בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

כרוב וגזר ישבו במקרר: למה לפעמים עדיף לאכול ירקות משומרים בתהליך ביתי במקום ירקות טריים

כרוב כבוש עם כוסברה או קימל: על המשמעות החיובית של השורש כ.ב.ש ואיך היא תורמת לבריאות שלכם

27תגובות

בזמנים קדומים, עידנים לפני שהיתה לאדם היכולת לשמר את מזונו (ולשרוד) באמצעות קירור והקפאה, הוא גילה מגוון שיטות שימור, מייבוש המזון בעזרת קרני השמש ועד עישונו בעשן המדורה. אך יותר מכולן כבשה את לבו וקיבתו שיטה אחרת: שימור באמצעות תסיסה במלח.

כבר יותר מ-10,000 שנה משמרים בני אדם בכל חלקי העולם את מזונם במלח. היסטוריונים רבים טוענים שבזכות הכבישה במלח התפתחו החקלאים הראשונים, אלו שהתיישבו במקום אחד ואגרו די מזון שלא התקלקל לפחות עד ליבול הבא.

תגידו, ואולי בצדק, שנכון, די נחמד השיעור בהיסטוריה הזה, אבל מה כל זה קשור אלינו? הרי לרובנו (טפו טפו) יש היכולת להשיג בקלות ובכל רגע נתון שפע של מזון טרי. ובכן, יש יתרון בריאותי אדיר בשימור ירקות במלח, יתרון שאינו בנמצא במזון שאנו צורכים בשום צורה אחרת שלו. בעת תהליך השימור נוצרים באופן טבעי חיידקים פרוביוטיים טובים, שנעדרים מרוב המזונות של התפריט המערבי ואינם מצויים בשימורים קנויים (אלה עברו עיקור שמבטל את כל היתרונות הבריאותיים של התסיסה). חיידקים אלה עוזרים בתהליך העיכול ומגבירים את איתנות מערכת החיסון. נוסף על כך גם מתפרקים בעת תהליך התסיסה רעלנים רבים הספוגים במזון, ובה בעת נוצר מגוון גדול של ויטמינים חדשים ונוגדני חמצון, שנשמרים היטב לזמן רב.

לפני חודשיים שמחתי והופתעתי לגלות שממש מתחת לאפי, בחנות הטבע הסמוכה לביתי, מוכרים קדירות המיועדות אך ורק לכבישה — הן אטומות לאוויר ולאור, והמבנה שלהן מאפשר כבישה אופטימלית. הקדירות (שעשויות מחֵמַר עשיר בצורן) יפהפיות וגבוהות, בצבע חום כהה ומבריק, ומכילות חמישה ליטרים של כבושים. אליהן מצורפים זוג משקולות, שתפקידן ליצור לחץ על הירקות, ומכסה מיוחד המונח בתוך מגרעת שאותה ממלאים במים. המים מונעים כניסת אוויר מבחוץ אך מאפשרים שחרור של גזי התסיסה.

תהליך הכבישה האופטימלי בקדירות נמשך בין שלושה שבועות בקיץ לחמישה בחורף. לאחר סיום התהליך מעבירים את הירקות הכבושים, כולל נוזלי הכבישה, לצנצנות מעוקרות ושומרים במקרר.

ניתן לכבוש כמעט כל ירק ופרי שרוצים — הפופולריים והטובים ביותר לגוף האדם הם כרוב ירוק וסגול, מלפפונים, גזר, כרובית, סלק, קולורבי ושומר. את הקדירות ניתן להשיג בחנויות טבע או ישירות דרך היבואן.

 מתכון לכרוב כבוש

כרוב לבן כבוש
לימור לניאדו תירוש

כרוב סגול כבוש בקימל

כרוב סגול כבוש בקימל
לימור לניאדו תירוש

מתכון לסלק כבוש בגרגירי חרדל

סלק כבוש
לימור לניאדו תירוש

 

limortiroche@gmail.com

 

עוד מתכונים מומלצים של לימור לניאדו תירוש בבלוג "מטבח מקומי": www.limortiroche.com



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו