אוכל בעמידה בלונדון - אוכל בעמידה - הארץ

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

אוכל בעמידה בלונדון

לכתבה

מתחמי בילוי בחניונים, דוכנים מקוריים ומאכלים מושקעים מכל פינה בעולם. המדור "אוכל בעמידה" זלל ברחובות ובשווקי לונדון, וחזר עם כמה רעיונות שכדאי לתל אביב לאמץ

29תגובות

תחשבו על אוכל הרחוב שאתם הכי אוהבים בתל אביב. על הדוכנים הכי מעודכנים ומתוחכמים וכיפיים, עם האוכל שמצטלם הכי יפה באינסטגרם שלכם. ההמבורגר והנקניקיות של "ויטרינה"? האריפה או הבאני צ'או בשוק הכרמל? הבוריק של "הקוסם"? המנות בלחם אצל "השומר 1"? העוף בגריל והצ'יפס ב"גארדן"? הדים סאם של "פוראמה"? הפיתות של אייל שני? שיפודי הבשר של "הברברי"? הבאו הסיני מנוה שאנן? השווארמה של ד"ר שקשוקה? נעצור כאן.

עכשיו תחשבו שהמקומות האלו, הפזורים ברחבי תל אביב ויפו, היו מרוכזים במקום אחד. נגיד, במגרש חניה גדול מאוד (כן, זו תל אביב, חניה זה מצרך בעייתי, אבל תזרמו עם הפנטזיה). ובכל ערב - לפני הבילוי, אחרי הבילוי או כבילוי עצמו - הייתם מגיעים לשם, שומעים מוזיקה, פוגשים אנשים, שותים משהו, מעשנים משהו, ורק צריכים לבחור לאיזה דוכן אוכל לגשת. אפשר לאחד, אפשר יותר. ובכלל, תחשבו שהיו כמה נקודות כאלה בעיר.

זו, עם התאמות קלות, הדוגמה הטובה ביותר למתרחש בשנתיים-שלוש האחרונות במזרח לונדון. חניונים, מגרשי גרוטאות לשעבר, שטחי אספלט לא מנוצלים והאנגרים נטושים, הופכים לעת ערב (ולעתים, בעיקר בסופי השבוע, גם מוקדם יותר) למתחמי אוכל מרובי דוכנים ואפשרויות, שמושכים אליהם אלפי צעירים, המדלגים בין אחד למשנהו, שותים וזוללים באווירה כיפית ולא מחייבת. וכן, גם זולה - יחסית ללונדון, מן הסתם.

את מתחם "דינרמה" (ראו מפה בהמשך), קשה לפספס בשל המוזיקה שבוקעת ממנו ובגלל ההמון היפה הנוהר אליו. בחניון קרוואנים ומשאיות לשעבר הוקם מתחם בן שתי קומות, ובו למעלה מעשרה דוכני אוכל וגם שני ברים. במרכז הרחבה ובחלק העליון מוצבים ספסלים ושולחנות עבור מי שרוצה להשתקע במקום ולא רק לנשנש ולהמשיך. אין דרך אחרת להגדיר את החוויה של תייר מזדמן אחרת מאשר תסכול. הכל נראה מדהים ומריח נפלא, והברירה הכפויה לנסות רק חלק פשוט קשה למדי.

ויתרנו בצער על עופיונים בגריל רוטיסרי, על בוריטוז מקסיקניים מפתים או על המבורגר מבשר ברווז, ופנינו אל דוכן הבאו. אל לחמניית שמרים מאודה (4 ליש"ט), המוכנת במקום בעבודת יד, נכנסו שרימפס מטוגנים בטמפורה (יש גם נתחי חזיר מפורק או גרסה צמחונית של שלל סוגי פטריות) ומעט קימצ'י. זה היה מתאבן חביב וקל, ששילב בצורה נחמדה בין הבצק המאודה והרך ובין הפריכות של השרימפס והירקות הטריים. תפקד לצדו, בצורה מעוררת הערכה, קוקטייל "ביג קאהונה" מבוסס רום, מהדוכן שליד (8 ליש"ט).

פרס גולת הכותרת הקולינריות והוויזואלית של Dinerama הולך בקלילות לוואן קטן ואדום, מודל 57', שבכל שבוע נוסע אל מקום אחר (התעדכנו בטוויטר שלו להיכן). זהו B.O.B's Lobster, שהפך זה מכבר ללהיט מדובר ומצולם היטב. פרוסה עבה של חלת בריוש צהובה מחמאה וקלויה קלות, שבה נמשח מעט מיונז תוצרת עצמית, מארחת בקרבה נתחים מבושלים של לובסטר, שמעליהם נבזקה מעט פפריקה מתוקה וכמה עלי אורגנו. ביס בדבר הזה הוא הרבה דברים – מתוק ומעושן וימי – אבל הוא בעיקר מיוחד. קצת מוזר להרגיש את הבדלי הטמפרטורה בין החלה החמימה ובין חתיכות הלובסטר המצוננות, אבל חיבור הטעמים מפצה על זה. הנקודה החלשה כאן היא המחיר, שגבוה יחסית למנות האחרות בשטח ואף נושק למחירי מנה עיקרית במסעדה בעיר: 14 ליש"ט.

במרחק הליכה קצר נמצאים שלושה מתחמים נוספים. BOXPARK הוא כבר אחד מסמליה של שכונת שורדיץ' מלאת ההייפ, אוסף מכולות שחוברו להן יחדיו ומרכיבות מתחם מקורה וצפוף, שבו ריחות של דוכני אוכל מתערבבים עם מוזיקה חיה המנוגנת במקום. היינו אוכלים גם שם, אם לא היינו מגיעים קודם לכן אל שני המתחמים האחרים – Block ו-Urban Food Fest.

בראשון נהנינו מפיצה זוגית (7 ליש"ט) שנאפתה בתנור עץ, והציגה עובי מושלם: הבצק – העשוי ממחמצת בת 36 שעות - היה תפוח מאוד, אבל אוורירי בצורה יוצאת דופן; אליו התווספו רוטב עגבניות מתוקות נהדר, קוביות גדולות של גבינת מוצרלה ושלושה סוגי פטריות שונים. ב-Urban Food Fest נפלה הבחירה על באו חזיר אימתני ב-5 ליש"ט. כמות ראויה פלוס של בשר מפורק ועמוס טעמים (הודות להשריה ברוטב), נעזרה בבוטנים גרוסים, במעט כוסברה ובתוספת עצמית של רוטב סרירצ'ה חריף, כדי להפוך למעולה.

בתל אביב יש יופי של אוכל רחוב, טעים ומעודכן ומגניב. אבל לונדון יכולה לזקוף לזכותה לא רק את הקונספט – מתחמי הפופ-אפ הנהדרים – אלא גם את הסטנדרטים

זוהי נקודה טובה לעצור ולהבהיר משהו. בתל אביב יש יופי של אוכל רחוב, טעים ומעודכן ומגניב. תהיה זו פרובינציאליות לטעון שאוכל הרחוב שנדגם לעיל ובהמשך בכמה ימים בלונדון, מוצלח יותר באופן אבסולוטי. כמה מהמנות היו פחות טובות מהטופ התל אביבי. אבל לונדון יכולה לזקוף לזכותה לא רק את הקונספט – מתחמי הפופ-אפ הנהדרים – אלא גם את הסטנדרטים. האוכל בדוכנים הקטנטנים האלו מוכן במקום, עשוי מחומרי גלם שאפשר בנקל להבחין באיכותם ובטריותם, ובעיקר מושקע מאוד במחשבה ובתוצאה.

גם שווקי אוכל קבועים וותיקים יותר ממלאים, כמובן, את לונדון. אם אתם הרפתקניים מעט יותר, לכו לשוק האוכל Boiler House Food Hall, הממוקם ברחוב בריק ליין. זהו אולם מקורה שבו שכן בעבר חדר הדוודים של מבשלת הבירה ההיסטורית אולד טרומן, שבנייניה השונים ברחוב משמשים כיום, לאחר שיפוץ, לשווקי אוכל, בגדים ומוזיקה. תוכלו למצוא בו, מה שקרוי בישראלית מדוברת, "מאכלי עדות": אוכל אתיופי, מלזי, וייטנאמי, קמבודי, לבנוני, יפני, הודי, קאריבי וכו' וכו'. הריחות חזקים, הטעמים גם. טעמתי, בקטנה, תבשיל עוף בקארי אדום שחולק לשלושה סירים לפי דרגת חריפות, והוגש על אורז (6 ליש"ט). טעים, אבל לא לבעלי קיבה רגישה. לא רחוק משם תוכלו למצוא את ספיטלפילד מרקט, שוק מקורה יפהפה שבו לצד מסעדות, דוכני בגדים ומוצרים לבית, פועלים כמה דוכני אוכל מצוחצחים. גם כאן תוכלו לפגוש פיצה הנאפית בתנור הממוקם ברכב, ספרינג רולז וייטנאמיים טריים או מטוגנים, ושיפודי עוף אימתניים שהושרו במרינדה מתובלת ונצלים על גריל.

שוק אוכל "קלאסי" (ואפשר לומר - בורגני יותר), פועל ב-Southbank Centre. הוא פתוח בסופי שבוע ומנקז אליו את מי שסיים זה עתה ביקור בטייט מודרן, בנשיונל ת'יאטר או באחת מהגלריות באזור. גם שם הבחירה קשה. פתחנו בדוכן הברוסקטות, שם פרוסות ממגוון לחמים לבחירה עומדות בנטל שעליהן, הרכב ירקות, נקניקים או גבינות משתנה (3 ליש"ט לברוסקטה, 5 ליש"ט כולל סלט). בחרנו בברוסקטה עם עגבניות, פלפלים, צלפים ופטריות, שהיתה חביבה, אך לא יותר מזה.

את תשומת הלב לכד הבחור שבדוכן הסמוך, שבאמצעות להביור התיך גבינה על סוג של כריך. התיאור הבטיח רבות; לחם ג'בטה שנקלה מעט בגריל ומקבל שכבה של בצל מקורמל, אליו מתווספות נקניקיית צ'וריסו מתובלת ואחת משלוש גבינות לבחירה (כחולה, עזים או צ'דר; לא הייתי פחות נועז ובחרתי באחרונה, הסטנדרטית יותר). אולם, ההבטחה התגלתה כאכזבה - המתקתקות הרבה של הבצל השתלטה לגמרי על הסנדוויץ' (6 ליש"ט), וגם חילוץ של נתחי הצ'וריסו לבדה חשף נקניקייה מתובלת מדי עם חלקים קשים ללעיסה.

את המצב הציל דוכן ארנצ'יני המפתיע. בגרסת המסעדות אלו כדורים אורז קטנים ומטוגנים בשמן עמוק, הממולאים בגבינות ובדרך כלל ברוטב עגבניות. כאן בדוכן מדובר בכדורי ענק (5 ליש"ט), שמלבד מוצרלה ורוטב מכילים גם סוג של בולונז בשרי. זה היה טעים מאוד, ובכלל – הגיע הזמן שמישהו ירים את הכפפה, יפתח בתל אביב דוכן ארנצ'יני וישווק אותו כ"פלאפל איטלקי". זה שוס מובטח.

המלצה נוספת מגיעה לא משוק, אלא דווקא מאזור מרכז העיר העמוס והתיירותי. Homeslice Pizza היא פיצרייה קטנה וצפופה, שממוקמת באחת הסמטאות שבין קובנט גארדן לאוקספורד סטריט. אין לה הרבה סוגי פיצות להציע, אבל עיקר תהילתה טמון במשולשי הפיצה שהיא מגיעשה. יותר נכון, בגודלם. מדובר בסלייסים עצומים (4 ליש"ט), השווים לשני משולשי פיצה גדולים סטנדרטיים. דגמנו מרגריטה (אחלה), ארטישוק וזוקיני (טעים) וסלמי (מצוין). בכל אחד מהם קיבלנו הזדמנות לנסות להבין איך משתלטים טכנית על העניין, עד שנכנענו ופשוט גלגלנו אותה, כשכל ביס מתיז רוטב עגבניות מעולה לכל עבר. מלבד הגודל המבורך, מדובר בפיצה מוצלחת וטעימה מאוד.

וחוב קטן לסיום

בין לבין, היינו בהופעה בהייד פארק. לפני חודשיים, כשתהיתי למה האוכל בהופעות המוזיקה בישראל גרוע כל כך, נטען בחלק מהתגובות כי המצב בחו"ל אינו טוב יותר. דווקא זכרתי היטב את ההיצע שם, אבל ביקור נוסף לא הזיק כדי להיווכח שוב.

במתחם ההופעה, שאכלס כ-80 אלף איש, הוקמו עשרות דוכני אוכל. ולמרות העומס, והתורים, והצורך להזדרז, זה היה טוב יותר עשרות מונים ממה שאנחנו נאלצים להסתפק בו, בצער, בהופעות שכאן. שלא יובן אחרת - זה לא גורמה, זה לא אוכל רחוב טוב במיוחד, אבל הוא לא פחות ולא יותר ממה שצריך לצפות לו באירועים כאלה. המבורגרים עמוסי תוספות מבשרים שונים (בקר, יען, חזיר), מנות פיש אנד צ'יפס ענקיות, נקניקיות דשנות וגדולות על פלנצ'ה, טאקוס ובוריטוס ועוד ועוד – הכל מוגש עם ירקות רעננים שנחתכים במקום, בתוך לחמניות טריות ובמחיר כמעט זהה למה שנהוג כאן (10-5 ליש"ט למנה), מה שמעמיד באור עוד יותר מפוקפק את התמחור והתמורה אצלנו. ביקור קצר בלונדון הוכיח שאוכל הרחוב התל אביבי עומד בכבוד מול מה שקורה מעבר לים, הגיע הזמן שניישר קו גם בעניין הזה.

אוכל בעמידה - כל הביקורות



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות