בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

זוגיות נצחית עם צ'ורבה

חקירות צולבות של אינספור נשים רומניות הולידו שני מתכוני צ'ורבה נהדרים. עשויים מציר בקר, עצמות, עוף, דגים או ירקות - לכל אזור ברומניה הצ'ורבה שלו. המכנה המשותף הוא גם סוד המרק - עשב רומני בשם לֶאוּשְטִיאָן

25תגובות
בתמונה רואים סיר עם מרק צ'ורבה מהביל
לימור לניאדו תירו

מודה, אני לא האדם הכי מפותח ביקום בכל מה שקשור לקשרים ארוכי טווח (עובדת על זה, אופטימית ומבטיחה להשתנות). אם אסרוק את 25 השנים האחרונות שבהם התנהלתי "כאדם בוגר", אראה תמונה די עגומה של לא מעט אנשים אהובים ויקרים שלא נשארו בחיי מסיבה כזאת או אחרת. אבל לא רק, גם עבודות (ממש טובות) החלפתי כמו גרביים; כישרונות, שהייתי בטוחה שאני ברוכה בהם ושאתמסר להם לעד, הפסיקו לעניין אותי באחת; לימודים שסיקרנו אותי הופסקו כי השתעממתי למוות, ועוד כהנה וכהנה עדויות מסמרות שיער על אשה שהיציבות ממנה והלאה. כן, כמעט כל קשר שיש בו מן המחויבות, אפילו הבסיסית ביותר, נגמר והתחלף באחר.

היחידה ששרדה איתי כל השנים היא רוזי, ומעולם, אפילו לא לרגע, לא חשבתי להחליף אותה. רוזי היא הקוסמטיקאית שלי מגיל 14, עת האקנה פרצה לחיי (בזכות רוזי שרדתי בגיל הזה מבלי לשנוא את עצמי כל בוקר מחדש) ומאז אנחנו יחד. תכלס, היא-היא הזוגיות הכי יציבה בחיי.

אז איך קרה שמכולם דווקא רוזי היא זו ששרדה? אז אולי כי היא האשה הכי מצחיקה בעולם (רומנים הם עם מצחיק, באחריות) ואולי כי יש לה ידי זהב ולב של מלאך. ואולי כי באמת אכפת לה ממני והיא שומרת לי על עור הפנים בדבקות כבר 32 שנה כך שתמיד איראה "יאנג אנד פרש" (זה ברומנית). אבל בינינו, ולדעתי היא יודעת את זה, לא נפרדנו מעולם בגלל הצ'ורבה של אלכס.

בתמונה רואים קערה עם מרק ולידה שני חצאי לימונים וקערת אורז
לימור לניאדו תירו

פעם בשלושה חודשים (חורף, קיץ, הצ'ורבה של אלכס תמיד מחכה לי) היא פותחת לי את הדלת ואומרת במבטא רומני כבד: לימורי, תנחשי מה אלכס הכין לך? ואני צוהלת כמו ילדה קטנה ומתמסרת לידיה העדינות ולריחות המענגים שיש בבית. בסוף הטיפול, כמו בטקס קבוע, אנחנו מתיישבות במטבחון הקטנטן שלה ואוכלות כף אחר כף מהמרק המהביל והנפלא של בעלה המסור.

לתוך המרק, המתובל בשפע תבלינים ועשבים, אלכס מוסיף בנדיבות מיץ לימון, אלא שאני תמיד מבקשת עוד לימון וסוחטת לי אותו למרק החם (שניהם משתאים על אהבתי לחמוץ-חמוץ הזה).

ומה הכי כיף במרק של אלכס? הקציצות: חריפות מפלפל שחור, רכות ואווריריות כמו עננים.

בתמונה נראות קציצות צ'ורבה לפני שהן בושלו
לימור לניאדו תירו

ובכן, מהו סוד טעמו של מרק הצ'ורבה של אלכס? אף פעם לא נדע, את המתכון המקורי לא קיבלתי מעולם (הם יודעים שאם אכין את המרק לבד, הם לא יראו אותי יותר), אבל אינסוף הניסויים במטבחי והחקירות הצולבות של כל הנשים הרומניות שפגשתי בחיי הולידו שני מתכוני צ'ורבה מעולים ונהדרים (כמעט-כמעט כמו של אלכס). האמת? אני די מרוצה.

ובשביל הידע הכללי, לכל אזור ברומניה יש הצ'ורבה שלו. רובם עשויים מציר בקר או מעצמות, אבל ישנם גם אלה שעשויים מעוף, דגים או חלקי פנים. יש כמובן גם מרקי צ'ורבה צמחוניים נהדרים, ואלה יכילו תפוחי אדמה, כרוב וקטניות. לכל מרקי הצ'ורבה עלי אדמות מכנה משותף (מלבד העובדה שהם טעימים אש) והוא שכולם חמוצים ממיץ לימון, עשירים בירק בשם לאושטיאן ומוגשים עם אורז לבן או אטריות.

הלֶאוּשְטִיאָן הוא עשב רומני שבלעדיו הצ'ורבה לא ייחשב לצ'ורבה. הוא מזכיר בטעמו שילוב של עלי סלרי, חמציץ ורוקט. פעם היה קל להשיגו בשווקים, היום כמעט שאין לראותו יותר. אז אם אין לכם ליד הבית ירקן רומני נחמד, החליפו את הלאושטיאן בתערובת של עלי סלרי, תרד, שמיר או כוסברה ואם יש, אז גם עלי חמציץ.

מרק צ'ורבה צמחוני

טעים, קל ופשוט להכנה, היכונו להתמכרות חדשה.

חומרים (ל—8-10 מנות):

2 כפות שמן

1 בצל קלוף וקצוץ דק

1 כרישה קצוצה לחצאי עיגולים דקים

4 ענפי סלרי אמריקאי (ללא העלים) קצוצים דק

1 תפוח אדמה, קלוף וחתוך לקוביות קטנות

1 ראש סלרי גדול קלוף ומגורר על פומפייה גסה או בדסקית הגירור של מעבד המזון

4 גזרים, קלופים ומגוררים על פומפייה גסה או בדסקית הגירור של מעבד המזון

רבע כרוב לבן קצוץ לשערות דקות

1 פלפל ירוק בהיר חתוך לקוביות קטנות

1 פלפל אדום (גמבה) חתוך לקוביות קטנות

2 עגבניות טריות ובשלות מגוררות או מרוסקות בקערת מעבד המזון

6 כוסות מים רותחים

כפית וחצי מלח

כפית פפריקה מתוקה

חצי כפית גרגירי כוסברה טחונים

רבע כפית פלפל שחור טחון

5 כפות מיץ לימון

3 שני שום כתושות

צרור גדול של עלי לאושטיין או תערבת של עלי סלרי, תרד וכוסברה. אפשר גם להעשיר בשמיר קצוץ

להגשה: אורז מבושל, אטריות דקיקות מטוגנות במעט שמן, פלחי לימון

הכנה:

מחממים 2 כפות שמן בסיר גדול ומטגנים בצל וכרישה עד להזהבה קלה. מוסיפים ענפי סלרי ומטגנים תוך ערבוב עוד 3 דקות. מוסיפים את קוביות תפוחי האדמה, הסלרי והגזרים המגוררים, שערות הכרוב ואת שני סוגי הפלפלים, ומטגנים תוך ערבוב 10 דקות. מוסיפים את העגבניות המרוסקות ו—6 כוסות מים רותחים ומביאים לרתיחה. מתבלים במלח, פפריקה מתוקה, גרגירי כוסברה ופלפל שחור, מכסים ומבשלים חצי שעה על בעבוע חלש. כותשים למרק את שיני השום, מוסיפים מיץ לימון ואת העשבים שבחרתם ומבשלים 3 דקות ללא כיסוי. אם המרק הסמיך מדי מוסיפים עוד מים רותחים. טועמים ואם צריך מוסיפים מלח או מיץ לימון, לפי טעמכם. המרק צריך להיות מתובל וחמצמץ. מגישים עם אורז לבן, אטריות דקיקות שמטוגנות במחבת עם מעט שמן עד השחמה ופלחי לימון. כל סועד מטפטף לעצמו עוד כמה טיפות של מיץ לימון לפי טעמו. אני סוחטת הרבה.

מרק הצ'ורבה הכי דומה לזה של אלכס

מרק מהטעימים שאני מכירה. אל תטעו, הוא אמנם נחשב למרק אבל הוא לגמרי מנה עיקרית: עשיר בירקות, חמוץ ממיץ לימון ומשביע מהקציצות המבושלות במרק ומאורז ריחני. הקציצות האלה הם סוג של פטנט: רכות, אווריריות וחריפות משפע של פלפל שחור. נפלא.

חומרים (ל—10-12 מנות):

4 כפות שמן

2 בצלים קלופים וקצוצים דק

2 כרישות קצוצות לחצאי עיגולים דקים

4 ענפי סלרי אמריקאי (ללא העלים) קצוצים דק

1 ראש סלרי גדול קלוף ומגורר על פומפייה גסה או בדסקית הגירור של מעבד המזון

4 גזרים, קלופים ומגוררים על פומפייה גסה או בדסקית הגירור של מעבד המזון

4 פלפלים אדומים (גמבה) חתוכים לקוביות קטנות

4 עגבניות טריות ובשלות מגוררות או מרוסקות בקערת מעבד המזון (כוס עגבניות מגוררות)

2 כוסות שעועית לבנה מבושלת (אפשר סנפרוסט)

2 ליטר מים רותחים

2 כפיות מלח

2 כפיות פפריקה מתוקה

1 כפית גרגירי כוסברה טחונים

חצי כפית פלפל שחור טחון

6 כפות מיץ לימון

צרור גדול של עלי לאושטיין או תערבת של עלי סלרי, תרד, פטרוזיליה או כוסברה. אפשר גם להעשיר בשמיר קצוץ.

לקציצות:

300 גרם חזה עוף טחון (אפשר גם בקר או הודו)

בצל בינוני מגורר דק על פומפייה

תפו"א בינוני קלוף ומגורר דק על פומפייה

1 ביצה

4 כפות עלי פטרוזיליה או כוסברה קצוצים דק

4 כפות פרורי לחם

1 כפית מלח

1 כפית פלפל שחור טחון

להגשה: אורז מבושל, פלחי לימון

הכנה:

מחממים 4 כפות שמן בסיר גדול ומטגנים בצל וכרישה עד להזהבה קלה. מוסיפים ענפי סלרי ומטגנים תוך ערבוב עוד 3 דקות. מוסיפם את הסלרי, הגזרים המגוררים ואת הפלפלים. מטגנים תוך ערבוב 10 דקות, עד שנפח הירקות ירד בחצי. מוסיפים את העגבניות המרוסקות, השעועית ו—2 ליטר מים רותחים ומביאים לרתיחה. מתבלים במלח, פפריקה מתוקה, גרגירי כוסברה ופלפל שחור, מכסים ומבשלים חצי שעה על בעבוע חלש. בינתיים מכינים את הקציצות: מערבבים את כל חומרי הקציצות בקערה ומשהים לרבע שעה במקרר. צרים קציצות קטנות עם ידיים רטובות. מגבירים מעט את הלהבה, מוסיפים את הקציצות למרק ומבשלים על בעבוע חלש 20 דקות, ללא כיסוי וללא ערבוב. אם חסרים נוזלים מוסיפים מעט מים. מוסיפים מיץ לימון ואת העשבים שבחרתם, מערבבים בעדינות ומבשלים ללא כיסוי 5 דקות. טועמים ואם צריך מוסיפים מלח או מיץ לימון, לפי טעמכם. המרק צריך להיות מתובל וחמצמץ. מגישים עם אורז לבן ופלחי לימון. כל סועד מטפטף לעצמו עוד כמה טיפות של מיץ לימון לפי טעמו. אני סוחטת הרבה

limortiroche@gmail.com

עוד מתכונים מומלצים של לימור לניאדו תירוש בבלוג "מטבח מקומי": www.limortiroche.com



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו