בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מתכונים

מסעה של הפומלה לארץ ישראל

טוב לאכול את הפומלה בחורף תחת קרני השמש החודרות מבעד לשמשת חלון המטבח או בחוף הים. טוב עוד יותר להוסיפה לסלטים מבושלים ומטוגנים, שהיא תורמת להם רעננות מתוקה ויקרה מפז

3תגובות

הצרפתים עידנו, כדרכם, את הפמפלימואס ההולנדי, הוא לימון־הדלעת, וקראו לו בלשונם "פומלו". אלא שעוד לפני שהביאו אותו מגלי הארצות והסוחרים האירופאים חזרה לביתם, קראו המלזים והאינדונזים להדר המלכותי "ז'בונג" והסינים "יוזי", ובוודאי כינו אותו בעוד שמות רבים אחרים כשקטפו ממנו ומצצו את בשרו על גדות הפיג'י והטונגה.

אבל כל אלו לא היו ידועים ביישוב הישן בירושלים לפני 130 שנה. את אסתר־ביילה הולצמן פקד הקב"ה בבן זכר ומאיר־שמעון, בעלה, קרא שמו שמואל צבי, מבלי לדעת עד כמה תרחיק נבואתו ולאן ימשכוהו צעדיו. בגיל 15 נסע הבן לאמריקה ללמוד רבנות, אולם משם המשיך במסעיו, עסק בחייטות ואף כרה זהב באפריקה ובאוסטרליה, שם אפילו נתמנה לשופט על הגויים.

למכרה הזהב שהקים באוסטרליה הרחוקה קרא הולצמן "הר ציון" ובלבו כל העת בערו כיסופים אל הארץ שעזב. פעם אחר פעם הוא שב אליה, ובצרורו תשורות ומתנות פלאים: פעם הביא לארץ בנות־יענה לתעשיית הנוצות למצרים, ופעם אחרת הביא את זני־הבננות המעטרות עד היום את שולי הכבישים בעמק הירדן ובחוף, ופעם אחת אף הביא אל האדמה שאהב מתנה ממסעותיו בסינגפור — את הפומלו. הוא נטע את העץ בפרדס שבחצר ביתו ברחובות. כשהניבו העצים, כינו הבריות את הפירות הרבים פומלות, וכשפגשו רק פרי אחד, כבר לא חזר להיות פומלו, כי אם פומלה, בלשון נקבה, על שום כרסה התופחת ופרי בטנה המתוק.

מי שקלף פעם פומלה בעונתה, ודאי הבין מדוע דווקא כורה זהב זכה להביאה למולדתנו. קליפתה עבה ומרה וביגיעה רבה מגיעים אל בשרה המתוק, כשם שיגעים לחצוב את הזהבה מן הסלע. אלא שבזה וגם בזה יקר ומנצנץ האוצר ומשכיח עמל שנדרש להשיגו.

והנה רז אחד אחרון לעניין הקליפה: מניחים את הפומלה על תחתיתה, נוטלים סכין חדה וחורצים בה חריץ כעומקה של הקליפה סביב־סביב, פס אחד בלבד במרכז החלק הרחב ביותר של הפרי. אחר כך מפסקים מעט את החריץ בעזרת אצבעות הידיים ושולחים אותן אל בין הקליפה העבה ובין הפרי, סביב סביב, משני עברי החריץ, עד שזו נפרדת לשתי קערות ריקות והפרי במרכזן. אזי חוצים את הפרי לאורכו, מניחים כל מחצית בקערה ומגישים למאכל תאווה.

מתכון לתרד ופומלה עם דגים מטוגנים

 

סלט פמלה ודגים מטוגנים
דן פרץ

מתכון לסלט ברוקולי ופומלה עם טופו חריף

סלט ברוקולי ופומלה עם טופו חריף
דן פרץ


תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו