בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

הרגע בו שוקולטיירים אנונימיים הופכים למכתיבי דעת קהל

20 שוקולטיירים מתחילים מ-20 מדינות מרחבי העולם, יעלו היום על בימת תחרות מאסטרס השוקולד העולמי בפריז, בתקווה לקנות את עולמם

5תגובות
יצירת פרלין, מאסטרס של שוקולד
שרון היינריך

ואנסן ואלה עולה לבמה ומתיישב לצד המראיין, השוקולטייר רמון מוטארו. מאחוריו מסך גדול עליו מוקרן סרט המתאר את הדרך שעבר עד זכייתו בגמר מאסטרס השוקולד העולמי (WCM) בשנת 2015. "התרגשות, אושר, דמעות, עייפות, הכל התנקז לרגע אחד. שנתיים של עבודה קשה ואימונים יומיומיים הביאו אותי לרגע הזה. מאז הזכייה השתנו חיי, אנשים מכל העולם שלא הכירו אותי נחשפו אלי ולעבודה שלי, אני מוזמן להעביר סדנאות בכל העולם ולאחרונה פתחתי את החנות הראשונה שלי", מספר ואלה בחיוך המאפיין אותו. רק בן 27 היה כשזכה בתואר ומאז הוא כובש עוד ועוד פסגות.

במהלך חודש אפריל השנה התכנסו בברלין 21 מועמדים מ-21 מדינות למעין מחנה אימונים, מפגש פותח של גמר WCM. ואלה ליווה את המתמודדים במהלך המחנה והשיחה הפתוחה עמו הייתה משיאי האירוע עבור המתמודדים הנרגשים. צוות התחרות של קקאו בארי הכין למתמודדים מגוון פעילויות שהתקיימו במתחם ה"פבריק" שנראה כמו מפעל נטוש שהוסב למתחם פעילות מיוחד. התבוננתי מהצד על המתמודדים שנכנסו אל האולם המרכזי, צעירים מוכשרים שכל חלומם הוא לעבוד עם שוקולד ולהגיע לרמות הגבוהות ביותר של מקצועיות בתחום. אחד מהם יניף בעוד כחצי שנה את הגביע ויוכתר כאלוף ה- WCM לשנת 2018. 

תחרות המאסטרס בשוקולד מתקיימת זו הפעם השביעית והיא אחד הפרויקטים המרשימים ביותר של חברת קקאו בארי העולמית. לכל גמר יש נושא-על אותו צריכים המתמודדים לשלב ביצירותיהם, השנה מדובר ב- FUTROPOLIS. ובהרחבה, הנושא מתמקד בתפקיד השוקולד בעתיד, בערים עתידניות וכיצד מבנים עתידניים אלה ישפיעו על הדרך בה נחיה, נצרוך, נקבל החלטות ונהנה משוקולד. במשך שלושה ימים ינסו המועמדים להוכיח לשופטים שהם הם הראויים לזכות בתואר שיכול להפוך אותם משוקולטיירים אנונימיים למכתיבי דעת קהל, שגרירי על של אחת מחברות השוקולד הגדולות בעולם.

וינסנט ואלה
שרון היינריך

עד שהגיעו המועמדים למחנה האימונים בברלין, היה עליהם להתחרות בתחרויות לאומיות במדינות שלהם. בתחרויות הפנימיות נדרשו המועמדים להציג רמה גבוה של ביצועים בנושאים מגוונים בתוך עולם השוקולד. המועמד הטוב ביותר בכל מדינה נבחר לייצג אותה בגמר. מספר הפיינליסטים עמד עד לאחרונה על 21 מתמודדים, כשביוני 2018 המתמודד הקנדי כריס קווק נאלץ לפרוש מהתחרות מסיבות בריאותיות. כמו ברוב תחרויות הקינוחים והשוקולד, גם השנה הרוב המוחלט של המתמודדים הוא גברים, כשרק שלוש נשים לוקחות חלק בגמר: דריה נשיפורנקו מאוסטרליה, ג'ינגג'ינג ליאו מסין ואון-אי קים מקוריאה.

אם הלחץ עד כה אינו מספיק, במהלך התחרות יהיו המתמודדים תחת עינם הבוחנת של 20 שופטים. לכל מדינה המשתתפת בגמר יש גם נציג בצוות השיפוט. נאומי מיזונו מיפן הוא נשיא החלק האמנותי. מיזונו, שוקולטייר ופטיסייר מוערך, זכה בתחרות בשנת 2007. נשיא השופטים האחראי על הטעימות יהיה לא אחר מאשר סדריק גרולה שנבחר לשף פטיסייר הטוב בעולם. גרולה עומד בראש הפטיסרי של מלון היוקרה לה מוריס בפריז והוא נחשב לפורץ גבולות ודינמי. נשיא חבר השופטים, זה שיוביל את כל תחום השיפוט, השוקולטייר פטיסייר פרנק האסנו ההולנדי. האסנו זכה בשוקולד מאסטרס בשנת 2011, כשהדהים את השופטים ביצירתיות ובמקוריות, ועד היום יצירותיו מככבות באינסטגרם והוא נחשב לאחד ממעבירי הסדנאות המבוקשים בתחום.

סדריק גרולה
שרון היינריך

גם את האסנו פגשו המתמודדים במהלך מחנה האימונים לשיחה מרתקת. הוא שיתף אותם בחוויות שלו מהתחרות, אך בעיקר הסביר על פעילות צוות השיפוט. הרעיון שעמד מאחורי השיחה עמו היה להעביר למתמודדים את כל הדגשים לגבי צורת העבודה הנדרשת מהם, מה מותר להם להביא לתחרות, אילו חלקים הם יכולים להכין מראש, על מה ישימו דגש השופטים ועוד.

מבנה התחרות מציב בפני המתמודדים אתגרים רבים: ביומיים הראשונים מתמודדים כל המועמדים במגוון משימות, כשהעשרה בעלי הציונים הגבוהים ביותר ממשיכים הלאה לתחרות ביום האחרון. המשימה הראשונה היא זו שאולי מחכים לה בכל תחרות בתחום - פסל השוקולד. על המתמודדים ליצור פסל באמצעות טכניקות שונות על מנת ליצור עבודת אמנות של ממש. הניקוד ניתן על פיתוח הרעיון והקשר שלו לנושא התחרות, יצירתיות, שימוש בטכניקות ייחודיות ועוד. בדרך כלל פסלי השוקולד בתחרויות נבנים לגובה, השנה יושם דגש על שינוי מבנה הפסל ומתיחת הגבולות תרתי משמע. המשימה השנייה היא משימת עוגת הנסיעה, מקור הביטוי בעוגות שניתן לקחת אותן לנסיעות ארוכות מבלי צורך בקירורן. גם כאן יצטרכו המתמודדים לעמוד במגוון פרמטרים כמו משקל העוגה (בין 600 ל- 800 גרם), מספר מרקמים, טכניקות ועוד.

המתמודדים בתחרות השוקולד
שרון היירניך

ביום השני לתחרות יעמדו המתמודדים לשלוש משימות: הראשונה, יצירת טבלת שוקולד מיוחדת בעיצוב ובטעמים עתידניים. כל מתמודד הוזמן על ידי קקאו בארי אל מעבדת ה- OR NOIR בה יצרו לכל אחד שוקולד אישי על פי טעמו. את הטבלה עליו להכין עם השוקולד אותו הוא רקח כך שהתוצר הסופי במשימה זו יהיה שונה וייחודי. השנייה והמרתקת ביותר, היא יצירת חטיף TO GO שמדגיש את חשיבות אוכל הרחוב גם בתחום המתוקים והשוקולד. הרעיון במשימה הוא הכנת מנה אישית שניתן לקחת לדרך, עם אריזה מתאימה והרכבה במקום. השלישית היא יצירת בונבון שוקולד, או מה שאנחנו מכנים כפרלין. משימה זו בחיי היומיום של שוקולטייר היא מרכז העשייה, והמהות של אמני השוקולד. אלו היצירות שבסופו של דבר מציגים בחנויות ואותן רוכשים הלקוחות. השנה בונבון השוקולד נדרש להיות ברוח העתיד, עם טעמים ברורים ומתפתחים. כמה שפחות מתוק ובמילוי גנאש ולפחות עוד שכבה נוספת (מרציפן, פט-דה-פרוי ועוד).

אחרי יומיים של תחרות בוחרים השופטים את עשרת המועמדים שיעלו לשלב הסופי ויתמודדו למחרת על התואר. שתי משימות ממתינות להם ביום המכריע. הראשונה, היא בעצם שילוב יכולות השוקולטייר והפטיסייר, המתמודדים צריכים ליצור קינוח צרפתי טרי, שמשלב טכניקות של קינוח קלאסי עם חדשני. קינוח שיכול להימכר בחנות אך משלב גם טכניקות של קינוח מצולחת. כמובן שחומר הגלם המוביל בו הוא השוקולד. המשימה השנייה והמסכמת של התחרות היא "עיר המחר". משימה שבמרכזה יצירה מעוצבת משוקולד שמייצגת את ערי העתיד, שבה יכולים המתמודדים להביא לידי ביטוי דמיון, יכולות עיצוב, רעיונות ותשוקה לחומר הגלם.

בתום שלושה ימים של תחרות מתישה, נבחר הזוכה בתואר אלוף העולם בתחרות השוקולד מאסטרס. הרגע הזה בו עומדים המתמודדים מול השופטים, המשפחות וקהל סקרנים חובבי השוקולד, הוא מהמותחים והמרגשים ביותר במהלך התחרות. הכל מתנקז לרגע אחד חורץ גורלות. כל אחד מהם רוצה להיות ה"ואנסן ואלה" הבא, אבל רק אחד מהם יניף את הגביע. לשאלתי, מספר השוקולטייר מוף פיליפ ברטרנד, ראש האקדמיה של קקאו בארי, שנכון לשלב מחנה האימונים אין מישהו שהוא יכול לסמן בוודאות כמוביל. "מדובר בחבורה מוכשרת מאוד של שוקולטיירים ובמסגרת הגמר הכל פתוח", הוא אומר.

התחרות תתקיים במסגרת סלון השוקולד בפריז ותערך בתאריכים 31.10 עד ה 2.11



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו