בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

בסלט, בתבשיל, בלביבות: כך תיהנו מהריג'לה, מלכת הקיץ

כשעלים ירוקים אחרים נכנעים לחום הכבד, הריג'לה נשארת זקופה ורעננה, ואפשר להכין ממנה מטעמים

8תגובות
סלט ריג'לה וענבים שחורים
לימור לניאדו תירו

שיא הקיץ, והשוק (גם בשש בבוקר) נראה כמו בסוף יום עבודה. הרוכלים עייפים ומזיעים, ורוב הירקות, ובמיוחד העשבים הירוקים, נכנעים לחום הכבד. עייפים, מעט נבולים ולא עושים חשק להיכנס למטבח. רק הריג'לה, מלכת הקיץ, עומדת רעננה וזקופת קומה, מסרבת להיכנע לחום הכבד.

בשונה משאר עלי הסלט השונים, עלי הריג'לה יציבים ובשרניים וטעמם דומיננטי, מעט חמצמץ עם ארומה עשבונית.

הריג'לה גדלה כמעט בכל אדמה שבה יש מעט מים: בצדי הדרכים, בגינות ציבוריות ובשולי השדות החקלאיים. במרכולים ובשוקי האיכרים יקראו לה ריגלת הגינה, אצל הירקנים הערבים שמהּ ריג'לה והכורדים והירושלמים יכנו אותה פרפחינה. כך או כך, בנוסף לטעמם המרענן, עלי הריג'לה בריאים במיוחד ומכילים כמויות נכבדות של ויטמין C ואומגה 3 (שקשה להשיג אותו ממקור צמחי).

הריג'לה נהדרת לשילוב בסלט ירקות פשוט - קורעים עלי ריג'לה מעל עגבניות, מלפפונים וצנוניות חתוכים גס, מזליפים בנדיבות שמן זית ומיץ לימון, מגררים פטה טובה וגרידת לימון והחיים מחייכים מחדש. הערבים מוסיפים לסלט שכזה גם קרעי לחם ישן או פיתה קלויה עם שום וזעתר (פטוש). אפשר לשלב עלי ריג'לה בצזיקי חמצמץ או לקצוץ את העלים הבשרניים ולשלב בקציצות בשר או בקציצות ירק. הכי כיף לשלב עלי ריג'לה בתוך חביתה עם ריקוטה ומעט אנשובי.

לימור לניאדו תירו

לביבות ריג'לה וקוסקוס

הלביבות נהדרות כאשר אוכלים אותן חמות חמות מהמחבת. אם אתם מטגנים אותן מראש (רעיון מעולה לאירוח) הן עלולות להתייבש מעט, לכן מומלץ להוסיף להן שני קישואים מגוררים דק על פומפייה או תפרחות של כרובית קטנה מבושלות במים ומעוכות כמו פירה: כך הן יהיו מושלמות להגשה גם כמה שעות לאחר הטיגון. אם בחרתם בתוספת הקישואים או הכרובית, כמות הקציצות תגדל ל-20.

חומרים (ל-15 לביבות):

כוס (200 גרם) קוסקוס דק

חצי כוס (120 מ"ל) מים רותחים

בצל אדום קלוף ופרוס לחצאי עיגולים דקים

כוס וחצי עלי ריג'לה (150 גרם) שטופים, מיובשים וקצוצים גס

100 גרם פטה טובה, עדיף מחלב כבשים, מגוררת גס

4 כפות יוגורט סמיך

2 ביצים

2 כפות שמן זית

כפית וקצת מלח דק

כפית סומק

חצי כפית פלפל שחור טחון

שמן חמניות לטיגון או 
חמאה מזוקקת

הכנה:

מניחים קוסקוס בקערה גדולה, מוזגים חצי כוס מים רותחים ומערבבים בעזרת מזלג. משהים 10 דקות. מערבבים במזלג עד שלא נותרו גושים בקוסקוס. בינתיים משרים חצאי עיגולי בצל בקערה קטנה עם כוס מים רותחים ל-10 דקות, מסננים. מוסיפים לקערת הקוסקוס עלי ריג'לה, בצל אדום מסונן, גבינת פטה, יוגורט, ביצים, שמן זית ואת כל התבלינים ומערבבים היטב. משהים במקרר לרבע שעה לפחות. מגלגלים לכדורים קטנים (בגודל של משמש) בידיים רטובות מעט, פוחסים לצורת דסקית בעובי חצי ס"מ ומניחים בצלחת.

טיגון: מוזגים למחבת שכבה דקה ואחידה של חמאה מזוקקת או שמן. מחממים על להבה גבוהה ומניחים את הלביבות, מנמיכים את האש ומטגנים כל צד 5-6 דקות, עד הזהבה יפה, מעבירים לנייר סופג. אם השמן נגמר במחבת מוסיפים מעט לפני כל סבב חדש.

אפייה: מחממים תנור על תוכנית גריל. מניחים את הלביבות בתבנית מרופדת ברדיד אלומיניום משומן בשמן זית או חמאה מזוקקת. אופים במרכז התנור 7-10 דקות מכל צד. אם אופים מומלץ לגלגל את הלביבות בידיים משומנות מעט.

מומלץ להגיש עם יוגורט או שמנת חמוצה מתובלת בעירית קצוצה וגרידת לימון.

סלט ריג'לה וענבים שחורים
לימור לניאדו תירו

סלט ריג'לה וענבים שחורים

לפני שבועיים הגיעה לישראל משלחת קולינרית מקצועית של מרקס אנד ספנסר כדי ללמוד את רזי המטבח הים־תיכוני. הכנתי להם אינסוף מנות טעימות ומקוריות. והם היו מאושרים. אבל יותר מכולם כיכב הסלט הזה. הם השתגעו ממנו. עד כדי כך, שהם הגיעו שוב יומיים אחרי המפגש רק בשביל לאכול ממנו פעם נוספת. תנסו, תבינו למה.

חומרים (ל-4 מנות):

2 כוסות עלי ריג'לה שטופים

2 כוסות ענבים שחורים 
שטופים וחצויים

1 בצל סגול פרוס לחצאי 
עיגולים דקים

חצי כוס (50 גרם) אגוזי מלך או פיסטוקים קלויים וקצוצים גס

צ'ילי אדום טרי פרוס לעיגולים, לפי הטעם

לזרייה: 50 גרם גבינת עזים רכה מפוררת כמו גבינה יזרעאלית 
(עז עברית) או גד עז

לרוטב:

רבע כוס שמן זית

3 כפות מיץ לימון

חצי כפית מלח

חצי שן שום כתושה

1 כפית דבש או סילאן

הכנה:

מערבבים את כל החומרים בקערה בינונית. מנערים בצנצנת את כל חומרי הרוטב, מוזגים על הסלט, מערבבים ומעבירים לצלחת הגשה. זורים גבינת עזים ומגישים.

לימור לניאדו תירו

סלט בובס עם 
ריג'לה וסרדינים

סלט מעולה שבמעולים. מי שאוהבים סרדינים - היכונו להתמכרות חדשה. מחוץ לעונת הריג'לה פשוט תשמיטו את העלים כי אין להם באמת תחליף ראוי (אל חשש, זה אחד מהסלטים האלה שטעימים בכל מצב). הבולגרים משרים את הבובס עם חצי כפית סודה לשתייה ומים רותחים. אז ככה גם אני עושה, נאמנה לשכני משדרות ירושלים ביפו.

חומרים (ל-4 מנות):

כוס וחצי שעועית בובס או לימה (300 גרם) מושרית ללילה במים

כוס וחצי עלי ריג'לה שטופים

קופסת שימורי סרדינים איכותית, מסוננת

1 בצל סגול פרוס לחצאי 
עיגולים דקים

לרוטב:

4 כפות שמן זית

כף מיץ לימון

2 כפיות חומץ שרי או 
יין אדום עדין

1 כפית מלח

חצי כפית פלפל שחור

לזרייה מעל: פרמזן מגור 
וגרידת לימון

הכנה:

מסננים את שעועית הבובס, שוטפים היטב ומעבירים לסיר בינוני, ממלאים במים ומעבירים לכיריים (טעים להוסיף ענף תימין, עלה דפנה או מרווה). מביאים לרתיחה ומקפים את הקצף שצף על פני הנוזל. מבשלים 3 שעות על סף בעבוע, ללא כיסוי (או פחות, עד התרככות). מסננים. מעבירים לקערה, מוסיפים עלי ריג'לה, סרדינים מפוררים, בצל אדום ואת חומרי הרוטב ומערבבים. מגישים עם פרמזן וגרידת לימון.

limortiroche@gmail.com

עוד מתכונים מומלצים של לימור לניאדו תירוש בבלוג "מטבח מקומי":.

 

לימור לניאדו תירו


תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו