בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מתכונים לשקשוקה בשביל יום של חופש אמיתי

שתי הצעות לשדרוג השקשוקה הקלאסית — אחת עם בשר, תרד וחומוס, שמכילה כמעט את כל אבות המזון, והשנייה, גרסה מפתיעה ומרעננת עם לימונים ותפוחי אדמה

13תגובות

קחו לכם יום חופש. לא לסידורים וגם לא לנסיעה. רק יום חופש אחד, בודד, באמצע השבוע, ללא תוכנית וכוונה. הישארו לבד. קומו מאוחר מהרגיל, התלבשו ברישול, צאו עם הקפה אל המרפסת והקשיבו להמולת העיר או לרחשי הכפר — היכן שהתעוררתם. אחר כך היכנסו אל הסלון, שבו בכורסה וקראו בספר או האזינו למוזיקה. באמצע הבוקר כבר יתחיל להציק הרעב. זה טבעי.

נעלו סנדלים ורדו אל המכולת, ברכו לשלום את המוכר. גשו אל עגלת הירקות, אספו לכם מהם כמה, לא הרבה, רק לארוחה אחת, שתי עגבניות, מלפפון, בצל, פלפל חריף, פטרוזיליה, לימון, אולי גם שזיף או אגס, והניחו בסל. עכשיו פנו אל מדף הלחמים וטלו אחד שקרומו פריך והוא עודנו מעט חמים. קחו לכם גם גביע שמנת או יוגורט ומגש ביצים וזהו, חזרו הביתה, אל תיקחו עמכם את העיתון.

הניחו את השקיות על הדלפק ומחבת על הכירה, הוציאו ושטפו את הירקות, קצצו מעט, ערבבו מעט, פזרו קצת מלח ופלפל ושברו בעדינות את הביצים. ממתינים עוד מעט ומעבירים את המחבת מעל מגבת המונחת על שולחן האוכל. מוזגים מהיוגורט לכוס זכוכית, בוצעים מן הלחם חתיכה, מניחים את המחט על צדו השני של התקליט ואוכלים.

מחבת שכזו יכולה לשנות את המשך היום ולפעמים גם את המשך החיים: מי שקם ולבו מר וכבד — היא תרענן ותמתיק, ומי שהתעורר ליום תלוש וחסר טעם — היא תבהיר את הרוח ותזקק את המחשבה. חופש מדבר אחד אינו עבודה בדבר אחר. חשוב להישאר לעתים לבד, לערבב כמה דברים במחבת, לנוח באמת ולהרהר.

שקשוקה בשר עם חומוס ותרד
דן פרץ

שקשוקה בשר עם חומוס ותרד (מחבת אחת — ארבע מנות)

במחבת הזאת נמצאים כל אבות המזון והיא בקלות יכולה להפוך לארוחת צהריים מזינה. בתחילה נראה כאילו המרכיבים אינם מתערבבים אלה באלה, אולם מרגע שמוסיפים את התרד, שמגיר את מיציו, ואת הביצים, כל ניגוב מן המחבת אוסף אליו את כל הטעמים, מועך את החומוס ונספג בשמן הלימוני. נסו להשיג פיתות טריות ועבות במיוחד, ממאפייה מתמחה, שימשכו את כל הטוב הזה בסחיבה אחת.

בשוק:

1 בצל גדול

¼ כוס שמן זית

3 שיני שום

½ קילוגרם בשר בקר או כבש טחון, מעט שמן

½ 1 כוסות גרגירי חומוס מבושלים (אפשר קפואים)

4–5 כוסות עלי תרד מופרדים ושטופים

מיץ מחצי לימון

6 ביצים אורגניות

מלח ים

פלפל שחור גרוס

 

במטבח:

קולפים וקוצצים את הבצל דק. מחממים את שמן הזית במחבת כבדה ורחבה, מוסיפים את הבצל ומטגנים עד להזהבה, תוך כדי ערבוב. כשהבצל זהוב פורסים את השום ומוסיפים גם אותו. מערבבים דקה או שתיים עד שריחו של השום עולה באוויר ומוסיפים את הבשר. מפוררים את הבשר בעזרת כף עץ ומערבבים יחד עם הבצל. ממשיכים בטיגון עד שצבעו של הבשר משתנה תחילה לאפור ואחר כך לחום צרוב.

מוסיפים את גרגירי החומוס וממשיכים בערבוב. מניחים מעל את עלי התרד, סוחטים מעליהם את הלימון, מנמיכים את הלהבה וממתינים כשתי דקות עד שהעלים מתרככים מעט. מערבבים אותם לתוך התערובת ומניחים להם לאבד מנפחם. מתבלים במלח ובפלפל.

יוצרים שישה שקעים בתערובת. שוברים את הביצים אחת־אחת, כפי ששוברים ביצים לצורך הפרדת החלמון מהחלבון ומניחים לחלק מהחלבון לזלוג אל הכיור. מעבירים את החלמון ומעט החלבון שנשאר אל אחד השקעים וחוזרים על הפעולה עם יתר הביצים.

על להבה נמוכה מבשלים את התערובת עוד כשלוש־ארבע דקות, עד ששולי החלמונים הופכים לבהירים מעט. מסירים את המחבת מן הכירה ומגישים לשולחן עם פיתה וכוס יוגורט.

שקשוקה לימונים ותפוחי אדמה (מחבת אחת — ארבע מנות)

שקשוקה מפתיעה ומרעננת במיוחד, שמונחת איפשהו בים התיכון, בין הפריטטה הספרדית ללימונים הכבושים והמרירים של תוניס. החלמונים מרככים את חמיצות הלימון והעגבניות מוסיפות מתיקות קייצית אדמדמה.

בשוק:

2 תפוחי אדמה בינוניים

2–3 לימונים צהובים אורגניים או מעץ בחצר

¼ כוס שמן זית

4 עגבניות תמר, או 6 עגבניות שרי תמר בשלות

4 שיני שום

6 ביצים אורגניות

מלח ים

פלפל שחור גרוס

 

במטבח:

תחילה מבשלים את תפוחי האדמה. אפשר לעטוף אותם ברדידי אלומיניום ולהניח להם להתרכך בתנור שחומם מראש ל–250 מעלות למשך כשעה, או לבשל אותם בקליפתם במים ואחר כך לייבש היטב. כך או כך, על תפוחי האדמה להישאר מוצקים למדי ולא להתרכך יתר על המידה.

שוטפים היטב את הלימונים ומסירים את העוקץ. חותכים אותם על קליפתם בעזרת סכין חדה לקוביות בגודל ½ סנטימטר, נפטרים מן הגרעינים ושומרים על המיץ. מעבירים הכל למחבת ומוסיפים את שמן הזית. מתבלים במעט מלח ומעבירים לבישול על גבי להבה בינונית, תוך ערבוב מתמיד, עד שקליפות הלימונים מתרככות מעט והמיץ מתחיל לבעבע.

פורסים את תפוחי האדמה לכ–10 פרוסות בעובי סנטימטר ומסדרים אותן במחבת בין הלימונים, כך שתחתיתם תיגע בתחתית המחבת. חוצים את העגבניות לאורכן ומסדרים אותן במחבת, כשהחלק החתוך פונה כלפי מטה. פורסים את שיני השום ומוסיפים גם אותן. מנמיכים את הלהבה, מתבלים בעוד מעט מלח ופלפל ומניחים למיץ הניגר מן הלימונים והעגבניות לרתוח בבעבוע עדין מאוד למשך כ–10 דקות. מקפידים שהמחבת לא מתייבשת. אם יש צורך, מוסיפים מעט מאוד מים.

יוצרים שישה שקעים בתערובת. שוברים את הביצים, אחת אחת, כפי ששוברים ביצים לצורך הפרדת החלמון מהחלבון ומניחים לחלק מן החלבון לזלוג אל הכיור. מעבירים את החלמון ומעט החלבון שנשאר אל אחד השקעים וחוזרים על הפעולה עם יתר הביצים.

על להבה נמוכה מבשלים את התערובת עוד כשלוש־ארבע דקות, עד ששולי החלמונים הופכים לבהירים מעט. מסירים את המחבת מן הכירה, מגישים לשולחן עם לחם שאור טרי ומנגבים ישר מן המחבת.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו