בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

בפסח המוזר הזה, מצה בריי יכולה לשפר את המצב

לא ברור איך בדיוק ייראה החג הזה, אבל דבר אחד די בטוח: לא כדאי לוותר על גולת הכותרת של ימי חול המועד — המצה בריי

תגובות
מצה בריי מיכל וקסמן
מיכל וקסמן

אביב הגיע פסח בא ונדמה שהשנה נשאל יותר מארבע קושיות ונזדקק להרבה יותר מארבע כוסיות למיגור האי-ודאות המהולה בלא מעט חשש. לא ברור כמה מסובין יסבו אל שולחן החג ואם אליהו הנביא יעז להפציע לביקור - בכל זאת הוא בקבוצת סיכון. אולי ארוחת החג תמצא את המשפחה המורחבת מתכנסת למפגש מקוון, כפי שמתנהל חלק נכבד משגרת חיינו או מה שנותר ממנה בעידן המגיפה העולמית. נראה שצפויות לנו עוד הרבה שעות בית ולא מעט פיות רעבים ומשועממים להאכיל.

מצות של פסח הן מהמאכלים הפחות מוצדקים שיצא לי לאכול ובכל זאת הן חלק מהוויית החג גם למי שאינו מדקדק בהלכותיו. יש שאוהבים אותן מרוחות בשכבה נדיבה של שוקולד או חמאה, יש מי שבונים עליהן לצליחת ההגדה ומעמיסים בעזרתן תלוליות של כבד קצוץ מחוזק בחזרת חריפה, בעוד אחרים מחכים ומצפים למצה בריי (מצה מטוגנת, ביידיש) של ארוחת הבוקר שאחרי.

כל בית והגרסה המועדפת שלו למצה בריי - חביתת המצות של ימי חול המועד פסח. מתוקה או מלוחה, עם גבינות או עם חלב, אישית או משפחתית, חמה או קרה – ובלבד שתהיה שזופה ופריכה מבחוץ, רכה ומתובלת מבפנים. 

מיכל וקסמן

 

מצה בריי זוקיני, ירוקים וגבינות 

אפשר להחליף את הזוקיני בירק אחר שיש במקרר ואוהבים: קולרבי, גזר, סלק, או רק מיני ירוקים ללא ירקות אחרים. גם בגבינות אפשר לגוון לפי מצב הרוח והזמינות. הקפידו לטגן על אש לא גבוהה כדי להגיע למקסימום פריכות חיצונית ויציבות פנימית ולהימנע ממצב שבו השכבה החיצונית נשרפת והמרכז נותר לא מבושל.

חומרים:

4 מצות שבורות לנתחים 
בגודל ביס
1 כוס חלב חם
4 ביצים
1 כוס זוקיני מגורר בפומפיה גסה
חופן נדיב פטרוזיליה קצוצה גס
חופן נדיב בצל ירוק פרוס דק
3-2 עלי מנגולד או חופן נדיב עלי תרד טורקי חתוכים לסרטים דקים 
50 גרם גבינת פרמזן מגוררת בפומפייה דקה
50 גרם גבינת פטה מפוררת
קורט נדיב נענע יבשה
קורט פלפל שחור גרוס טרי
מלח ים (בעדינות, הגבינות מלוחות)
3 כפות חמאה מזוקקת + 1 כף שמן זית לטיגון (ראו הסבר בגוף המתכון)

להגשה: יוגורט צאן

הכנה:

שמים את שברי המצות בקערה לא גדולה. יוצקים עליהם חלב חם, מערבבים, מכסים בצלחת ומניחים לעמוד 2 דקות. מערבבים באמצע. המצות צריכות להתרכך אבל לא להפוך לבצקיות ומסמורטטות. מסננים את המצות משאריות החלב.

בקערה גדולה מערבבים מצות מושרות ומסוננות עם כל יתר חומרי המצה בריי עד שמתקבלת תערובת אחידה.

שמים 100 גרם חמאה בקערית זכוכית. מחממים במיקרוגל עד שהחמאה נמסה, מוצקי החלב הלבנים שוקעים והשמן הצהוב צף למעלה. בשמן הזה משתמשים לטיגון.
במחבת בינונית שקוטרה כ-20 ס"מ מחממים חמאה מזוקקת ושמן זית מעל אש בינונית. יוצקים למחבת את תערובת המצה בריי, משטחים היטב בעזרת כף. מניחים לתערובת להיטגן 5 דקות ללא התערבות. החלק התחתון הופך לשחום ופריך והעליון מתחיל להתייצב. מניחים צלחת מעל המחבת והופכים אותה בזהירות כך שהמצה בריי תהיה מונחת בצלחת כשחלקה השחום כלפי מעלה. מחליקים את המצה בריי בעדינות חזרה למחבת ומטגנים 5 דקות נוספות עד שגם הצד השני שחום ופריך.

מעבירים לצלחת הגשה, חותכים למשולשים ואוכלים חם או פושר בתוספת יוגורט צונן.

מיכל וקסמן

מצה בריי בשר ובצל מטוגן 

חומרים:

4 מצות שבורות לנתחים 
בגודל ביס
1 כוס מים חמים
300 גרם בשר בקר טחון גס
1 בצל קצוץ קטן
חופן נדיב עלי סלרי קצוצים דק
4 ביצים
1 כף רכז רימונים
1 כפית דיבס ענבים או סילאן
קורט פלפל שחור גרוס טרי
קורט צ'ילי יבש גרוס
מלח ים 
3 כפות חמאה מזוקקת + 4 כפות שמן זית לטיגון (ראו הסבר בגוף המתכון)

הכנה:

שמים את שברי המצות בקערה לא גדולה. יוצקים עליהם מים חמים, מערבבים, מכסים בצלחת ומניחים לעמוד 2 דקות. מערבבים באמצע. המצות צריכות להתרכך אבל לא להפוך לעיסת בצק. מסננים את המצות משאריות המים.

במחבת מחממים 3 כפות שמן זית. מוסיפים בצל קצוץ ומטגנים עד שמזהיב. מוסיפים בשר, מפוררים בעזרת כף עץ ומטגנים עד שמשחים. מוסיפים רכז רימונים, דיבס או סילאן, מלח, פלפל וצ'ילי ומערבבים. מטגנים 3-2 דקות נוספות. מורידים מהאש, מוסיפים עלי סלרי ומערבבים. מסננים את התערובת משאריות שמן.

בקערה גדולה מערבבים את המצות המושרות והמסוננות עם תערובת הבשר. מוסיפים ביצים ומערבבים היטב. 

מטגנים כמו במתכון הקודם.

מצה בריי מיכל וקסמן
מיכל וקסמן

מצה בריי גבינה מתוקה וגרידת תפוז

חומרים:

4 מצות שבורות לנתחים 
בגודל ביס
1 כוס חלב חם
3 ביצים
250 גרם ריקוטה או גבינת טבורוג רוסית
גרידה מתפוז שלם
2 כפות שטוחות סוכר
קורט קינמון
3 כפות חמאה מזוקקת + 1 כף שמן זית לטיגון (ראו הסבר בגוף המתכון)

להגשה: ריבה, שמנת חמוצה, מייפל, דבש, אבקת סוכר או מה שאוהבים.

הכנה:

שמים את שברי המצות בקערה לא גדולה. יוצקים עליהם חלב חם, מערבבים, מכסים בצלחת ומניחים לעמוד 2 דקות. מערבבים באמצע. המצות צריכות להתרכך במידה אך לשמור על נגיסות מסוימת. מסננים את המצות משאריות החלב.

בקערה נוספת שמים גבינה, ביצים, סוכר, גרידת תפוז וקינמון. טורפים בעזרת מטרף ידני עד שמתקבלת תערובת אחידה. מערבבים את המצות המושרות ומסוננות עם תערובת הגבינה.

מטגנים כמו במתכונים הקודמים או לחלופין יוצרים מהתערובת לביבות אישיות שמנמנות באיזה גודל שבוחרים ומטגנים עד שהן שחומות משני צדיהן ויציבות במרכזן. אוכלים חם או קר בתוספת ריבה ושמנת חמוצה, אבקת סוכר, מייפל, דבש או מה שאוהבים.

michal.waxman@gmail.com

מתכונים נוספים של מיכל וקסמן בבלוג.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו