בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מאמץ או מנפץ?

אם תאכלו רק עוד נקניקייה אחת בחייכם, עשו שהיא תהיה כאן

"קפה גלידה יונק" הוא השם הכי מטעה שיש, כי מאחוריו מסתתר אחד המטבחים הישראלים המפוארים ביותר – הרומני. אחרי קבב נהדר ונקניקייה מרוממת נפש, חיפה מרגישה לפתע כמו בית

44תגובות
קפה גלידה יונק .
איתן לשם

במסגרת המדור "מנפץ או מאמץ" אנחנו מבקרים את המסעדות, בתי האוכל, הדוכנים והמנות שהפכו למיתולוגיים ובוחנים האם עמדו במבחן הזמן, מאז הוכרזו ככאלה. האם כוחם עדיין במותניהם או שהפכו לצל חיוור לעברם המפואר? והפעם: "גלידה יונק" בחיפה.

אם לא תל אביב, אז חיפה. כלומר, תמיד תל אביב אבל אחריה – חיפה. איזו עיר נפלאה, שהיא גם יפה ומיוחדת בדרכה אך גם משרה אווירה מגניבה. והאנשים? מעניינים ומוזרים, צבעוניים ומיוחדים. זו אולי העיר היחידה בארץ, פרט להיא מהמרכז, שיש לה קטע אמיתי משלה. וקטע טוב, לא כמו ההיא מהבירה. אולי זה בגלל שהיא עיר מעורבת, מצב שכופה זרימה תמידית של אזרחיה; ייתכן כי האחראי לצ'יל החיפאי הוא דווקא הנמל, שמסמל לעיר את העולם שבחוץ וזה מרגיע אותה; קיים מצב שבכלל מדובר באוכל, מיטב ה"אני באנו ארצה" של ישראל. יצאנו לבדוק האם הסיבה השלישית אחראית לתוצאה החיפאית.

"קפה גלידה יונק" הוא שם מעט מוזר למסעדה בעלת גריל עצום, שמתמחה בבשרים ומחמיצה מכל הבא ליד – כמיטב המסורת הרומנית – כבר 72 שנים. אבל זוהי חיפה, הקימו פה חנות גלידה, עלו הרומנים ארצה ועמם דרישותיהם הקולינריות, והגלידה פינתה את מקומה לשום. כל כך הרבה שום. ביקור בהיכל הרומני הזה בליווי רומני אסלי הפך במהרה למשחק המפורסם והאהוב "מי פה רומני". אחרי שהבהרתי לשותפי לתאוות הקבבים כי כל מי שנמצא כאן ומפרק בשר ושום לפני 12 בצהריים, הוא בוודאי רומני, הוא הנהן, צחק לעצמו וחזר לעיין בתפריט. ברומנית זה בטח נשמע יותר טוב.

כמו ילד בחנות ממתקים, רק מבוגר בחנות שום, הזמנו ראשונות בפיזור דעת. מלפפונים חמוצים – פריכים ונהדרים, עגבניות חמוצות – חסרות אופי ומאכזבות, כרוב לבן חמוץ – צדדית מצוינת, איקרה – ביתית ורכה, כבד קצוץ – צ'אנקי אך גם משחתי ונעים לחך, ופלפלים אדומים קלויים וחמוצים – כמה זה טעים, עדין ונימוח. אחרי כל הפתיחה השומית הזו, הרגשנו קצת מאוכזבים. המנות היו טובות, ביתיות ובהחלט טעימות, אך ניכר שנעדר מהן העוקץ. אולי זה כדי להוריד את רף השום והטעמים הרומניים הבועטים, כך שיתאימו גם למי שאינו עומד דום למשמע הצויקה הנמזגת. כך או כך, בזמן ההתחבטות הזו עלו לבמה הכוכבים הגדולים של האירוע – המיטיטיי והפטרוצ'ין.

קפה גלידה יונק
איתן לשם

סיפורו של המיטיטיי, הקבב הרומני עבורכם, מתחיל עוד לפני עמדת הגריל. אז לוקח הטבח כל קבב וקבב בידו, ממשש אותו ומחליקו עד להנחתו הרכה על הגריל. זה רק חלק אחד בסיפורו של הקבב הכי חלק ומתגמל שתוכלו להכניס לפה. הצריבה החיצונית יצרה מעטה דקיק של השחמה, שעוטף בשר שנע בין צבעי הבורגונדי. בניגוד לקבבים אחרים, כאן אין שום שאר ירקות או עשבי תיבול (פרט להוד מעלתו, השום, כמובן), והבשר נטחן לתערובת עיסתית צפופה-צפופה. התוצאה של כל זה היא קבב מושלם, לא פחות. כשלצידו מונחת צנצנת מושדיי, מעיין רוטב שום אלוהי, כל ביס הופך לתאוות בשרים עוקצנית ומטריפה.

אם הקבב הרומני כבר אכזב אתכם פעם (והוא לא יעשה זאת כאן), והפכתם לחברים בעדת ה"לא מאמינים לקבב יותר", אז הפיטרוצ'ין. הנקניקייה הרומנית הקלאסית מגיעה כאן בשתי תצורות – בקר בלבד או בקר משולב בבשר לבן. כמובן שבחרנו באופציה החזירית והיא התבררה כמפוארת ומלכותית. הנקניקייה הגדולה, אדמונית ומפתה, נהנית ממעטפת כה פריכה שנגיסה בה דומה כמעט לפיצוח. אחרי שהיא התפצפצה לה, גורפת פנימה את היציבות המלוחה שלה, הפה מגיע לגוף הנקניקייה – בשרני ועוצמתי אך במקביל גם רך ברמה כמעט גבינתית. זו הסיבה שבשר לבן חייב לעמוד בבסיסה של כל נקניקייה. לזה אפשר להוסיף שוב עוד קצת מושדיי, מעט חרדל וצ'יפס כמו של פעם – גדול, בשרני ומלא אהבה.

קפה גלידה יונק
איתן לשם

מספרים לנו שנקניקיות מזיקות לבריאות, וזה נכון עד כדי דמעות, אך את הרעל שלנו ובעיקר את מינונו, אנחנו יכולים לבחור. לפסוח על נקניקיות לא ראויות כדי להרוויח את פאר היצירה, אולי אחת לשנה, ה-נקניקייה. שתי העיקריות עשו שינוי בשולחן, מהסוג שקורה כשאתה אוכל משהו טוב. הרוח החלה להתרומם והמבט, בעקבותיה, נח על מסעדה מלאה גם באנשים שרומניה אינה מולדתם. הם כנראה סתם נהנים מחוויית אוכל משמחת בצהרי היום, לא מוטרדים מעננת השום שתלווה אותם מכאן ואילך. אין ספק, אם לא תל אביב אז חיפה. מאמץ.

"קפה גלידה יונק" - קיבוץ גלויות 23, חיפה. שני-חמישי, 11:30-22:00; שישי, 11:30-17:00; שבת, 11:30-18:00



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו