בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

קארי מסמאן תאילנדי

מסמאן, סוג של קארי תאילנדי, הוא חמצמץ-מתקתק ולרוב פחות חריף מהקארי המוכר כאן. איך ומה עושים איתו

8תגובות
מסמאן דלעת, 
חצילים וביצים
לימור לניאדו תירו

מקורם של תבשילי הקארי האסיאתיים, כולל אלה מהפיליפינים, תאילנד, מאלזיה, אינדונזיה, בורמה ונפאל - במטבח ההודי העתיק, ובארצות השונות התפתחו אינספור גרסאות, תבלינים ותוספות מקומיות. בשפת הטאמי העתיקה (של הודו וסרילנקה) משמעות השם קארי היא רוטב, וכזה הוא תמיד נשאר: מעט ירקות, בשר, עוף או דגים והרבה (!) רוטב סמיך ומתובל.

כל תבשיל קארי יתחיל בהכנת מחית קארי, ולכל אזור המחית שלו. מחית הקארי ההודית תכיל מגוון גדול של תבלינים יבשים, כגון כורכום, הל, צ'ילי, כוסברה יבשה, ציפורן, זנגוויל, אגוז מוסקט וחילבה, לעומת מחית הקארי התאילנדית שתכיל מעט תבלינים יבשים ומגוון רחב של עשבים, שורשים ועלים טריים, כמו למון גראס, בצלצלים, עלי וקליפת קפיר ליים, גלנגל, צ'ילי, שום וג'ינג'ר.

אחד מסוגי הקארי התאילנדיים הפחות מוכרים לנו הוא המסמאן קארי. מסמאן בתאי משמעותו מוסלמי. הוא הובא לתאילנד לפני מאות שנים על ידי שיירות סוחרים ערבים מלזים, שהגיעו במסעותיהם גם לדרום תאילנד. הם הביאו איתם מגוון רחב של תבלינים ותמציות צמחים ופירות שלא היו מוכרות לתאילנדים אז, כמו כמון, כוכבי אניס, הל, קינמון, ציפורן, אגוז מוסקט, עלי דפנה ותמרידני.

המלזים הנודדים הכינו את מחית המסמאן עם התבלינים והמחיות שהיו ברשותם בתוספת אלה שמצאו במקום: ג'ינג'ר, גלנגל, למון גראס, בוטנים וחלב קוקוס. באופן כללי, מחית המסמאן, שצבעהּ חום בהיר, תכיל יותר תבלינים יבשים ופחות שורשים (המקובלים לשימוש במחיות הקארי הירוק או האדום הפופולרית) וחריפותה תהיה פחותה.

טעמו של המסמאן חמצמץ-מתקתק, וחריפותו משתנה בהתאם לחריפות המחית שברשותכם. בחנויות טבע, במרכולים ובחנויות המתמחות במזונות מהמזרח ניתן למצוא מחית מסמאן מוכנה. מחית שהוכנה טרייה (מתכון בהמשך) ונטחנה סמוך למועד הבישול תהיה איכותית וטעימה יותר במידה משמעותית, אבל הקנויה נוחה לבישול ספונטני ומהיר והתוצאה בהחלט טעימה.

ועוד דבר בנוגע למחית: לכל מחית, אם ביתית־טרייה ואם קנויה, יש מידת חריפות שונה. חריפות הפלפלים משתנה מזן לזן ומעונה לעונה ולכן קשה לשלוט בה מראש. בהכנת המסמאן מומלץ להתחיל רק עם 2/3 מכמות המחית המומלצת במתכון, ולהוסיף במידת הצורך לאחר הוספת חלב הקוקוס.

קארי מסמאן לא נשמר היטב במקרר ועל כן מומלץ לאוכלו סמוך למועד הכנתו.

מומלץ להגיש קארי בטמפרטורה חמימה (לא רותח) על מצע של אורז בסמטי לבן וריחני לספיגת טעמי הרוטב.

לימור לניאדו תירו

משחת קארי מסמאן

חומרים (ל–10 כפות):
8 פלפלוני צ'ילי שאטה מיובשים, שרויים במים רותחים לרבע שעה
8 שיני שום קלופות
5 בצלצלי שאלוט קלופים וקצוצים גס או בצל אדום קצוץ (2/3 כוס בצל קצוץ)
2 כפות ג'ינג'ר קלוף וקצוץ קטן (30 גרם)
2 כפות פרוסות דקות של למון גראס
1 כף שמן קוקוס, בוטנים או קנולה
1 כף מים
תבלינים יבשים:
2 כפיות זרעי כוסברה, קלויים במחבת
2 כפיות זרעי כמון, קלויים במחבת
4 תרמילי הל
2 מסמרי ציפורן
2 כוכבי אניס
1 כפית מלח
1 כפית פלפל לבן טחון
1 כפית סוכר
חצי כפית אגוז מוסקט טחון
חצי כפית קינמון טחון

לימור לניאדו תירו

הכנה:

במחבת יבשה קולים זרעי כוסברה, כמון, הל, ציפורן וכוכבי אניס עד שבוקע מהם ריח נעים, מעבירים למטחנת תבלינים או למכתש ועלי וכותשים. מסננים את פלפלוני הצ'ילי ומנקים את הגבעול והגרעינים. מעבירים לקערת מעבד מזון קטנה. מוסיפים שיני שום, שאלוט, ג'ינג'ר, למון גראס, שמן ומים וטוחנים היטב. מוסיפים את כל התבלינים היבשים וטוחנים עוד חצי דקה. שומרים במקרר עד השימוש. אם מאחסנים במקרר ליותר מכמה ימים מומלץ להוסיף כף או שתיים של שמן, לערבב ולסגור בקופסה אטומה במקרר.

לימור לניאדו תירו

מסמאן עוף ופטריות

חומרים (ל–4 מנות):

8 יחידות (1 קילו) שוקי עוף (אפשר גם פרגיות ללא העור והעצם) שטופות ומיובשות
סלסילת פטריות שמפיניון - מנוקות, ללא הרגל (עדיף קטנטנות)
3 בצלים אדומים קטנים קלופים חתוכים לשמיניות, או 6 בצלצלי שאלוט קלופים, חתוכים לרבעים
לרוטב:
כף שמן קוקוס, בוטנים או קנולה
4 כפות משחת קארי מסמאן (מוכנה או לפי מתכון)
1 כף חמאת בוטנים
1 כף תרכיז תמרידני (tamicon)
2 כפות ג'ינג'ר קצוץ (30 גרם)
2 כפות סוכר דקלים או קנים
3 כפות רוטב דגים
1 פחית (400 מ"ל) חלב קוקוס
להגשה: עלי כוסברה וחופן בוטנים קלויים וקצוצים גס

הכנה:

מחממים בסיר בינוני שמן ומחית קארי מסמאן ומטגנים תוך ערבוב חצי דקה. מוסיפים חמאת בוטנים, תרכיז תמרידני, ג'ינג'ר קצוץ וסוכר וממשיכים בטיגון עוד דקה. מוסיפים רוטב דגים וחלב קוקוס ומביאים לרתיחה תוך ערבוב מפעם לפעם. מכבים את הלהבה ומקררים. מעבירים את הרוטב ואת שוקי העוף לקערה עמוקה, מערבבים היטב ומשרים במקרר לשעתיים עד לילה. מחממים תנור ל-200 מעלות. מרפדים תבנית צלייה עמוקה בנייר אפייה ומניחים בה את השוקיים עם כל הרוטב. מפזרים פטריות ובצלים וצולים ללא כיסוי 50 דקות. מפזרים כוסברה ובוטנים קצוצים ואוכלים לצד אורז בסמטי לבן.

מסמאן דלעת, 
חצילים וביצים
לימור לניאדו תירו

מסמאן דלעת, חצילים וביצים

חומרים (ל-6-8 מנות):

חציל גדול קלוף וחתוך
לקוביות קטנות
4 כפות שמן קוקוס,
בוטנים או קנולה
6-8 ביצים, עדיף מועשרות באומגה 3, החלמון שלהן בצבע צהוב עז (או לפי מספר הסועדים)
5 כפות מחית קארי מסמאן
(מוכנה או לפי מתכון, ראו בהמשך)
5 שיני שום קצוצות
3 כפות ג'ינג'ר קצוץ (45 גרם)
3 בצלים אדומים קטנים קלופים חתוכים לשמיניות, או 6 בצלצלי שאלוט קלופים, חתוכים לרבעים
1 כף סוכר
2 פחיות (800 מ"ל) חלב קוקוס
3 כפות רוטב דגים
2 כפיות רכז תמרידני (tamicon)
מקל קינמון
1 קילו (נטו) דלעת קלופה וחתוכה לקוביות גדולות (1.300 ברוטו)
כוס וחצי גרגירי חומוס
מבושלים (אפשר סנפרוסט)
חופן נדיב של עלי כוסברה
חופן נדיב של בוטנים קלויים וקצוצים

הכנה:

מחממים תנור ל-200 מעלות. שמים בקערה קוביות חצילים ו-2 כפות שמן ומערבבים היטב. מעבירים לתבנית גדולה מרופדת בנייר אפייה ואופים 30 דקות, מערבבים מדי פעם. מוציאים מהתנור כאשר החצילים השחימו יפה. בסיר עם מים מבשלים ביצים עד קבלת ביצים קשות, מצננים וקולפים, מניחים בצד. מחממים בווק 2 כפות שמן, מחית קארי מסמאן, שום קצוץ, ג'ינג'ר קצוץ, בצלים וסוכר ומטגנים תוך ערבוב 2 דקות. מוסיפים חלב קוקוס, רוטב דגים ותמרידני ומביאים לרתיחה תוך ערבוב מפעם לפעם. מוסיפים מקל קינמון, קוביות דלעת, גרגירי חומוס ואת קוביות החציל, מערבבים קלות, מכסים ומבשלים על בעבוע בינוני 20 דקות. מוסיפים ביצים קשות, מערבבים מעט ומבשלים עוד עשר דקות. בודקים שהדלעת רכה דיה. אם לא, ממשיכים בבישול עד שהיא רכה. לפני ההגשה מפזרים בנדיבות כוסברה, מערבבים ומגישים עם בוטנים קלויים קצוצים מעל.

limortiroche@gmail.com

עוד מתכונים מומלצים של לימור לניאדו תירוש בבלוג "מטבח מקומי".



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו