אוכל בברלין - מסעדות מומלצות בברלין - מדריך קולינרי - הארץ

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

סקס, סמים ונקניקיית קארי: המדריך הקולינרי המקוצר לברלין

לכתבה
יותר מבראטוורסט וצ'יפס - ברלין

איפה נמצאת הנקניקייה הברלינאית האולטימטיבית? איפה מסתתר ההמבוגר המצטיין? מהו שוק האוכל הלוהט שהוא בכלל מסיבת רחוב גדולה? והאם חכמת ההמונים טועה?

29תגובות

ברלין. מה יש בה? יש תרבות, יש היסטוריה, יש מצעד גאווה מרשים וחיי לילה – ברוך השם. יש את שער ברנדנבורג, שהוא אחד מסמליה החשובים, ואת מגדל הטלוויזיה, שנראה כמו כדור דיסקו ענק. יש גם את שדרת אונטר דן לינדן ("תחת עצי התִרזה", בעברית) ההיסטורית ששימשה במחצית השנייה של המאה שעברה כמרכזה של העיר המזרחית, ויש כמובן את חומת ברלין, שנפלה בשנת 89. זו עיר שחוברה לה יחדיו שוב, אפשר להגיד, מזרח ומערב, ויש בה תרבות ורב תרבותיות, ומגוון עצום. ועם כל התרבות העשירה וההיסטוריה הענפה שלה, שגם אנחנו לוקחים חלק ממנה בעקיפין, איתה ועם הגרמנים האלה שלה, שהכל הם יודעים לעשות כביכול, אבל בסוף כל זה, אף אחד לא מדבר על קולינריה. ונדמה שאפילו הם, הגרמנים והברלינאים בפרט, לא כל כך מתגאים בה. כי מה יש להם להציע בכלל חוץ מנקניקייה, כרוב כבוש ובירה? אז זהו. יש הרבה מעבר. 

עד השנים האחרונות היו לברלין שם ומוניטין של עיר ליברלית מאוד, אבל מאוד שמרנית באוכל. לאחרונה, משהו השתנה. יכול להיות שחלק מזה קשור לתהליך שהתחיל עוד לפני כמעט שלושה עשורים, אחרי נפילת החומה – העיר נפרצה וגם משהו בקיבעון המחשבתי של חלק מתושביה השתחרר. אבל הסימנים לא מיהרו לבוא. רק עכשיו, פתאום לא רק התושבים, אלא גם גורמים רמי מעלה בעירייה, הכל מבינים שהפתיחוּת, המגוון, הרבגוניות והיצירתיות של העיר – צריכות לקבל ביטוי גם בקולינריה שלה, ושהאטרקטיביות שלה כעיר תיירותיות, צריכה לקבל ביטוי גם באוכל, בצורת גסטרו-דיפלומטיה. ובכן, בברלין יש, נכון לשנייה זו, סביב ה- 4,650 מסעדות. למנות את הטובות שבהן זו משימה לא פשוטה. לכן, צמצמנו עבורכם את אלפי המסעדות לרשימה של עשרות המלצות, ובחלוקה לקטגוריות – מהקפה והמאפה של הבוקר, דרך הנקניקייה והבירה, הדונר והקבב, הביסטרו המקומי, גן העדן הטבעוני, מסעדת היוקרה ואפילו שוק האוכל האופנתי שתצמאו בו גבינות מצוינות וגלידה מעולה.

קפה ומאפה

The Barn

the barn
רוני קשמין

בית קפה ארטיזנלי שמתפקד גם כבית קלייה שלוקח את הקפה לדרגת תחכום ועידוּן כזה שלרוב מייחסים ליין. מכאן, ברור לגמרי כיצד הפך למעוזם של סנובים של קפה והיפסטרים מזוקנים. מעבר לקפה חד זני בסחר הוגן, מבוסס על פולים טריים מחלקות ואזורים שונים בעולם (כמו רואנדה או טנזניה) וכן מבתי קפה ומבשלות שונות (מניו יורק ופריז עד יפן) תמצאו פה גם כריכים מלאים בכל טוב מן התוצרת המקומית (כיאה לתנועת הסלואו פוד איתה מזדהים הבעלים) וכן מאפים שונים כמו לחם בננה או עוגת תפוז ושקדים ואפילו סוכר לא מעובד שטעמו קרמלי ומיוחד ומגיע מקוסטה ריקה וניתן לרכוש אותו או להמתיק איתו במקום – אף על פי שמציעים קודם לטעום את הקפה ללא, כדי להרגיש את טעמו המקורי והמובחן. דרך אגב, כשם שישראלים מתוחכמים מעדיפים את הקפה שלהם מריר ("כמו החיים"), כך ברלינאים מתחכמים נוטים דווקא לטעמים החמוצים (ההשערות על הסיבות הן רבות).

Auguststraße 58, Mitte

DoubleEye

בשכונה ציורית שקטה, בין חנויות בוטיק לבתי קפה קטנטנים, תמצאו את בית הקפה הפצפון הזה, שלקוחות עומדים בו בתור במשך חצאי שעות ומגיעים מרבעים אחרים בעיר – בשביל שוט אספרסו שנקלה מתוך עשרות תערובות קפה שמגיעות מאזורים שונים בעולם. חוץ מהתור המשתרך למרחקים (אבל ברוב גרמניוּת לא שובר את השקט), האווירה פה היא של פסטורליה עירונית רגועה, ותמצאו כאן פינת חמד ענוגה ליהנות בה מכוס קפה ופרוסת עוגה. נסו את קפה קורטדו עם פסטל דה נטה, מאפה ביצים פורטוגלי, לידו.

Akazienstraße 22, Schöneberg

Zeit für Brot

#zeitfürbrot #brezel #lauge #laugenbrezel #bioland #frischausdemofen

A post shared by ZEIT FÜR BROT (@zeitfuerbrot) on

בית קפה ומאפייה עם תור לקוחות שמשתרך בה בסבלנות דרך קבע. חוץ מקפה מצוין, תמצאו כאן מגוון מבלבל של מאפים ריחניים וכריכים מבוססי לחמים שנאפים במקום ושמם הולך למרחוק. אל תפסחו על פרעצל עם חמאה אורגנית טרייה, על כריך עם האם וגבינה, או על סינמון רול דביק, מושחת ומופלא.  

Alte Schönhauserstraße 4, Mitte

אוכל רחוב

Curry 36

לנו יש פלאפל, לגרמנים יש נקניקיית קארי. למעשה, מקומיים גורסים נחרצות כי ה"קאריוורסט", הנקניקייה הראשונה שנטבלה בקארי וליתר דיוק, ברוטב קטשופ פיקנטי עם תבלינים ובראשם אבקת הקארי – נולדה בברלין, בשנת 49. תקופה היסטורית לא פשוטה אולי, אבל בברלין טוענים כי המקומיים נגסו בנקניקיות עמוסות רוטב שאת אבקת הקארי, סיפקו דווקא החיילים הבריטים לגרמנים. בכל אופן ואחרי השיעור הקטן בהיסטוריה של הנקניקייה, Curry 36 הוא ללא ספק המקום לטעום בו את המעדן המקומי, הקאריוורסט, אף על פי שיש גם בוּלטן, כדורי בשר מטוגנים (גם הם מעדן מקומי); שניצל, נגיסי עוף ועוד. המכורים ימצאו כאן אפילו קטשופ קארי ביתי וממותג על שם הדוכן.    

קארי 36 ברלין
רוני קשמין

Mehringdamm 36, Kreuzberg

Konnopke's Imbiss

מהצד השני, אם מחלקים את ברלין למזרח ומערב, תמצאו תחת גשר מסילת הרכבת את דוכן הנקניקיות הנחשב מהוותיקים במטרופולין, אולי אף הפופולארי מביניהם (אנטיתזה ל-Curry 36 מן המערב) אבל ללא ספק – מתחרה ראוי על תואר הקאריוורסט, נקניקיית הקארי הטובה ביותר בברלין. כדי לאכול את הנקניקייה המפורסמת כמו מקומיים, בקשו את החלופה ה'עירומה' (ללא הציפוי), כשהיא חתוכה ושוחה ברוטב קארי פיקנטי, 'כי רק ככה עושים את זה', יטענו הברלינאים. לאדוקים והמשוגעים לדבר, מציעים כאן גם גלויות וספר שכולו קודש למעדן המקומי (ראה אור בשנת 93 ונקרא "המצאת נקניקיית הקארי"). 

Schönhauser Allee 44b, Prenzlauerberg.

Burgermeister

במבנה ששימש קודם לכן כשירותים ציבוריים ומתחת לתחנת U Bahn, תמצאו את אחד ההמבורגרים הנחשקים בברלין, והוא מעמיד תיירים ומקומיים כאחד בתורים הארוכים. בגדול, תמצאו כאן כמה וריאציות על הקלאסיקה האלמותית – המבורגר וצ'יפס. בין סוגי ההמבורגר תמצאו המבורגר סטנדרטי (במשקל 180 גרם הקציצה), צ'יזבורגר, צ'ילי-צ'יזבורגר (עם גבינה וחלפיניו); ברביקיו בורגר (עם בייקון ורוטב ברביקיו); מייסטרבורגר (עם בצל מטוגן, חרדל, בייקון ורוטב ברביקיו) וטופו בורגר (עם בצל מטוגן ורוטב בוטנים). בגזרת הטוגנים תמצאו את הנוסח המטוגן-פריך הרגיל וכן צ'יפס גבינה, צ'יפס גבינה עם בייקון ובצל וצ'ילי-צ'יפס עם רוטב גבינה, צ'ילי קון קרנה וחלפיניו. אוכל רחוב במיטבו וסיום מפואר ללילה ספוג אלכוהול וזימה.

Berlin's best burger👅🍔🍟 #spoontomouth

A post shared by SpoonToMouth (@spoontomouth) on

Oberbaumstrasse 8, U1 Schlesisches Tor station, Kreuzberg

Mustafa's Gemüse Kebap

למרות השם המתעתע לכאורה, ב"דוכן הקבב של מוּסטפא" ואם לדייק – בדוכן הקבב והירק של מוסטפא – אתם עשויים לגלות את מנת הדונר הטובה בברלין, הלוא היא הגרסה הטורקית לשווארמה. מהגרים רבים מטורקיה שעברו לעיר הצליחו ליצור אצל הגרמנים התמכרות כמעט נרקוטית אליה והדוכן של מוסטפא הוא אחד החשודים המרכזיים בפרשה. ובכן, מי שלא רוצה להאמין להייפ ומבקש לבדוק אותו בעצמו, יש להצטייד בסבלנות (וב-3.5 יורו). 

B E D S T E. K E B A B 🥙🥙🥙 #berlin #kebab #deliciousness #mustafasgemüsekebap

A post shared by JulieNatalie (@julienatalie) on

Mehringdamm 32, Kreuzberg

Azzam

בדרום ברלין, אזור שרק בשנים האחרונות זכה למעמד של כבוד בשל ג'נטריפיקציה שהפכה אותו לפופולארי, תמצאו את בית האוכל הלבנוני של עזאם, והוא מפורסם בעיקר בזכות החומוס והפאטה (או פאטיה) שלו, מעדן לבנוני שמשדך בין מסבחה ויוגורט, לקרעי פיתה קלויה, אגוזי קשיו ולימון. מי שעורג לטעמי האקזוטיקה של המזרח התיכון עת ביקורו בברלין – זה המקום.

Sonnenallee 54, Neukölln

ביסטרו

Lode & Stijn

ביסטרו גרמני מודרני בגוון הולנדי לעילא ולעילא, מנוהל וקרוי על שם צמד מקימיו (Lode van Zuylen  ו- Stijn Remi), שניהם בעלי שמות נחשבים בסצנת הקולינריה המקומית, מה שכנראה מסביר את בחירת שם המקום כמותג. בין המנות כאן תמצאו מעדן הולנדי בשם Bitterballen ("כדורים מרים", אם תרצו), עשוי תערובת בשר עגל קצוץ, לרוב עם חמאה ותבלינים, מכודרר לכדורים, מטוגן עמוקות ומוגש עם מיונז ביתי. מנת דגל נוספת כאן היא פורל מעושן עם נקניק דם וסלט תפודים. 15 יורו בקירוב למנה עיקרית; 58 יורו לארוחת טעימות בת 5 מנות.   

 Lausitzerstraße 25, Kreuzberg

Michelberger Hotel

מישלברגר (Michelberger) הוא קודם כל בית מלון צעיר וצבעוני באחד הרבעים התוססים בעיר, והוא כזה ששמים בו דגש על מוסיקה, אמנות וספרות. במבואה תמצאו ספרייה מכובדת, פסנתר כנף ועמדת דיג'יי (לא פעם תמצאו כאן אירועי תרבות שונים ומופעים של אמנים מקומיים) וגם מקום לאכול. אולי דווקא בגלל שהלובי של המלון מרגיש יותר כמו לאונג', כיף לרבוץ בו, לשתות קוקטייל ולהאזין למוסיקה טובה, הביסטרו במקום לא מוערך דיו. זה הזמן לתיקון. האוכל כאן מצוין, מבוסס על מטבח אירופאי מודרני עם הרבה השפעות ממטבחי עולם (נאמר לחיוב, הפעם) ועם דגש על תוצרת טרייה, אורגנית, עונתית ומקומית. התפריט משתנה דרך קבע, אבל בין המנות המככבות שומר צלוי עם כוסמת, תפוזים ופסטו אגוזי לוז (מנה טבעונית); טרטר איל בר עם ביצי דגים; או טלה ביוגורט עיזים. המסעדה היא מקום נעים ליהנות בו מארוחת צהריים קלה או אפריטיבו, וחלל המבואה של המלון רק משלים את החוויה. המקום הוא טבור של יצירה ברלינאית, עד שיש לו בירה ותזקיקים משלו ואפילו מותג מי קוקוס אהוב משלו ("Fountain of Youth"), שיש לו כבר מוצרים נלווים לאספנים, ממדבקות וגלויות, דרך חולצות ועד תחתונים. אם אתם מחובבי הדבר, אל תוותרו על פחית מי קוקוס ממותגת. 12 יורו בממוצע למנת פתיחה; 22 יורו למנה עיקרית.  

michelberger ‎
רוני קשמין

Warschauerstraße 39-40, Friedrichshain

Cordobar

עם תפריט שכולל 1,000 סוגי יין, זהו בראש ובראשונה בר יין למביני עניין, אבל הוא מגיע מצויד במטבח שף בסגנון ביסטרו מודרני ובו תמצאו מנות דגל דוגמת פיצת נקניק דם שחורה עם סלק, גילופי חזרת, גבינת פטה, עירית וואסאבי; פילה עגל חלב עם תפודים מותססים; ולחם עם חמאה, מנת פתיחה אולי נדושה, אבל כאן החמאה מוקצפת עם תוספות עונתיות ומשתנות, מה שהופך אותה לתענוג מושחת שהולך נהדר עם יין. הפעם, הייתה זו חמאת סלק עם ליאושטיאן (לווג') ורובּרב (ריבס). בין היינות שנמזגים גם לכוסות תמצאו מנעד שכולל יינות אורגניים, ביודינאמיים וטבעיים. 8 יורו למגש "בלאק פודינג פיצה"; 3 יורו ללחם וחמאה; 10-19 יורו למנה עיקרית.

פיצה נקניק דם ב- cordobar‎
רוני קשמין

Große Hamburgerstraße 32, Mitte

Data Kitchen

הרבה יותר מביסטרו, Data Kitchen היא מסעדה עתידנית למדי שנפתחה בתחילת השנה ותכליתה המרכזית היא, כמה גרמני מצידה, ייעוּל תהליכים. בהתאמה, זו מסעדה שכמעט ולא תמצאו בה מלצרים – את המנה, אותה תזמינו מראש באפליקציה ותהיה מוכנה לקראתכם בדיוק בזמן (באמצעות תזמון באפליקציה), תאספו בעצמכם מאשנב מיוחד הממוקם לאורך קיר עתידני למדי ודינאמי במראהו, ונמצא בכניסה למסעדה. מאידך, אם איחרתם לאסוף את המנה מהאשנב בחמש דקות ומעלה? היא תשוב חזרה למטבח וחסל – במסעדה טוענים שזה קרה רק ארבע פעמים מתוך אלפי הזמנות שיצאו מהמטבח מאז שהוקמה. בין המנות תמצאו כאן סלט קיסר מצוין (4 יורו לקטן; 7 יורו לגדול); מרק אפונה ירוקה עם צנוניות, נענע וצנימים (3.5 יורו); ניוקי "לינדה" עם אספרגוס, גבינת עיזים רכה, שמן זית ותפוח אדמה (8.5 יורו), פסטל דה נטה, מאפה פורטוגלי עם קרם וניל וקינמון (3.5 יורו) ועוד. אולי לא התפריט המסעיר או החדשני של השנה, אבל המקום כן מציע חוויה מלבבת עבור מי שמתעניין בשיטת הסעדה אחרת, חדשנית, ולכל הפחות שונה.  

data kitchen
רוני קשמין

Rosenthalerstraße. 38, Mitte

דליקטסן

KaDeWe

בתי כלבו ומתחמי מזון נתפסים אולי כמשהו מיושן שנס ליחו אבל פה, לא כך הדבר וכנראה שמדובר באחת ההמלצות הנדושות בכל מדריך, אך גם היעילות והטובות תמיד. ב-KaDeWe (קיצור של: Kaufhaus des Westens, או "בית הכֹּלבו של המערב") תמצאו קומות שלמות של מעדנים, חטיפים ודליקטסים מפוארים ומעל 30 דוכני מזון גוּרמה. המלצה גחמנית – הצטיידו בשוקולדות, מרמלדות ושק חטיפים הביתה, ואז שבו לאכול לנגוסטין, צדפות ואויסטרים (באויסטר בר) או שניצל וינאי בקומה העליונה. אזהרת משא: לא לבעלי כיס רחב.

Tauentzienstraße 21-24, Charlottenburg

Rogacki

מעדנייה (או "דלי") מיתולוגית שנוסדה באמצע שנות ה-20 של המאה הקודמת אך נשרפה עד היסוד בזמן מלחמת העולם השנייה ונפתחה שוב ברובע אחר (שרלוטנבורג) עשור אחר כך. משנות ה-30 ועד היום הפך המקום למיתי וליעד קולינרי היסטורי-מודרני. תמצאו כאן שרקוטרי, מטעמי בשר כנקניקים, בשרים ודגים מעושנים מהטובים בעיר (יש אפילו צלופח מעושן שמעשנים במקום מדי יום) וכן עמדת כריכים משובחת עם כל הטוב הזה. המחיר: 9 יורו לכריך.

Wilmersdorferstraße145-146, Charlottenburg

Mogg

יחד עם אחת ממסעדות היוקרה שנעשו ליקירות העיר (Pauly Saal), Mogg היא דלי ניו יורקי שנחבא בבניין ששימש בעבר כבית ספר יהודי לבנות. עם קצת מזל בזכות המיקום או ללא, תמצאו כאן את אחד מכריכי הקורנביף והפסטרמה המצטיינים, שעשויים להזכיר לכם דלי יהודי בברוקלין, והם עמוסי נקניק להתפקע ומוגשים עם חרדל שמעקצץ באף וחמוצים ביתיים מוצלחים. 9-14.5 יורו לכריך רובן גדול.

Auguststraße 11-13, Mitte

כריך רובן ב-Mogg
רוני קשמין

פיין דיינינג

Pauly Saal

מסעדה שהתמקמה באולם התעמלות ישן של בית ספר יהודי לבּנות עם תפאורה שכוללת טיל באורך שישה מטרים וספות ישיבה ירוקות חייבת להיות סיפור הצלחה. בין המנות כאן, משנות אופיין לפי העונה, תמצאו דג זאב ים עם עולש אדום, לפת וקפיר ליים; בּיף טרטר עם קינואה, צנוניות ובזיליקום (עם אופציה להוסיף קוויאר למנה ב-24 יורו); סלרי עם רוברב, זרעי חרדל, למון גראס ועוד. מחיר לארוחת טעימות בת 3 מנות – 69 יורו; ארוחת טעימות בת 4 מנות – 85 יורו; 6 מנות – 105 יורו; 7 מנות – 115 יורו.

Auguststr. 11-13, Mitte

Pauly saal
רוני קשמין

Nobelhart & Schmutzig

ברלין, כעיר בירה אירופית ומטרופולין, מושפעת מאוד ממטבחי העולם, מטורקיה ועד וייטנאם, הרבה בעקבות קהילות מהגרים גדולות שהשפיעו רבות על הקולינריה שלה. ההשפעה כה גדולה, עד שאפשר למצוא בקלות דוכן דונר או בית אוכל וייטנאמי מעולה בברלין, אבל אוכל מקומי – קשה. במסעדת Nobelhart & Schmutzig ביקשו למקד את הקולינריה במטבח האזורי, של ברלין רבתי, עם דגש על היצרנים והספקים הקטנים. בהתאמה, לא תמצאו כאן מרכיבים כמו טונה, פלפל, לימון, שוקולד או קארי, פשוט כי אף אחד מהם לא מייצג את המקומי. כן תמצאו כאן ארוחת טעימות בת 10 מנות (99 יורו עת כתיבת הכתבה) שמתחילות לאט ובמהותן מכוונות להעלות פשטות לגדולה, החל מהלחם והחמאה, דרך מנת דגל לא שגרתית של אספרגוס ושורשים, מנה אחרת של צוואר טלה וירוקים ועד קינוח שבבסיסו תותי שדה טריים, פרחי ליים וקרם מגבינת כבשים. סערה נקייה בצלחת קרמיקה.

Friedrichstr. 218, Kreuzberg

Nobelhart & Schmutzig
Henning Schacht

Bandol Sur Mer

מסעדת יוקרה ללא היוקרה (לטוב ולרע) שסוגרת אוטוטו עשור ונשארת עדיין רלוונטית, מציעה מטבח צרפתי קלאסי בטאץ' מודרני וחוויית אכילה מסעירה למדי – מנות מהודקות, אווירה משוחררת ומוסיקה רועמת ברקע. בין מנות הדגל תמצאו למשל, כתף חזיר איבריקו עם סרפדים, קולרבי ופטריות מורל ("מרצ'לה" או "גמצוץ", אם תרצו); או מנה של שקדי עגל עם אפונה, חלמוני 65/30 (בישול בטמפרטורה נמוכה לזמן ארוך - והחלמון שנוצר הוא זוהר ומשיי), פרחי כובע הנזיר וקוויאר. 82 יורו לארוחה בת 5 מנות. 10 יורו למנה נוספת.

Torstraße 167, Mitte

Glass

ממש באחרונה חגגה המסעדה של השף הישראלי גל בן-משה ארבע שנים ועכשיו הוא מצעיד אותה קדימה עם אתגר לא פשוט, כשהוא מסיט את המטבח האירופאי-עילי-עדכני שיצר בברלין לכיוון חדש-ישן: "רה-אינטרפטציה מודרנית של מטבח ערבי מימי הביניים". במהות, הכוונה היא להביא את המטבח המקומי ממנו בא השף למטבח העדכני שבו נמצא. בפועל, זה יקבל ביטוי בתפריט חדש, יצירתי ומצוחצח ובו מנות כמו מרק קר של גזר מקורמל עם בקלאווה לא מתוקה של פלפל שחור ופיסטוק, תמרים מקורמלים וגזר כבוש; פסטרמה גמל עם שום שחור, קרום חלב סויה מיובש וזוטא לבנה; טלה עם ארטישוקים, ערמוני מים, לימון כבוש ותערובת ראס אל חנוּת; סורבה יוגורט, שסק, פיסטוקים, מי זהאר וזיתים שחורים מקורמלים ועוד. 59 יורו לארוחת בת חמש מנות; 79 יורו לארוחה בת שבע מנות; 99 יורו לארוחה בת תשע מנות.

Uhlandstraße 195, Charlottenburg

Fruehsammer's

בצמוד לשטחי מועדון הטניס של גרונוואלד, בקצה המנומנם של מערב ברלין, תמצאו את "פרויסהאמר'ס", המסעדה מכוכבת המישלן של סוניה פרויסהאמר, והיא השפית הראשונה (והיחידה) בברלין לזכות בכוכב מישלן, וכן היחידה שזכתה להיות מועמדת לתואר ה"מייסטר קוּכה", המקבילה היוקרתית של תואר "מאסטר שף" בגרמניה. המטבח של פרויסהמר'ס הוא טייק אירופאי על מטבח ים תיכוני עם השראה מהמטבח הדרום מזרח אסיאתי, וכולל טכניקות מן הבישול העילי, ושימוש נאה בירקות, דגנים, פירות ופירות ים מקומיים, כשהכל חייב להיות טרי שבטרי. בין מנות הדגל תמצאו למשל, כבש עם אפונה ונענע על מצע פולנטה; טונה צרובה עם דייקון (צנון לבן) במילוי רוטב ג'ינג'ר, תפוחים, ואסאבי וקרם פרש. 99 יורו לארוחה בת 5 מנות. 10 יורו למנה נוספת.

Flinsberger Platz 8, Grunewald 

Fruehsammer's
רוני קשמין

חביבי הקהל (הישראלי)

The Bird

סטייקהאוּס ניו יורקי טיפוסי שמציע את מיטב הז'אנר, מכנפיים וסלט קיסר, דרך קלאב סנדוויץ' ועד המבורגר ביתי שרבים מחשיבים כטוב בברלין; עשוי מקציצה במשקל 250 גרם של בשר בקר מובחר (מעידים עליו כאן כי הוא טוב מספיק כדי להיות סטייק) שנטחן מדי יום ומגיע עם טוגנים בחיתוך ידני, חסה, עגבנייה, בצל סגול וחמוצים תוצרת בית. תמצאו כאן עשרות שדרוגים ותוספות להמבורגר, מבייקון וצ'דר או גבינת בלו סטילטון כחולה, דרך ביצת עין או בצל מטוגן, גואקמולה או סלסה, ואפילו לחם שיפון קלוי במקום לחמנייה. חובבי הבשר משבחים גם את האומצות כאן, עשויות מנתחי בלאק אנגוּס, מבשר שגדל בחוות בארצות הברית, ניזון מתירס ודגן בלבד, יוּשן במשך 30 יום – עד אשר הפך לסטייק (מצוין). 10-14.5 יורו להמבורגר.

Am Falkplatz 5, Prenzlauer Berg

THE BIRD ברלין המבורגרים להמונים
Slawomir Urban

Monsieur Vuong

"עוד המלצה אחת על מיסייה וונג ו.." – לפעמים חוכמת ההמונים היא לא סמיכות מילים גסה, כמו במקרה של "מיסייה וונג", מסעדה וייטנאמית כתומה וזרחנית עם תפריט אומנם מצומצם יחסית אך המנות גדולות ומפנקות, הקוקטיילים מתוקים-נעימים, מכלול שדי ברור איך הפך אותה לחביבה במיוחד על תיירים ישראלים. לא נזקוף את המקום לכף חובה בעוון התאמה למכנה המשותף הרחב ביותר, סך הכל תמצאו כאן אוכל וייטנאמי-פאן-אסיאתי ומנות דגל פופולריות כמו קערות מרק פו עצומות; סלט אטריות זכוכית וירקות חיים; רולים וכיסונים, מאודים או מטוגנים, שייקים או קוקטיילים רעננים ותה ירוק מחייה נפשות עם פרוסות ג'ינג'ר עבות. 8-11 יורו למנה עיקרית גדולה.

Alte Schönhauserstraße 46, Mitte

First meal in Berlin 💥#berlin #berlinfood #berlinfoodie #berlinfoodstories #foodberlin

A post shared by Eva Knezovic (@evapiggie) on

Vapiano

רשת מסעדות גרמנית שמציעה מטבח איטלקי שחביב מאוד על הישראלים. אחד היתרונות הבולטים של הרשת הוא אימוץ עיקרון הפאסט-קז'ואל – לקוחות לא מקבלים שירות מלא, אבל מקבלים איכות גבוהה יותר מזו שמצופה מרשת מזון מהיר. בפועל, הלקוחות מקבלים כרטיס אלקטרוני בעת כניסה למסעדה, איתו עוברים בין חללים ובוחרים מבר הסלטים, מדוכן הפסטות (טריות ומיוצרות על בסיס יומי), מבין הפיצות והקינוחים, והכרטיס נטען בהתאם להזמנה ובסוף משלמים בקופה. עיקרון שפותר הרבה זמן, ומיטיב כמובן עם חווית האכילה במזנון מהיר. בגזרת הפיצה, אם לא מרגריטה קלאסית, נסו את הפיורנטינה, מגיעה עם תרד, ביצה, אנשובי, זיתים שחורים, פרמזן, רוטב עגבניות ומוצרלה מעליה; או את פיצת ה"בּרבּיקיו צ'יקן" עם נתחי חזה עוף ורוטב ברביקיו, בצל סגול, גבינה מעושנת, רוטב עגבניות ומוצרלה. חכמת ההמונים שוב לא משקרת ודי ברור למה.

Rathausstraße 6, Mitte; Europa Center, Tauentzienstraße 9-12, Charlottenburg; Potsdamer platz 5, Mitte. סניפים נוספים פזורים ברחבי העיר.

טבעוני וצמחוני

W- Der Imbiss

ההגדרה "מטבח פיוז'ן צמחוני" אולי לא עושה חסד עם "דר אימביס", מקום שקיים למעלה מעשור וממשיך להשתפר, כשהוא מחבר בין מטבחים וטעמים לא שגרתיים מהמטבחים של הוואי, מקסיקו, איטליה, קליפורניה, הודו ויפן – מקסימליזם פה, מינימליזם שם. תמצאו כאן צלחות טאלי ומינים שונים של קארי, קערות אורז עם דגים וירקות חיים ומנה אחת מפתיעה בייחודה, מתוך מבחר של פיצות נאן שונות – נאן הודי-יהודי, לחם הודי רחב ובשרני שמוגש כשהוא סוחב על גבו קרם פרש, סלמון מעושן, בצל, צלפים, קוויאר ושמיר (10 יורו). עם טעמים ייחודיים וכל כך מובחנים, המקום הזה הרוויח את מעמדו בזכות ולא בחסד, אז זה לא באמת משנה כמה מחמיאה לו ההגדרה שלו– הנה לכם מקום קטן ומופלא לחזור אליו. מרחוק תבחינו ב"Der Imbiss" לפי האות "W" המקדמת אותו, והיא מעוצבת כמו ה-"M" של מקדונלד'ס, רק הפוכה. אפשר לנחש למה.

Kastanienallee 49, Mitte (יש גם סניף חדש שלא ניסינו ב- Nollendorferstr. 10, Schöneberg)

W- der Imbiss
רוני קשמין

The Bowl

ממוקמת מעל הסופרמרקט הטבעוני שבעצמו צבר הרבה אוהדים -  Veganz, ולצד חנות נעליים טבעונית, The Bowl היא מסעדה מבוססת צומח שהפילוסופיה שלה כוללת אכילה נקייה ("קלין איטינג"), מקיימת וידידותית לסביבה. בהתאמה, המנות בתפריט כולן אורגניות, ללא סוכר ונטולות גלוטן. בנוסף, בתפריט תמצאו מנות רבות מסומנות במבוססות מזון חי (Raw food), אך לא מן החי, שמבשלים רק עם שמנים 'טובים' בכבישה קרה עם מלח הימלאיה וממתיקים טבעיים בלבד, והדובדבן שבקצפת – באמצעות אנרגיה ירוקה בלבד. בתפריט ארוחות הבוקר תמצאו למשל מנה הנקראת "Hearty Brotzeit Bowl" כלומר, קערת "זמן לחם" – טייק בריא על חטיף בווארי שעיקרו לחם, ובה לחם זרעים, חומוס מיסו, מקלות ירקות גואקמולה 'סופרפוד', עגבניות, זיתים, עלים ירוקים, ורוטב מזונות-על סודי מעל (8.90 יורו). בתפריט הצהריים והערב תמצאו מנה הנקראת Buddha Bowl  ובה קארי אינדונזי עם חצילים, בטטות, ירקות עונתיים משתנים, קרפצ'יו סלק דקיק, אורז פרא, פטריות שיטאקי מוחמצות, שפע ירוקים ורוטב אבוקדו (11.90 יורו). ברוח הז'אנר, תמצאו כאן גם מגוון שייקים נאים (תרתי משמע) וביניהם אחד בשם The Incredible Hulk המבוסס על אבוקדו, לימון, עשב חיטה, ספירולינה, מאצ'ה, ג'ינג'ר, תמרים, תרד, קרח ומים מסוננים (5.40 יורו). גן עדן עלי אדמות לטבעונים ושוחרי בריאות.

Warschauerstraße 33, Friedrichshain

Veganz סופרמרקט טבעוני ומעליו מסעדת bowls
רוני קשמין

Café V

קפה V ("קפה פאוּ", בהגייה גרמנית) הוא שם מתעתע למדי עבור בראסרי צמחו-טבעוני שפועל מתחת לרדאר כבר שני עשורים בצד כיכר שקטה ברובע קרויצברג. התפריט משתנה על בסיס יומי עד שבועי והמנות בו מתבססות על מטבח ים-תיכוני-דרום-מערב-גרמני (שוואבי). אולי נשמע משונה כהמלצה, אבל אל תחמיצו את מנת הפתיחה של החומוס והארוגולה ("רוקולה"), שמציעה הצצה לגרסה אחרת בתכלית לחומוס, כאן מוגש כמעין מחית גסה וארומטית של גרגירי חמצה, מעורבבת לסלט עם עלי ארוגולה, חתיכות גסות של עגבנייה, זיתים שחורים, עולש אדום ופרוסות לימון (5.40 יורו). לניגוב, מגישים כאן צנימים עבים עם ממרח עגבניות ותועפות שום, שבעצמם מצדיקים ביקור במיוחד. המלצה אחרונה שנשמעת משונה – שניצל סייטן. כן, כן. אחד מאותם הרגעים בהם אתם מזמינים משהו מבלי דעת וקשב, מופתעים כשאתם מגלים מה הזמנתם בטעות, ומופתעים שוב אחרי שאתם טועמים. ובכן, מי ידע שנערוג אי פעם למנת שניצל, מסייטן (10.90 יורו).   

Lausitzer Pl. 12, Kreuzberg

Knaan

ישראלים איכשהו אוהבים נורא, או לפחות מרגישים מחויבים, לפרגן לישראלים מצליחים בחו"ל. במקרה של כנען, בית האוכל הצמחוני-טבעוני של ג'ליל דביט ועוז בן-דוד (שחלק מכנים בטעות "חומוסייה") נאה ונכון לפרגן, כשהמקום שהקימו יחד הפך לסמל של רב-קיום תרבותי, שלום, אחווה וחומוס-שקשוקה. וגם הרבה מעבר. בתפריט: חומוס קלאסי, חמשוקה, חומוסביח, חומוס סלק, חומוס דלעת, מסבחה, מלוואח, מלוואחומוס, סמבוסק, פיצה, סלטים שונים ומנות מיוחדות לימים שונים בשבוע כמו למשל מנת הספיישל של יום שלישי – חומוס עם קרטופלפופר, הגרסה הגרמנית ללביבות תפוחי אדמה. 7.5 יורו למנה עיקרית.

Kopenhagenerstraße 17, Prenzlauer Berg

מלוואח בכנען ברלין
כפיר חרבי מדיה קנטינה ברלין

Lausitzer Pl. 12, Kreuzberg

Daluma

ביסטרו חמוד ופופולארי מאוד במרכז ברלין בו תמצאו מיצים בכבישה קרה, שייקים ירוקים בשפע, ארוחות בוקר או בראנצ'ים בריאים, רובם ככולם על טהרת המטבח הטבעוני, האורגני ובדגש על מזון חי (Raw Food) ומזון-על (Superfood). בתפריט תמצאו מנות מבוססות עדשים, אורז, פסטה או קינואה, משודכים לירקות חיים, פירות טריים ומגוון תוספות לבחירה כמו זרעי פשתן או צ'יה, חמאות אגוזים, עלים ועשבי תבלין. בין ארוחות הבוקר תמצאו פודינג צ'יה עם שלל תוספות, יוגורט על בסיס קרם קוקוס ומוזלי פרוביוטי ובין השייקים שהולמים ארוחת בוקר וקינוח באותה המידה – Choc Choc Crave, מבוסס על קקאו נא, אבוקדו, תמרים ובננה. תענוג שלא שמור רק לשוחרי בריאות וטבעונים.

Weinbergsweg 3, Mitte

מתוקים וקינוחים

Coda Bar

לפני פחות משנה נפתח בר הקינוחים והקוקטיילים הראשון מסוגו בברלין והתמקם באזור Neukölln המתעורר עם לילה. הרעיון: בר שלם שכולו קודש לקינוחים – ולקוקטיילים תואמים, כשכמעט הכל מוכן כאן, בטכניקות בישול כמו צמצום או התססה ובשילובים שונים שמוציאים מחומרי הגלם טעמים לא שגרתיים, בלשון המעטה. כך למשל, תמצאו כאן פופקורן מעור חזיר או בוטנים עם אצת נורי ובוניטו; חלב אגוזים ביתי, פאפ אורז פרא, עם רוטב מייפל ואנשובי, ועוד. בין הקינוחים תמצאו למשל אחד המורכב משורש פטרוזיליה עם קוקוס ופיסטוק, משודך לבירת סטאוס שיבולת שועל; או לחלופין, קינוח על בסיס סלק מצומצם עם טופו, חמוציות ואגוזי לוז, משודך לקוקטייל המבוסס על ורמוט לבן, אשכולית, תפוז וזיתים שחורים. הזמינו ארוחת טעימות וצפו לחוויה קולינרית מסעירה, אבל אל תבואו רעבים.    

Coda bar berlin
רוני קשמין

Friedelstraße 47, Neukölln

Princess Cheesecake

אם לשפוט לפי תפוצתן, עוגות גבינה ניו יורקיות ועוגות גבינה בכלל הן בין החביבות על הברלינאים. לראייה, תמצאו כאן קונדיטוריה שלמה שכולה קודש לעוגות הגבינה. בהיצע, מעוגת גבינה ניו יורקית קלאסית עם שכבת שמנת הגונה מעליה, דרך עוגת גבינה לימונית במיוחד, אחרת עם שוקולד לבן או שכבת טופי קרמל דביקה מעליה, נוספת עם פרג בתחתיתה, וכן עוגות עונתיות נוספות – עם תוספות כמו דובדבנים, תותים או ורדים. בנוסף, תמצאו גם עוגות לבעלי צרכים מיוחדים, כמו עוגות ללא סוכר או נטולות גלוטן.

Tucholskystraße 37, Mitte

בתי קפה ומתוקים נוספים המומלצים בברלין

גלידה

לגרמנים יש קטע: קרן שמש ראשונה מפציעה והם נוהרים בהמוניהם לעמוד בתור לגלידה (ולהתפשט בפארק). באופן די מפתיע, ביחס לימים האפורים שיש כאן בשפע, יש בברלין המון גלידריות נפלאות. לכן, נמנה מקבץ נבחר מהן, כולל טעם גלידה נבחר בכל מקום – ובחרו לכם את הגלידרייה המתאימה לכם, לפי הטעם, מיקומכם בעיר או לפי התפאורה.

Die Eismacher

גלידרייה ברלינאית 'קלאסית' בדרום קרויצברג, שעלתה לגדולה בעיקר בזכות כדור אחד בצבע סגול זרחני (עשוי מרכיבים טבעיים בלבד) ופוטוגני במיוחד ובטעם Ube, קינוח פיליפיני עשוי מחית בטטה סגולה. טעם נבחר: Ube, כמובן. 

Bei den Besten von Berlin dabei! #stilinberlin #maryscherpe #besticecreamever

A post shared by Die Eismacher Berlin (@die_eismacher) on

Körtestraße 10, Kreuzbeg

Tanne B

עדיין בקרויצברג, זו גלידרייה שמפורסמת בעיקר בזכות מגוון הגלידות הטבעוניות שלה, אבל גם בזכות המגוון בכלל (מעל 50 טעמי גלידה) וכן בזכות השימוש בחלב אורגני בלבד בגלידות השמנת, ולאלו מצטרפות האווירה הנעימה במקום והפסטורליה. טעם נבחר: ונילה שחורה (שהייתה כאן הרבה לפני שהגלידה השחורה חרכה את האינסטגרם) או אם בעונה – גלידת אספרגוס.

Eisenbahnstraße 48, Kreuzberg

California Pops

לא לגמרי גלידרייה ובטח לא ברלינאית, California Pops הוא דוכן, שלא לומר גן-עדן, כמו קליפורני, ססגוני והיפסטרי למשעי, המציע ארטיקים טבעיים בכל צבעי הקשת. עצירת חובה לילדים (או לילדים בנפשם). טעם נבחר: עוגת גבינה או מאצ'ה.

Falckensteinstr. 4, Kreuzberg; EberswalderStr 32, Prenzlauer Berg

Hedwig

גלידרייה זעירה וקסומה בצבע כחול-אפרפר חיוור שנראית משום מה כאילו נתלשה מסצנה של סרט אילם. טעם נבחר: ליקריץ, שומשום שחור או שמנת ופרג (כשיש).

הדוויג
רוני קשמין

Raumerstr. 8, Pernzlauer Berg

שווקי אוכל

Markthalle 9

שוק פופולארי ואהוד באותה מידה שהוא היפסטרי; ממוקם באולם רחב ידיים וגבה-תקרה משלהי המאה ה-19, שחוּדש בשנת 2009 וכפי שמרמז שמו – היה התשיעי מתוך 14 שווקים מקורים שקמו באותה תקופה (רק שלושה מהם שרדו). אומנם התחיל כשוק איכרים וצבר אהדה בזכות התוצרת המקומית, היום הוא פופולארי וצפוף במיוחד בערבי חמישי, בהם המבנה ההיסטורי משנה אופיו והופך ליריד אוכל רחוב צבעוני (ומקורה) עם מנות דגל מאזורים שונים בעולם, מפאי רועים ניו זילנדי ועד טאקו קוריאני. כמובן, עדיין תמצאו כאן עסקים ובעלי מלאכה קטנים, ביניהם דוכן גבינות ממחלבות בוטיק קטנות ((Alte Milch ועד קצבייה מגניבה עם גריל ((Kumpel & Keule. השוק הזה הוא אבן שואבת לחובבי אוכל, מקומיים ותיירים כאחד, ומקום בילוי אינטגרטיבי. קחו בחשבון – הצפיפות כאן היא לעתים בלתי נסבלת. בנוסף, כדאי להתעדכן באירועים מתחלפים, כשמדי חודש ביום ראשון תמצאו פה גם את שוק ארוחת הבוקר (The Breakfast Market) וכן מדי שנה חלים פסטיבלים שונים, מפסטיבל גבינה מקומי ועד יריד יין.

ירקות בשוק ברלין
רוני קשמין

Eisenbahnstraße 42/43, Kreuzberg

Bite Club

אחד משווקי אוכל הרחוב (העדכניים) הראשונים שצצו בברלין, איפשהו לפני 4 שנים, Bite Club הוא למעשה מסיבת אוכל רחוב אחת גדולה שחלה אחת לשבועיים, במשך חודשי הקיץ, במתחם ה-Arena ובאוויר הפתוח, על ומסביב ספינת מסיבות מפורסמת שעוגנת בצד נהר השפרה (ועם נוף פנורמי אליו). חוץ ממוסיקה, בריכת שחייה ומאות בליינים שפוקדים את המסיבה, תמצאו כאן עשרות משאיות אוכל ודוכנים שמציעים מכל טוב המזון המהיר של ברלין: המבורגר וצ'יפס (של BunsMobile); הכריכים עמוסי הקורנביף והגבינה (של Mogg); הקערות הטבעוניות (של The Bowl), כיסוני פירוגי פולנים במילויים שונים (של Pan Kowalski); פאי הבשר החמאתיים (של HelloGoodPie), אוטו הגלידה הפסטלי-ארטיזנלי (של Jones) ומובחרים אחרים.

נקניקיות בשוק ברלין
רוני קשמין

Hoppetosse by Badeschiff, Eichenstraße 4, Kreuzberg, Friday evenings.

השוק הטורקי

פועל פעמיים בשבוע (בימי שלישי ושישי), השוק הטורקי טבול תעלות המים הוא חלופה פסטורלית יותר, כשהוא שוק חיצוני שמרגיש כבזאר, ובו תמצאו דוכני ירקות ופירות טריים, מיני דוכנים עם תבשילים אתניים ומאפים שונים (מאפי בוריק למשל), גבינות וחמוצים, דגים ובשר, תבלינים ואפילו בגדים. אופציה נאה למי שרוצה 'לשמור על זה אמיתי'.

פטאייר בשוק הטורקי
רוני קשמין

Maybachufer, Kreuzberg

Thai Park

מטורקיה לתאילנד – באזור Wilmersdorf, בפארק הממוקם דרומית-מערבית למרכז העיר (Preußenpark), מתכנסים מדי סופ"ש קיצי אנשי הקהילה התאילנדית; שוזפים בשמש (תחת מטריות צבעוניות גדולות ובהגנה מלאה, כמובן) ומוכרים את מרכולתם. בשוק התאילנדי שנולד בפארק ומכונה Thai Wiese תמצאו תבשילים תאיים ביתיים, שייקים מעוררים ומתוקים. בין המנות המוכרות והאהובות כאן תמצאו כמובן סלט פפאיה ("סום טאם"), כיסונים ממולאים בשרימפס או חזיר, שיפודי תמנון צלויים בגריל, בננה מטוגנת ומצופה, קסטיקי רייס ומנגו או קוקוס צעיר. מקומיים ממליצים להגיע עם כלים מהבית, על מנת לחוּס על הסביבה (ההגשה כאן היא לרוב בכלי פלסטיק חד פעמיים).

מתגעגעים לישראל? מסעדות ישראליות בברלין

מייל מדור האוכל: food@haaretz.co.il



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות