בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

העגבנייה שנולדה במבצע צוק איתן מחזקת כל מתכון

לעגבניית איתן, פיתוח חדש של חקלאים מחבל לכיש, יש שם שלקוח מקיץ מלחמתי. אבל חוץ מזה — מהמראה, דרך המרקם ועד האיזון בין החמוץ למתוק — כל־כולה יתרונות. לברק בעגבניות חרוכות; טאג'ין עוף בעגבניות ולימון כבוש; עגבניות ממולאות בטונה ופנקו: שלושה מתכונים שנהנים מהיתרונות האלה

3תגובות

כשמגיע חומר גלם חדש לשוק אני צוהלת, יש עם מה לשחק ויש עוד מה לגלות. עניין חדש ואמיתי מתעורר בי, והחום הכבד של הקיץ שכבר שבועיים מחלחל בי (ומייאש) מפנה לרגע את מקומו לתיאבון חדש השמור לגילויים, המצאות והפתעות משמחות. את עגבניות "איתן" ראיתי לראשונה בשוק הכרמל — ערימה ענקית של יהלומים בצבע עמוק וכהה משכה את עיני. נעמדתי מול עגבניות יפהפיות שלא הכרתי, בגוון ירקרק־אדמדם, מבריקות מרעננות באופן יוצא דופן. הן היו דומות לעגבניות שרי מנומרות, אבל גדולות יותר (בגודל של עגבנייה רגילה) ויפות יפות. כבר בשוק נתתי ביס והבנתי שיש פה אהבה חדשה: העגבנייה היתה בשרנית, עסיסית ומלאה בטעמים חמוצים מתוקים.

בדרך־לא־דרך הגעתי לאיתן רוזנבלט, שהוא האחראי על קבוצת החקלאים שמגדלים את העגבנייה הזו, ממושב שקף שבחבל לכיש. מובן שהדבר הראשון ששאלתי אותו היה אם העגבנייה קרויה על שמו, והתשובה הפתיעה אותי: קראנו לעגבנייה בשם "איתן" כי החלטנו לגדל אותה בזמן מבצע צוק איתן. מיד הפכתי לרגשית וחיבבתי עוד יותר את העגבנייה היפה.

איתן סיפר לי שכבר הרבה שנים הם מנסים לגדל זן של עגבנייה שטעמה עמוק ומאוזן, מרקמה יציב והיא לא הופכת לספוגית או נרקבת בעת הבשלתה. ואכן בעגבניית איתן כל אלה מתקיימים ואף יותר: רמת הליקופן שבה גבוהה מהרגיל (אפשר לזהות זאת בצבע הסגול שבנוזל העגבנייה), זרעיה עטופים בחומר ג'לטיני המסייע במניעת מחלות דם ויש בה איזון פנטסטי של טעמים בין המתוק לחמוץ. נוסף על כל זה — רמת הסוכר הגבוהה שבה הופכת ליתרון עצום כאשר היא עוברת צלייה או קרמול. צורתה האליפטית מתאימה למילוי, ובעת הבישול היא נמסה לתוך הרוטב וסופגת טעמים בטבעיות. היא נוחה לחליטה ולקילוף ואינה מגירה נוזלים רבים בעת החיתוך (סוף סוף קל לחתוך סלט קצוץ). כאשר היא מתיישנת היא לא נרקבת אבל כן מתקמטת, ואז היא תהיה מצוינת לשילוב ברטבים לפסטה, לטאג'ינים, לסלט מטבוחה, צ'אטני, ריבת עגבניות או למרק עגבניות קר או חם.

עגבניות איתן אפשר להשיג במחיר שווה לכל כיס — 8 שקלים לקילו אצל הירקנים — ברשת חצי חינם ובשווקים.

עגבניות איתן צלויות על דג לברק
לימור לניאדו תירו

לברק בעגבניות חרוכות

לעגבניית איתן יתרון עצום בעת החריכה: צבעה הירקרק הופך בקלות יחסית לשחום ורמת הסוכר הגבוהה שבה יוצרת מרקם פריך, מתוק ונהדר.

חומרים (ל—8 מנות ראשונות):

8 נתחי פילה לברק, במשקל 100 גרם כל אחד, עם העור

לעגבניות:

16 עגבניות שטופות בינוניות (עדיף עגבניות מזן איתן) וחצויות לאורך

¼ כוס שמן זית

1 כפית סוכר

½ כפית מלח

½ כפית פלפל שחור גרוס

4 ענפי תימין

לדג:

1 לימון בעל קליפה דקה, שטוף היטב

3 בצלים ירוקים קצוצים דק (החלק הירוק בלבד)

1 פלפל ירוק חריף פרוס לעיגולים דקים

¼ כוס שמן זית

¼ כוס יין לבן יבש

¼ כוס מיץ לימון

מעט מלח אטלנטי ופלפל שחור גרוס

הכנה:

מחממים תנור ל-200 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה ומניחים בה את חצאי העגבניות. מוזגים ¼ כוס שמן זית וזורים סוכר, מלח ופלפל. מניחים מעל ענפי תימין וצולים שעה. העגבניות יהיו שחומות ומקורמלות. אם צריך (תלוי בזן העגבנייה) צולים עוד. מוציאים מהתנור ומעלים את הטמפרטורה ל-230 מעלות. קוטמים את הלימון משני קצותיו, חותכים לרבעים ופורסים לפרוסות דקיקות. מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים ב-2 כפות שמן זית. מניחים את נתחי הפילה כשצד העור כלפי מטה ועורמים מעל כל נתח 4 חצאי עגבניות. מניחים 3-2 פלחי לימון על כל דג, מעט בצל ירוק ופלפל ירוק. מזליפים שמן זית, יין לבן ומיץ לימון. בוזקים קצת מלח ופלפל שחור גרוס וצולים 6 דקות. מעבירים לצלחת הגשה ומגישים מיד.

לימור לניאדו תירו

טאג'ין עוף בעגבניות ולימון כבוש

תבשיל מרוקאי חמוץ־מתוק נפלא, נהדר להגשה בארוחת שישי לצד אורז לבן או קוסקוס.

חומרים (ל—8 מנות):

6 כרעיים חתוכים לשוקיים וירכיים

¼ כוס שמן זית

12 שיני שום קלופות

1 פלפל ירוק חריף פרוס לעיגולים דקים

1 ו—½ כף לימון כבוש קצוץ גס

כוס יין לבן יבש

10 עגבניות שטופות (עדיף עגבניות מזן איתן) וחצויות לאורך

16 זיתי קלמטה

תבלינים:

1 כפית וחצי מלח גס

1 כפית וחצי פלפל שחור גרוס

1 כפית פפריקה מתוקה

1 כפית כמון טחון

הכנה:

מחממים שמן זית במחבת ומטגנים את שיני השום, הפלפל החריף והלימון הכבוש למשך 3 דקות. מוסיפים את כל התבלינים ומטגנים חצי דקה. מוזגים יין לבן, מרתיחים ומבשלים דקה. מחממים תנור ל-230 מעלות. משמנים בשמן זית סיר גדול שנכנס לתנור ומניחים בשכבות חצי מכמות חלקי העוף, מניחים מעליהם חצי מתערובת הלימון הכבוש והתבלינים, חצי מכמות העגבניות וחצי מהזיתים. מניחים שכבה נוספת זהה לראשונה. מכסים במכסה הרמטי ומעבירים לתנור. צולים חצי שעה. מנמיכים את הטמפרטורה ל-150 מעלות וצולים עוד שעה ורבע. פעם אחת פותחים את המכסה ומרטיבים בעזרת כף את העוף ברוטב שהצטבר בתחתית. מגישים על קוסקוס או על אורז לבן. העוף טעים יותר ביום המחרת.

לימור לניאדו תירו

עגבניות ממולאות בטונה ופנקו

קל לרוקן עגבניות, ועוד יותר קל למלא אותן. העגבניות הממולאות האלה יפות לאירוח וטעימות להפליא.

חומרים (ל—6-4 מנות):

12-10 עגבניות קטנות (עדיף עגבניות מזן איתן) שטופות

1 כדור מוצרלה בופאלו, חצוי ופרוס לחצאי עיגולים

12 עלי בזיליקום

3 כפות שמן זית

מעט מלח אטלנטי ופלפל שחור גרוס

למלית:

3 כפות שמן זית

6 (כוס) בצלים ירוקים קצוצים

3 שיני שום, קצוצות

1 קופסת טונה (100 גרם נטו) משומרת בשמן (עדיף שמן זית) ומסוננת

1 כוס פטרוזיליה, קצוצה

½ כוס פנקו או פרורי לחם

1 כף מיץ לימון

½ כפית מלח

¼ כפית פלפל שחור גרוס

הכנה:

חוצים את העגבניות לאורכן ומוציאים את התוכן בעזרת כפית. הופכים את העגבניות על רשת מעל הכיור או מעל תבנית צלייה כדי להגיר מהן נוזלים מיותרים. מכינים את המלית: מחממים שמן זית במחבת ומטגנים בצל ירוק ושום למשך 3 דקות. מוסיפים את הטונה ומטגנים 2 דקות. מכבים ומוסיפים פטרוזיליה, פנקו, מיץ לימון מלח ופלפל. מערבבים וטועמים. אם יש צורך, מתקנים תיבול.

מחממים תנור ל-180 מעלות. ממלאים את כל חצאי העגבניות במלית ומניחים מעל חצי מהם פרוסת גבינת מוצרלה ועלה בזיליקום, סוגרים כל חצי עגבנייה עם חצי־העגבנייה התאום שלו ונועצים קיסם לסגירה יציבה. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה. מזליפים שמן זית, ממליחים ומפלפלים ואופים 45 דקות. אוכלים חם.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו