בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

לא רק פורט: פורטוגל על המפה

הרוב מקשרים אותה לפורט ולמדירה, אבל תעשיית היין הפורטוגזית היא הרבה יותר מזה

2תגובות
יקב ניפורט שבעמק הדורו, פורטוגל

כמעט כל מי שעוסק־ת ביין רוקם עם השנים מערכת יחסים מיוחדת ששמורה לאזור מסוים. זה אזור שמצליח לחדור פנימה קצת יותר מהאחרים ולחולל דחף טורדני להקפיד ולעקוב אחר הנעשה בו. אצלי זו פורטוגל, על שלל אזורי היין שבה. ואף על פי שנחמד שדברים טובים נותרים בגדר סוד כמוס שטרם נחשף בפני אחרים, כבר לא מעט זמן אני מצפה ומייחל שהיינות שמגיעים מהצד הפחות מוערך של חצי האי האיברי יעשו את פריצת הדרך המשמעותית שלהם. אני לא היחיד. בעשר השנים האחרונות כמעט כל מי שמשתייך לתקשורת היין העולמית הספיק להכתיר את פורטוגל כדבר הגדול הבא, אך קשה עדיין לראות את זה קורה בשטח. מרבית תפריטי היין בעולם היו ונותרו דלים בהיצע של יינות פורטוגזיים, ואני לא מכיר יותר מדי אוהבי יין שתרים אחריהם כפי שהם הולכים שבי אחר יינות צרפתיים, ספרדיים, איטלקיים ואפילו גרמניים. עם זאת, לתהליכים בעולם היין נדרש זמן, קל וחומר כאשר מבחינה תודעתית נדמה שעדיין לא קל לצרכני יין להשתחרר מהתפישה שפורטוגל היא לא יותר ממולדת הפורט.

מלבד פורט ומדירה, שני סוגים של יינות מחוזקים נפלאים שמיוצרים בפורטוגל, יש למדינה הזאת הרבה מה להציע בתחום. אזורי היין בה בורכו בנופים עוצרי נשימה ובגיוון טרוארי שנובע מתנאי קרקע ואקלים שונים. זני הענבים שמגודלים בהם הם בעיקר מקומיים וייחודיים (מה שלפעמים יוצר קושי במכירת היין, כי למי יש כוח להתעסק היום עם טוריגה נאסיונל ובאגה בעולם של קברנה סוביניון?), וההשקעות בכרמים וביקבים בעשורים האחרונים גרמו לכך שאיכות היינות האמירה פלאים. ומה לא זינק ביחס ישר לקפיצה האיכותית? למרבה השמחה, המחיר. פורטוגל היא קרקע פורייה למציאות בתחום היין, בטח כשמדובר ביינות פשוטים וטובים לשתייה יומיומית. אך גם כאשר מגיעים ליינות הטובים ביותר של היצרנים הבכירים, המחירים עדיין רחוקים משל מקביליהם במקומות שממותגים טוב יותר.

גם בישראל, יינות פורטוגזיים הם עדיין בגדר נישה, גם אם כזו שגדלה בהתמדה ובאטיות. עד לאחרונה יבואני היין הגדולים התעלמו מיינות פורטוגל בעקביות והעדיפו להתמקד ביבוא של פורט בלבד. זה השאיר את הבמה לזן חדש של יבואנים שצומח בשנים האחרונות – יבואני־מיקרו, יבואנים קטנטנים שמתמחים באזורים ספציפיים ומייבאים את הבחירות האישיות שלהם. אחד מאלה הוא אייל מרמלשטיין, השף של מסעדת טשרניחובסקי 6 ובעליו של בר היין פורטו, בתל–אביב. גם אם לפעמים זה מתבצע כמעט בהיחבא, מרמלשטיין מייבא לארץ כמה יצרנים מרכזיים מפורטוגל, ולאחרונה הוא הוסיף להיצע את מרכולתו של אחד היצרנים הכי מעניינים של תעשיית היין הפורטוגזית: דירק ניפורט (Dirk Niepoort) מעמק הדורו.

מבחר יינות פוטוגליים

עמק הדורו, שנקרא על שם הנהר דוארו שחוצה את הגבול מספרד לפורטוגל ונשפך לאוקיינוס האטלנטי לחופי העיר פורטו, הוא אזור היין המפורסם ביותר בפורטוגל. עד שנות ה-90 יוצרו בעמק, שניחן במראה יפהפה של כרמים הנטועים על אדמות צפחה בשיפוען של טראסות, כמעט אך ורק יינות הפורט המחוזקים. הכניסה של פורטוגל לאיחוד האירופי הביאה עמה השקעות כספיות, ידע ואפשרות לטיוב המכשור הקיים בכרמים ביקבים. אלו, בנוסף לפתיחת השוק לייצוא למדינות אירופה, החלו תהליך שנמשך עד היום של מעבר לייצור יינות שולחניים.

דירק ניפורט, דור חמישי למשפחה ממוצא הולנדי שהיגרה לפורטוגל באמצע המאה ה-18 ומאז עסקה בייצור ובממכר של יינות פורט, ייזכר בראייה היסטורית כאחד השמות המרכזיים בבניית תדמיתו החדשה של עמק הדורו. הוא החל את דרכו בעסק המשפחתי בשנת 1987, וב-2005 ירש באופן רשמי את ניהולו מאביו. היום, מלבד יינות הפורט המצוינים שהיקב מוסיף להפיק, מתהדרים בניפורט ב-32 יינות שולחן יבשים שמגיעים ברובם מהדורו, אם כי בשנים האחרונות היקב מייצר גם באזורי היין המתפתחים באיראדה ודאו.

ליינות של ניפורט אין אותו חספוס שאפשר למצוא ביינות פורטוגזיים אחרים, וגם לא מאפייני הפרי הכהה, הטאני והעוצמתי של רבים מיינות הדורו. לימודיו האקדמיים של ניפורט בשווייץ בצעירותו חשפו לפניו את יינות הפינו־נואר והשרדונה של בורגון שבצרפת (והיום הוא גם היבואן של כמה מהשמות הגדולים ביותר בבורגון), וההשפעה הסגנונית ניכרת היטב ביינות שהוא מייצר היום. האם זהו יין שמבטא בהכרח את הטרואר הפורטוגזי? יש שיתווכחו על כך, אבל אין מסורת של ייצור יינות שולחניים באזור הדורו. המסורת נכתבת ממש בימים אלו, וניפורט הוא אחד ממחבריה. את ההשראה הבורגונית הוא לא מנסה להסוות: שניים מיינות הדגל שלו נקראים קוש ושארם, הומאז' לקוש־דורי ושארם־שאמברטן שמזוהים עם בורגון.

מבין יינות ניפורט שמיובאים לישראל כדאי להתחיל עם צמד יינות שמכונים דיאלוגו, מתומחרים ב-69 שקלים ומהווים בחירה טובה לארוחות קלות של אמצע השבוע ולהיכרות עם יינות הדורו. ה-Dialogo Branco 2016 הוא בלנד ירקרק, מתובל ורענן של כמה זנים מקומיים מגפנים צעירות. ה-Dialogo 2016 האדום מציע פרי דובדבני ראשוני, טרי, רענן וקל לשתייה.

מבין היינות הלבנים, Redoma Douro Branco 2016 מהווה עליית מדרגה איכותית משמעותית. זהו בלנד מורכב ויפהפה של זנים מקומיים כגון לאריניו וויוזיניו, שמופיע על החיך רענן ומינרלי, עם נפח ראוי של פרי, מרקם קרמי וחמיצות נהדרת (100 שקל). Coche Branco 2015, מיינות הדגל של ניפורט, חושף את ההשפעה של יינות הקוט־דה־בון על ניפורט. הוא נפתח עם ניחוחות בולטים של עץ אלון, אבל עם הזמן בכוס ארומות הפרי מפציעות ומשתלבות בפרופיל הארומטי המעושן והמתובל. גם בחיך המתקפה הראשונית של היין מעט עצית, ולאחריה פורץ פרי בנפח מרשים ובמרקם קרמי, עוטף את החיך בטעמיו המורכבים ומותיר אחריו יובש ותחושה יוצאת דופן של מינרליות. יין מרשים ואלגנטי שזקוק לזמן בקבוק נוסף כדי להתפתח ולהגיע לשיאו (350 שקל).

יינות ניפורט האדומים ניחנים כולם ברעננות וברכות, מה שהופך אותם למלווים רצויים לאוכל. Vertente 2014 הוא בלנד פרחוני ואלגנטי שמורכב בעיקר מטינטה רוריז (טמפרניו) וטינטה פרנקה, ומפגין מבנה טאני טוב ושילוב יפה של תיבול שמקורו באלון קלוי. Redoma Tinto 2014 הוא בלנד מגפנים בוגרות יותר, שמציג לראווה את הפרי הכהה של הדורו במורכבותו בלי לגרוע מתחושת הרעננות שהיין מספק. הסיומת מינרלית ויבשה.

Charme 2015 הוא בעיני יין ששייך לליגת העל של יינות העולם, גם אם בטעימה עיוורת קשה לדמיין כי מישהו ישייך אותו לפורטוגל. זהו יין בעל צבע אדום בהיר, שמציג מבנה מרשים של טאנינים משיים המרכיבים מרקם רך שכולו אלגנטיות ועידון. טעמי הפרי נפלאים וכאילו מרחפים מעל החיך ברעננותם, ואילו הסיומת ארוכה, מינרלית ועשירה. יין פנטסטי, שצפוי להתפתח ולהשתבח בשני העשורים הבאים (390 שקל).



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו