בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

עולם הולך ונעלם: האוצרות הקולינריים הוותיקים של חיפה

הבורקס שיחזיר אתכם אחורה בזמן, המסעדה הרומנית מהאחרונות בארץ, הפאב הוותיק והקבב האלוהי של השוק הטורקי - נעמה סובול, חיפאית גאה, מצדיעה לשמורות הקולינריות האחרונות של חיפה. פרק ראשון

56תגובות
צלחת עם בורקס איזמיר וירקות בצד
רמי שלוש

עם היוודע דבר הסגירה המצערת של קונדיטורית ספירא לאחר 70 שנים של פעילות, התמלאתי בתוגה. המקום, שנסגר בחודש נובמבר, היה חלק מהנוף החיפאי וסיפק אי של יציבות מתוקה לכל מי שחיפש כזו במציאות ימינו המשתנה ללא הרף. בין אם אהבתם את כלבי המרנג הוורודים האלמותיים, ובין אם אהבתם את הסברינה, פאי הדובדבנים, הקרמשניט, עוגות הפרג או מרנג הלימון, ספירא היה אחד מהמקומות האלו שנדמה שיהיו כאן לנצח וישרדו שואה גרעינית, יחד עם שאר יצורים קצת פחות סימפטיים. אחרי הכל, באיזה מקום יכולתם לקבל כוס סודה קטנה ליד האספרסו שהזמנתם, כמיטב המסורת האוסטרית, מבלי שבכלל ביקשתם כבר לפני 30 שנה? הבעלים, יאיר ונעמי תמיד הסבירו פנים וכמוהם גם העובדים הקבועים במשך שנים, שלא ראו במקום עוד תחנה בדרך אל התואר. המחירים כיאה לשמורת טבע נוסטלגית, היו שווים לכל כיס והפרלמנטים האנושיים שישבו שם כבדרך קבע רק הוכיחו את זה. עצוב לחשוב שכל זה לא יתקיים יותר ומ-70 שנות פעילות תישאר רק הכניסה למקום שהתאפיינה בעיצוב מיוחד – עד שיגיע היזם שיהפוך את המקום לחנות נוצצת.

לפני כשבוע הבאתי חבר למעיין הבירה, מוסד חיפאי נוסף שאין צורך להציג. אותו חבר מעולם לא ישב ממש ברצינות במקום והיה מוקסם ממה שראו עיניו וממה ששפתיו טעמו. הוא לא הבין איך לא חווה את המקום עד עכשיו. בעקבות זאת הבנתי שיש לא מעט מוסדות שמלווים את חיפה ותושביה כבר שני דורות לפחות ולצערנו הרב הם לא יהיו כאן לנצח. המון חיפאים לא ישבו בהם מעולם ובמקרה הטוב שמעו את שמם.

אנחנו פוצחים בזאת בסדרה כתבות קצרה שתסקור את הקולינריה בחיפה ואת האבות המייסדים שלה שפועלים עד היום והם אוצרות, אחד אחד. אם שכחנו משהו אתם בהחלט מוזמנים לכתוב בתגובות והן ייכנסו לכתבות הבאות.

מעיין הבירה מבפנים
רמי שלוש

מעיין הבירה – מהמקומות היחידים בחיפה (בחברה טובה עם רולא וצ'אנג בה) שיכולים לגרום לתל אביבים ובכלל לישראלים מכל הארץ, כל שכן ישראלים מהגולה הדוויה בביקור מולדת – להיכנס לרכב ולהגיע במיוחד בשביל הכבד הקצוץ עם הגזר, הכיסונים עם הבצל השחום, הקוסטיצה האגדית, המנה המעורבת ועוד מיני מאכלים שנכנסו לדפי ההיסטוריה הקולינרית הנצחית. מעיין הבירה נפתח בשנת 1962 על ידי מאיר נחום וכיום ממשיך אותו בנו, ראובן והנכד שלומי, בתפקיד השף.

אם נידרש לכך, אפשר שקסם המקום הוא בכך שעל אף גילו הוא מצליח ללכוד אווירה ותחושה של תקופה שאיננה עוד, ובד בבד להנגיש אותה גם לקהל הצעיר שמצביע ברגליו ובבטנו. רמת האוכל, השירות והניקיון נשמרת בקפדנות רבה, עניינים שאין להקל בהם ראש בימינו. יציבות? שלא תיגמר לעולם.

מעיין הבירה, נתנזון 4, חיפה

המעגן- מנת דג
רמי שלוש

המעגן - בניין אחד ליד מעיין הבירה מסתתרת לה מסעדת מעגן, שבניגוד למסבאה הפופולארית מעל, נחבאת אל הכלים. המסעדה, שהוקמה לפני יותר מ- 25 שנה על ידי דוד בלילה, דייג ובשלן, מגישה בעיקר דגים ופירות ים אבל יש גם מנות בשריות וצמחוניות בתפריט.  פה תוכלו למצוא לצד שירות מצוין וחמימות משפחתית, מנות למביני עניין בדגים. יש כאן מרק דגים בסגנון בויאבז, מוסקת דגים, קציצות דגים פיקנטיות בעגבניות או בארטישוק (מיוחד ביותר!) וכמובן את מיטב הדגים אפויים או מטוגנים לפי בקשה, לפי מה שיצא היום מהים.

המנות נדיבות ומשביעות, המחירים נוחים מאוד ולא כקלישאה - אפשר להרגיש כאן את הים. לאחרונה עבר המקום מתיחת פנים והחל להפעיל באדיבות בנו של בלילה, אריה, בר דגים בשעות הערב והלילה. מומלץ להגיע לנשנש את צ'יפס הבטטה, קציצות הדגים ברוטב ירוק וההמבורגר המעולה.

מסעדת המעגן, נתנזון 16, חיפה

העוגן - המוסד החיפאי נמנה עם השרידים האחרונים שנותרו בארץ לבתי מרזח בסגנון יהודי מזרח־אירופי, והוא גם כנראה הפאב הכי ותיק בארץ. בתחילת הדרך הוא היה בית קפה שנפתח על ידי נתן משי, שמכר בו גם משקאות חריפים; מיקומו בסמוך לשערי נמל חיפה הביא אליו מלחים ויורדי ים שהותירו בו את חותמם עד היום. לאחר 20 שנה מכר משי את המקום לבני הזוג מרים ויוסף פינקוס, שהפכו את מכירת המשקאות החריפים למוטו ואת המקום לפאב. בנם, גילי פינקוס, נושא באחריות להמשך הטלת העוגן. כמו בעבר, גם כיום תפריט האוכל מורכב מכל מה שיודע לספוח אליו היטב את האלכוהול. היום אפשר למצוא שם המבורגרים ושניצלונים, אך גאוות המקום היתה ועודנה על כריך בשרים וסטייק לבן. 

העוגן, שער פלמר 3, חיפה

בורקס טורקי מאיזמיר מראה מבחוץ
רמי שלוש

בורקס טורקי מאיזמיר - לא ברור מתי הוקם המקום הקטן הזה אבל נדמה שתמיד היה כאן. מי שיגיע לכאן ויאכל את הבורקס המצוינים שעשויים על בסיס טחינה (מעולה לטבעונים) וללא מרגרינה או שומן טראנס, בליווי בקבוק מיץ אשכוליות, ירגיש שהנה חזר לפחות עשרים שנה אחורה בזמן. כיאה לבורקס, הוא ממוקם בשוק הטורקי ממש מול מסעדת דגים ותיקה אחרת (ג'קו שעליה תיכף נספר). המחירים, כמובן, שווים לכל כיס ותמיד נחמד להגיע ולהרגיש אווירה של פעם.

בורקס טורקי, משה אהרון 8, חיפה

צלחת של פירות יום
רמי שלוש

מסעדת ג'קו מאכלי ים חיפה – אמנם היום אפשר למצוא שלוחות כאלה ואחרות של ג'קו בנתניה וברמת השרון, אבל מסעדת האם הוקמה בשנת 1976 על ידי שמחה אללוף ובעלה ג׳קו (יעקב) ושנים הייתה ועודנה המקום לאכול דגים טריים וגם לרכוש אותם הביתה. כיאה לאחד העסקים הראשונים שהוקמו בשוק הטורקי הגיעו שמחה וג'קו מאיזמיר. קטע קטן בספרה של הילה אלפרט, יש מקום בעיר התחתית, מוקדש למקום ומספר עליו כך: "אז היה קטן ומפוצץ, מלא בעשן סיגריות, בגברים שהתרברבו בקורות יומם ובדגים שהשוויצו בטריות בשרם. אכלתי תערובת של דגי ים קטנים. לא ידעתי אותם קודם. רק עקרות בית ערביות ודייגים התעניינו בהם בסוף שנות ה 80".

ג'קו מאכלי ים, קהילת סלוניקי 12, חיפה

יונק קפה מלצרית מגישה לשולחנות
איציק בן מלכי

יונק קפה גלידה - המסעדה הרומנית הוותיקה הזו היא אולי בין הבודדות בארץ בכלל ובאזור חיפה בפרט, שעוד ניתן לסמוך עליהם שתגיש את מיטב הלהיטים של המטבח הרומני ובזול. אחרי הכל איפה עוד אפשר למצוא סטייק לבן (במקור בתפריט) נדיב ועשוי בדיוק במידה שיכולה לגרום לכם להתהלך בחיוך במשך כל היום?

הסוד השמור של המקום שגם מספק הסבר לשם המצחיק משהו הוא שיהודה (יונק) מילשטיין, הבעלים המקורי של המסעדה הוא בכלל ניצול שואה מפולין. הוא עלה ארצה עם אשתו יוכבד ופתח את "הקוטב" - מפעל לגלידות ושלגונים. את החלל הסמוך הם השכירו לעולים חדשים מרומניה, שהתמחו בבשר לבן בגריל. עם הזמן, כשמכירות הגלידה הלכו וצנחו ומכירות הבשר נסקו, החליט יונק להפוך את המקום למסעדה קטנה שפנתה לבני העדה הרומנית. לאורך השנים ידעה המסעדה עליות ומורדות, ועם מותו של יונק ב–1985 החליט חתנו להנציח את שמו בשם המסעדה שהפכה למוסד שכולכם מכירים. השפריץ הרומני, הקבבים, הסטייק הלבן וכמובן השום והחמוצים, שלא השתנו כלל במשך השנים, הפכו את יונק לשמורת טבע קטנה. 

יונק קפה גלידה, קיבוץ גלויות 23, חיפה

יעקב קבב פיתה על הדלפק
רמי שלוש

יעקב קבב - מי שמגיע ליעקב קבב מגיע קודם כל בגלל יעקב ואחר כך בשביל הקבב. יעקב הוא מעין גרסת המאמא האבהית וחלק בלתי נפרד מהנוף של השוק הטורקי. תמיד עם חיוך על הפנים ותמיד ממלא בנדיבות את הפיתה. יעקב ראה את השוק בשלל מצביו: בימים היותר יפים שלו כשהוא רק הוקם, בדעיכתו ועכשיו בפריחה הקולינרית והבליינית חסרת התקדים שאופפת אותו מכל הצדדים.

כשמימינו ג'קו, משמאלו קפה בוסטון ג'ורג', מולו שני פאבים אחים ומאחוריו רחוב נתנזון שופע העסקים, יעקב מולך על הכל עם הקבבים החלומיים שלו כמי שראה כבר הכל. הכי טוב להגיע אל המקום מוקדם בצהריים, כשהבוקר זוחל בעצלתיים אל השעה שתיים עשרה וכבר חצות היום. זה הרגע בו אפשר לגלגל שיחה עניינית עם יעקב, לבחור בנחת את הקבב או השיפוד שיונחו בתוך הפיתה ולצפות במלאכת האמן נעשית בזמן אמת מול עיניכם. תענוג בפיתה.

יעקב קבב, העלייה השנייה 20, חיפה

חיפה היא עיר של בתי קפה, מאפיות וקונדיטוריות ונדמה שתמיד הייתה. בדרך כלל "מאשימים" את העלייה היקית שהתרווחה לה בחיפה והעדיפה לבלות את הפנאי המועט שלה בשתיית קפה בלווית פרוסת עוגה מושחתת, אך מסתבר שמתוקים, לפחות מאפים, היו כאן עוד בתקופה העות'מנית.

Jadon Bakery - מאפיית ג׳דעון - שושלת של אופים עבדו ועובדים במאפייה הקטנה הזו שפועלת כבר קרוב למאה שנה בעיר התחתית. המיקום שלה - מול סוידאן - חנות הפועלת בעיר יותר ממאה שנה ואבו האני - שווארמיה ופלאפליה ותיקה ביותר - מסגיר סיפור על עסקים עתיקי יומין וחיים תוססים שהתקיימו כאן, בסמטה הקטנה הזו. במקום הנחבא אל הכלים הזה אפשר למצוא פאטייר מנגולד חמים, פיתות קטנטנות, סירות מאפים עם גבינה, נקניק ופלפלים, בייגלך מכל הסוגים והמינים וכמובן מעמולים נהדרים עם טעם האניס האופייני כל כך. לאחרונה הורחב המקום ומציע סלטים וכריכים ברוח הזמן, על אף זאת – הקסם נשמר.

מאפיית ג'דעון, אליהו הנביא 4, חיפה

קונדיטוריית שני.עוגות וסופגניות
רמי שלוש

שני אספרסו בר - קונדיטוריה - בצד השני של הרחוב, על דרך המלכים (לשעבר - כיום העצמאות) הסואנת, שוכן לו מקדש אוסטרו הונגרי (ככה זה כשמייסד המקום מגיע מאוסטריה) שכולו עוגות קצפת, מאפי שמרים, רוגלך ושאר תופינים. גם מאפים מלוחים קטנטנים לא חורגים מהתקן הכל טעים כאן ואפוף קסם נוסטלגי של עולם שעבר ואיננו עוד.  

למרות שהקונדיטוריה הפכה ברבות השנים לרשת ועל בתי קפה רבים ברחבי הארץ אפשר לראות את השלט 'שני', הסניף הקטן שבו הכל התחיל שומר על אופי משלו. כאן לא ממהרים ולמרות המשרדים המקיפים את הקונדיטוריה מכל עבר, כאשר יושבים ב'שני' מרגישים את הרוגע והזמן קופא מלכת.

שני אספרסו בר, העצמאות 53, חיפה

קונדיטוריית ליבל-עוגות על הויטרינה
רמי שלוש

קונדיטוריית ליבל - על קו התפר שבין רחוב ארלוזורוב וקצה שכונת ויזניץ' יושב לו מקום מאוד מיוחד. אם תיכנסו אולי תטעו לחשוב שהגעתם למזנון צנוע המתהדר בשולחנות פורמייקה וכסאות מיושנים, אבל האמת שכאן קורים קסמים גדולים מאוד. יהודה לייבל, נצר לשושלת אופים אוסטרית, נמצא מאחורה, היכן שהתנורים הענקיים ומשמח עדיין את העיר חיפה. איך הוא עושה זאת? פשוט מאוד. הוא אופה עוגות, עוגיות ומאפים כל כך נהדרים עד שכל חיפאי הטועם אותם מודה לאל על שהוא חיפאי. זה המקום להשיג את השטרודל ההגון ביותר אבל אסור לוותר גם על העוגות הבחושות עם הפירות השלמים, הפחזניות האלוהיות וכמובן עוגות הפרג.

קונדיטוריה ליבל, ארלוזורוב 8א', חיפה

עוגות -קונדיטוריית טיבי
רמי שלוש

קונדיטוריית טיבי - כאשר קונדיטוריית 'קסטלר' המיתולוגית נסגרה נותרה 'טיבי' בודדה במערכה - נושאת את הדגל האוסטרו-הונגרי במרכז הכרמל. בימי שישי משעות הבוקר המוקדמות עד שעות הצהריים המאוחרים ניתן לראות את הפרלמנט היקי הוותיק המתגורר בשכונות הכרמל. אנשי הפרלמנט גודשים את הרחבה המלאה בשולחנות וכסאות והשגת מקום פנוי היא בגדר נס. אפשר להבין אותם. זו הקונדיטוריה שמייצרת עוגת טורט זאכר אוסטרית העולה כמה מונים על המקור הווינאי וזאת נאמר מפי בחורה אוסטרית המוסמכת לעניין. גם דובוש, היער השחור ומיטב עוגות הפרג והשמרים ניתן להשיג כאן. עם כל הירוק שמסביב ניתן לקבוע שגן העדן החיפאי זה כאן.

קונדיטוריית טיבי, שדרות הנשיא 35, חיפה

__

נעמה סובול היא בעלת הבלוג החיפאי תרבות אכילה

סיורים קולינריים נוספים במדור: סיור בעקבות האוצרות הקולינריים של רמלה האוצרות הקולינריים של תרשיחא סיור אוכל בהרי ירושלים | טיול קולינרי בשכונת נחלאות | האוצרות הקולינריים של העיר העתיקה בירושלים



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו