימים היטב מכל צדדיו. אם יש צורך, מוסיפים מעט שמן זית. קולפים את הגזרים, הארטישוק והשורשים ומוסיפים אל הסיר. הופכים בהם ומטגנים עד שיקבלו כוויות זהובות. מפזרים מעל את תערובת החיטה והתבלינים ויוצקים מעל מן הציר עד שהנוזל יעבור ב–2 סנטימטרים את גובה החיטה. מביאים לרתיחה ומבשלים כ–10 דקות. מעבירים את הסיר לתנור שחומם מראש ל–110 מעלות למשך לילה שלם או לפחות 8 שעות. לפני השינה בודקים את כמות הנוזלים בסיר ומוסיפים מעט במקרה הצורך. גם בבוקר, כשמתעוררים, בודקים את כמות המים, ואם יש צורך מוסיפים רק מעט.

בצהרי יום שבת חורפית הופכים את הסיר על גבי מגש גדול כך שהחיטה למטה והבשר והירקות מונחים מעל. מגישים אל מרכז השולחן ומפזרים מעל נענע טרייה ופטרוזיליה. סביב מסדרים סלט עגבניות קצוץ, טחינה בהירה, לימונים כבושים, הריסה וזיתים, מברכים על הגשם ועל החיטה, אוכלים במתינות ומקשיבים לקולות העשב והאדמה.

אשורה

האשורה היא פודינג החיטה הטורקי, בן דודו של הסוטלאץ', פודינג האורז הבולגרי או היווני. הגרסאות לאשורה רבות כפזורות ישראל במזרח והיו נפוצות גם בבבל ובפרס, בסוריה ובלבנון. את האשורה נוהגים יהודי המזרח להכין לחגים ולאירועים חשובים ולברך שכשם שרבים בו גרעיני החיטה כך ירבו צאצאיך, מעשיך או דבר מה אחר שזקוק לתמיכה רוחנית־גסטרונומית. אני מרבה לבשל את האשורה כקינוח בימות החורף, לעתים עם גרידת תפוז או לימון בבישול ומעל אני מפזר גם בוטנים, קוקוס או שקדים מסוכרים. אפשר, אגב, לאכול את הקינוח גם כשהוא קר ולערבב בו פירות טריים או יבשים טרם ההגשה.

בשוק:

½ 1 כוסות (300 גרם) סוכר

½ 3 כוסות (840 מיליליטר) מים

250 גרם חיטה

1 כפית שטוחה קינמון טחון

4–5 טיפות נרולי (תמצית פריחת הדרים) או 1 כפית מי ורדים

1 כוס (100 גרם) צימוקים

½ כוס אגוזי מלך קצוצים גס

½ כוס פיסטוקים קלופים שבורים

במטבח:

מבשלים יחד בסיר רחב את הסוכר ואת המים עד שהסוכר נמס כולו. בוררים את החיטה ומוסיפים אל המים הרותחים. מבשלים על להבה נמוכה כשעה עד שהמים נספגו כולם בחיטה אך היא נותרה במרקם אל־דנטה. מוסיפים את הקינמון, הנרולי או מי הוורדים ומחצית מהצימוקים, מבשלים עוד כמה דקות ומסירים מן האש.

מחלקים את האשורה לקעריות הגשה ומפזרים מעל את יתר הצימוקים, האגוזים והפיסטוקים. מצננים מעט ומגישים עם כף יוגורט כבשים סמיך וכוסית ערק או יי"ש.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו