בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

לא על האינג'ירה לבדה: קמח הטף לא רק בריא אלא גם טעים

טף, הקמח האתיופי נטול הגלוטן, הוא חומר גלם משובח לעוגות, עוגיות ולחמים

25תגובות

טף, הדגן המפורסם מאתיופיה, נחשב לדגן הקטן בעולם וככל הנראה גם הבריא מכולם (בארצות הברית הוא מוגדר כסופר פוד). קטן קטן אבל גדול: הוא מספק למיליוני בני אדם ברחבי אתיופיה חומרים מזינים בשיעורים גבוהים שרוב חומרי הגלם אינם מתקרבים אליהם - הוא מפוצץ בחלבונים, בסידן, בברזל, בוויטמינים ובמינרלים רבים. למעשה, ב-100 גרם טף ישנן כל שמונה חומצות האמינו החיוניות לגוף האדם וכמויות של ברזל, סידן וחלבון המצויות ב-10 ביצים. בהחלט נתונים מרשימים. הסיבה לכך היא שגרגיריו הקטנטנים נטחנים לקמח בשלמותם, מה שמבטיח שכל הקליפה, העשירה בתאית ובסיבים תזונתיים, נשמרת. אם לא די בכך, הרי הטף אינו מכיל גלוטן (בשורה לכל הצליאקים) והוא תחליף ראוי לקמח ללא גלוטן לשימוש באפיית עוגות, עוגיות ולחם ולהכנת בצק פריך.

טף באמהרית הוא "לאבד", שם חיבה שהקטן הזה קיבל מהנשים האתיופיות שבעת הקטיף משתדלות לא לאבד אותו. מכיוון שרבים מהזרעים הקטנטנים בכל זאת נופלים לרצפה, עפים ברוח והולכים לאיבוד, מחירו אינו נמוך; אבל זו לא הסיבה היחידה - גידול הטף מוגבל באתיופיה והביקוש בשווקים המערביים מעלה את שוויו.

טעמו של הטף עמוק, אגוזי, עם נוכחות מעודנת של פרג ותבליני אדמה כמו כמון, קימל ואגוז מוסקט. מרקמו רך ומעט חולי, מזכיר אולי סולת, פולנטה, קמח תירס או קמח דורום טחון גס; אבל בשונה מהם, הוא נמס בפה ונהיה חלק ונעים.

באתיופיה מכינים מהטף בעיקר את האינג'ירה החמצמצה, הלחם הלאומי - מעין לחם שטוח מלא בבועות ספוגיות בדומה ללחוח התימני, שעשוי מטף מותסס.

כמה טיפים לעבודה עם טף: קמח טף עובד נפלא עם שוקולד, שומשום, סילאן או מייפל, תפוחים, שברי קקאו נא, זרעי שומר, אניס וקימל. אם אתם ממירים קמח רגיל בקמח טף הורידו מהכמות 15% בשל מרקמו ודחיסותו. בקמח טף שומנים טובים לגוף, לכן יש להוריד מהמתכון לפחות חצי מהשומן שבו - השומן שבגרגירי הטף יספיק כדי ללחלח את התערובת. לאחר פתיחת השקית מומלץ לשמור אותה במקרר כדי למנוע עיפוש.

בשל מרקמו הגרגירי כדאי "להחביא" אותו במתכונים פריכים או בעוגיות עמוסות זרעים, אגוזים ופירות יבשים. כדי להעשיר את מזונכם כדאי לפזר קמח טף על פוקצ'ה, בצק פיצה, במרק, מעל מאפינס או בכל מתכון שיקבל בברכה ציפוי גרגירי.

ישנם שני זני טף שונים מעט זה מזה - הבהיר והכהה. ההבדל התזונתי ביניהם הוא מינורי, הבהיר מעט רך יותר ונמס בפה ומתאים למאפים עדינים כמו עוגות בחושות ועוגיות. הכהה צובע את הבצק בצבע חום אדמדם נהדר (עשיר מעט יותר בסיבים) ומרקמו גרגירי יותר. הוא נהדר להכנת לחם.

מתכון ללחם טף

לחם טף
לימור לניאדו תירוש

מתכון ללחם טף טבעוני

לחם טף טבעוני
לימור לניאדו תירוש

מתכון לעוגת פירות יבשים

עוגת פירות יבשים
לימור לניאדו תירוש

עוגיות טחינה וטף

עוגיות טחינה וטף
לימור לניאדו תירוש

 

limortiroche@gmail.com

 

עוד מתכונים מומלצים של לימור לניאדו תירוש בבלוג "מטבח מקומי".



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו