טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מה עושים כשאין מסעדות? אוכלים "איגרא במשק"

במקום "תשתו מים" של פעם, המלצתנו בסוף-העולם הנוכחי היא "תאכלו עוף": כזה שבושל ב"איגרא במשק"

"איגרא במשק".. מנות מעוררות השתאות
שלי בילו
17תגובות

לצפייה ברשימת הכתבות
שלכם בעמוד הארץ שלי

בפעם הקודמת שבה הבהילו אותנו והנחו אותנו להסתגר בבתים אחרת יהיו אלפי הרוגים, העצה היתה "תשתו מים". הפעם, יש לי עצה אחרת - מה יש? רק למנהלי משרד בריאות לשעבר שכשלו בהכנת המערכת מותר לייעץ? - תאכלו עוף. לא סתם עוף: עוף חופש. ותודו שיש משהו מעורר מחשבה ברגע ההיסטורי המוזר הזה שבו העופות משתובבים חופשי ואנחנו סגורים בלולים.

שבועות אחדים לפני פרוץ המגיפה - הכוונה כאן היא להופעות התכופות של סטודנטים ישראלים מחו"ל במהדורות החדשות: אחת מהן גם הבהירה את גודל הטרגדיה: "עכשיו אני יכולה להיפגש רק עם חברים מישראל", אכן תמונות קשות - תמיר מיכאלי וענר פורמן בן רפאל ("איגרא רמא") פתחו מקום חדש. הם חברו לאריק מלמד, מ"משק מלמד" בכפר הנגיד, והקימו מסעדה בתוך החווה.

"משק מלמד" הוא אחד מאותם סודות של מסעדות: לא מעט מהן קונות שם את עופות החופש שמככבים בתפריטיהן, ולא פחות של חובבי מסעדות שקונים שם ירקות (יש להם, למשל, הסלנובה היפה בארץ. לוקח שעה לנקות מהחול, אבל החסה נראית כמו זר פסיכדלי). הרעיון היה לעשות מסעדה שהיא לא "מהחווה לשולחן" (עוד מגמה שהפכה אצלנו מיד לקלישאת יח"צ) אלא "שולחן בחווה", מקום שעיקר כוחו בחוסר האמצעיות: אנשים יראו בעיניים את התלמים, ייגעו בידיים בירקות ויאכלו את מה שהרגע נקטף. "חוסר אמצעיות?" ציחקק הנגיף המרושע בקרבי הפנגולין, "אני אראה לכם חוסר אמצעיות".

עכשיו כשנכנסים למסעדה - שמקיימת שירות יעיל מאוד של איסוף, ושירות אדיב לא פחות של משלוחים, כולל אפשרות למשלוח של ירקות המשק - נכנסים דרך מרפסת קטנה, שנראית כאילו הוכנה לפלישת חוטפי הגופות. הלקוחות מתבקשים לחטא ידיים, לעטות כפפות ורק אחרי שהחלל מתרוקן מלקוחות קודמים, ניתן לפסוע בזהירות אל תוך מה שאמור היה להיות חלל צוהל ושמח. מתוך התפריט היפה שמיכאלי ופורמן בן רפאל תיכננו למקום מוצעים כעת בהיערכות החירום כמה וכמה מנות עוף, כמה סלטים, קינוח אחד (נגמר, אבל בין כך אין שום דבר מעניין להגיד על בסבוסה), וכדי שתרגישו שאתם בכל זאת במסעדה עכשווית - גם פטפטת תפריטית. "מהנשמה" נקראת חטיבת התפריט המתפייטת, זו שממנה מגיע, למשל, סלט סלק ושמיר. לא זה המקום להרהר בסוג הנשמה שממנה נובע סלט סלק ושמיר (בעיקר השמיר), או באופן הנביעה הספציפי (בעיקר של השמיר); אבל מאחר שהנגיף ופאניקתו מעודדים השעיית שיפוט, והשעיית שיפוט מובילה לקיטש, כדאי לעצור כאן ועכשיו, לפני שהנגע ידביק אנשים נוספים. אתם הרי יודעים איך זה קיטש: אקספוננציאלי.

מבין מנות "הנשמה" לקחנו שתיים: חציל בטחינה וסלט עלי משק (צריך הרבה יותר מקורונה כדי לדרדר אנשים לסלק ושמיר. הרבה יותר). הסלט הוזמן לא רק מפני שזה זמן מצוין לוויטמינים, אלא גם מפני שלרגע, כשמתבוננים בשדות הירוקים שמסביב (היה יום גשם, ושלוליות הרי כל כך הולמות תלמים), הלב נחמץ על כך שבאמת אסור לגעת (ואסור, הם מקפידים).

איגרא במשק
ליאת בן רפאל

הראשונה שבמנות האלה, סלט החציל בטחינה, היתה פשוט דליקטס. החצילים נקלים בטאבון, שם הם סופחים ניחוח עדין ועמוק של עישון, שמרירות הטחינה הטובה מדגישה ומחדדת. אם יש לכם חלה בבית נסו יחד: מתיקות החלה מדגישה עוד יותר את הגוונים המורכבים של מרירות החצילים/טחינה ותורמת ליצירת מנה שגורמת לכך שבאמת לא מתחשק לצאת מהבית.

גם הסלט היה מצוין. נכון, יש מגרעות לסלט שנחתך בצהריים ונאכל בערב, אבל בהתחשב בטריות הירקות שהרכיבו אותו, הוא כנראה עדיין היה טרי מרוב הסלטים במסעדות. בסיס הסלט היה תערובת עלים - כרוב סגול, רוקט, חסה - חתוכים גס, ובפינותיו הסתתרו מטמונים: כאן צנונית חריפה, שם ראשי אספרגוס פריכים, בפינה שלישית פרוסות קולרבי מרירות וברביעית, תעלומה. פרוסות מפקעת משוישת שנראו כמו לוח עץ עתיק: טבעות טבעות של צבעי ענבר שקופים. צנון. מתברר שיש גם כאלה. סלט עשיר, שמגיע עם שמן זית ולמען האמת לא זקוק ליותר. הטעם הדומיננטי בסלט היה מרירות קלילה - הולכת נהדר עם המרירות הסמיכה של החצילים - שיצרה שילוב אחרי שילוב של פריכות ורעננות. כשמזדמנת נגיסה מהצנון יפה התואר המרירות מתחלפת בבת טעם אחרת: אדמה. לצנון יש ניחוח וטעם של ירק שהרגע יצא מהאדמה (ולא, זה לא כי לא שטפו אותו). סלט גדול, עשיר ומגוון. לאכול מול החדשות המונוטוניות ולהרגיש ניצחון קטן.

המשכנו לשלוש מנות מחטיבת ה"עיקריות ומחממות". הראשונה שבהן לא היתה מחממת: סלט בורגול. אבל היא היתה נהדרת. כקודמיו, גם הסלט הזה היה קלאסיקה עשירה. ככה בדיוק צריך להיות סלט בורגול. שפע ירקות - פלפלים צבעוניים, כרובית, אספרגוס, בצל והמון שומר - שנקלו קלות והוספו לבורגול פריך, לימוני וחמצמץ. בדיוק כמו סלט עלי המשק, זו מנה של עושר: של צבעים, של מרקמים, של טעמים. מהסלטים הנדירים האלה שאין בהם רגע דל: כל נעיצת מזלג (ואלה מנות גדולות, היו הרבה נעיצות) יצרה קומבינציה חדשה של צבעי צהוב/אדום/ירוק ושל טעמי עונה ומקום מובהקים. קל ללגלג על האובססיה הפטפטנית לטריות ולאורגניות, קל אפילו יותר - בטעימה מסלט הבורגול הזה, למשל - להשתכנע שבכל זאת יש בה משהו.

ואז, פרשנו כנפיים. מנת הדגל של המקום היא חצי עוף אורגני בטאבון עם ירקות, וכצפוי, היא מוצלחת מאוד. אחרי ככלות הכל, מה כבר יכול להיות רע בעופות הטובים בארץ, כשהם נצלים ביד אמונה, על קצת גזרים קטנים, בצל ירוק ותפוחי אדמה? הבשר מוצק וטעמיו העשירים והברורים מזכירים למה בשר עוף הפך אי אז לפופולרי כל כך. שום טעמי לוואי, שום תיבול מתחכם: עוף, ירקות, טאבון.

אבל בעוד שזה אולי היה צפוי, ברשותכם, אני רוצה להתרכז במנה העיקרית האחרת: חמין עוף אורגני. וזו, אפילו יותר מהעוף בטאבון, עוררה השתאות. בבסיס המנה עומדים גרגרי חומוס קטנים מבושלים בשלמות בתוך ציר עוף שחום כהה ועשיר ממתיקות בצלים. בתוך התבשיל התבשל לאטו וספג טעמים רבע עוף (נדמה לי שזו הפעם הראשונה שהמונח הזה מופיע במדור הזה, הקורונה באמת גרמה לדברים שלא האמנו שנחווה בימי חיינו), כשלצדו ביצה שחומה ובצל מוארך מתוק ורך. ויש בתבשיל הפשוט לכאורה הזה כל קסמי המקום: חומרי גלם מעולים, בטיפול שנראה פשוט - אבל הרי הדבר שהכי מסובך לשפים הוא להתאפק - שמוציא מהם את המיטב ומצליח לתזמר את קולותיהם הצלולים למקהלת הלל הרמונית. פשוט מנת עוף דגולה, לאכול ממנה לשובע, ואז להיכנס על קיבה מלאה ללילה נוסף בחדר האטום. או שרגע, באיזה ברוך אנחנו עכשיו? 

חשבון בבקשה

חצילים בטחינה 21 ש"ח
סלט עלי המשק 21 ש"ח
סלט בורגול 38 ש"ח
חצי עוף בטאבון 60 ש"ח
חמין עוף 48 ש"ח

סה"כ 188 ש"ח

שני אנשים אכלו את המתואר. ונשאר מספיק ליום המחר.

איגרא במשק, האלה 56, כפר הנגיד. טל' 08-9123329



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות