ההצלחה של היין המבעבע האנגלי יוצרת תסיסה בשמפיין - יין - הארץ

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

ההצלחה של היין המבעבע האנגלי יוצרת תסיסה בשמפיין

לכתבה
והבציר השנה לא היה שגרתי. טמפרטורות השיא שנמדדו באנגליה בקיץ האחרון והגשמים המועטים סיפקו תנאים מצוינים לגידול ענבים איכותיים SUSANNAH IRELAND / NYT

השנה, לראשונה בהיסטוריה של פרסי היין בתחרויות בינלאומיות יוקרתיות, יינות מבעבעים אנגליים זכו ביותר מדליות זהב מיינות שמיוצרים בשמפיין. איך קרה המהפך ולמה זה מלחיץ כל כך את השכנים הצרפתים?

תגובות

לפני רבע מאה בערך, ייתכן שכבשים רעו בגבעות שופעות הירק של אחוזת גשבורן (Gusbourne Estate) בדרום מזרח אנגליה. אבל בביקור במקום בראשית החורף נגלו לעין מראות שונים לחלוטין.

קבוצת בוצרים התקדמה לאורך שורות של גפנים ואספה אשכולות של ענבי שרדונה בהירים. קבוצת עובדים אחרים ערמה את הענבים בסלים ירוקים, והם נצצו בזהוב בשמש הצהריים. גשבורן אינה אחוזה אנגלית במובן המסורתי, אלא יקב, שלצד חבורה גדלה בהתמדה של מתחרים מייצר את אחד היינות המבעבעים הטובים ביותר בעולם.

והבציר השנה לא היה שגרתי. טמפרטורות השיא שנמדדו באנגליה בקיץ האחרון והגשמים המועטים סיפקו תנאים מצוינים לגידול ענבים איכותיים, עד שהייננים שואלים את עצמם אם זה היה הבציר הטוב ביותר אי פעם של יינות מבעבעים באנגליה.

מעמיסים את קציר הענבים
SUSANNAH IRELAND / NYT

ההצלחה האנגלית מעבירה צמרמורת בגוום של שליטי עולם היינות המבעבעים, אנשי חבל שמפיין בצרפת, שחוששים שההתחממות הגלובלית עלולה לערער את מעמדם.

במובן מסוים אפשר לומר ששנת בציר מעולה הולכת ומבשילה באנגליה כבר כמה עשורים. שינויי האקלים הביאו לעלייה של הטמפרטורות ויצרו תנאים אידיאליים לגידול ענבי שרדונה ופינו נואר, שבעבר התקשו להתפתח באנגליה. מומחים אומרים שאם הטמפרטורות ימשיכו לעלות בקצב שבו הן עולות בעשורים האחרונים, אפשר יהיה לגדל את הזנים האלה גם באזורים צפוניים יותר, עד לגבולות הדרומיים של סקוטלנד.

בשלב הנוכחי יש עדיין די שטחים לגידול ענבים גם בדרום אנגליה. לפי מחקר שפירסמו לאחרונה מדענים מאוניברסיטת מזרח אנגליה, המיקום של רוב הכרמים היותר מבוססים באנגליה רחוק מלהיות אידיאלי. החוקרים איתרו בדרום אנגליה קרקעות משובחות לגידול ענבים ליין, בהיקף של 348 אלף דונם. שטחים אלה, שיכולים להתחרות בשמפיין, ממוקמים במחוז קנט, באזור סאסקס (Sussex) ובמזרח אנגליה.

מעמיסים את בציר הענבים
SUSANNAH IRELAND / NYT

"מה אנגלי?" שאל לאחרונה ריצ'רד צ'אדלי (Richard Chudley), כשהוצע לו יין מבעבע אנגלי כתחליף לשמפניה בערב טעימות בפאב פולר'ס (Fuller’s) ברובע סוהו בלונדון. אבל אחרי לגימה אחת עלה חיוך על פניו של צ'אדלי. "מה שזה לא יהיה, היין שטעמתי עכשיו טוב לא פחות מכל בקבוק של שמפניה משובחת שקניתי אי פעם. אני מופתע", אמר.

בועות היו אחד מסימני ההיכר של תעשיית היין האנגלית מאז המאה ה-17. בעשור השביעי של אותה מאה כתב המדען כריסטופר מרט (Christopher Merrett) שייננים אנגלים יוצרים בועות ביין באמצעות "הוספת כמויות גדולות של סוכר ומולסה לכל סוגי היין, כדי להפוך את המשקה לתוסס". אבל רק בשנים האחרונות, אחרי ששיטות הגידול של הענבים הותאמו למזג האוויר ההולך ומתחמם, החלו היקבים האנגליים לייצר יין מבעבע איכותי.

במפגשי טעימות, יינות מבעבעים אנגליים מתקבלים לא פעם בגבות מורמות ובחיוך מופתע. מומחים ליין מתארים אותם בביטויים כמו "מלא חיים" ו"רענן" ומציינים כי הם נבדלים מיינות אחרים בחומציות ובקלילות שמאפיינות אותם.

"לפעמים רואים בה סוג של מלה גסה, אבל לחומציות יש חשיבות", אמר צ'רלי הולנד (Charlie Holland), המנכ"ל והיינן הראשי באחוזת גשבורן, שהתפנה להפסקה קצרה בבציר. "חומציות מעניקה ליין חיוניות. היא יוצרת את עמוד השדרה של היין והופכת משקאות למעניינים לשתייה", אמר ומזג כוס של גשבורן 2013, שזכה בפרסים שהכתירו אותו כיין המבעבע האנגלי הטוב ביותר. "לזה אנחנו שואפים באנגליה, וכשאנחנו עושים את זה כמו שצריך יינות יכולים להיות מרגשים ומלאי טעם".

האיכות המשופרת של היינות המבעבעים האנגליים שינתה את הגישה של הסומלייה במסעדות היוקרה הבריטיות, שבמשך שנים האמינו ששמפניה היא היין המבעבע היחיד שראוי להגיש ללקוחותיהם.

השנה, לראשונה בהיסטוריה של פרסי היין של הסומלייה (Sommelier Wine Awards), תחרות יין בינלאומית יוקרתית, יינות מבעבעים אנגליים זכו ביותר מדליות זהב מיינות שמיוצרים בשמפיין. "בתחרויות קודמות השופטים הופתעו לטובה, אם הם אהבו יין מבעבע ואז גילו שהוא מאנגליה", אמר כריס לוש (Chris Losh), מנהל התחרות. "אבל עכשיו הם למעשה מצפים שהיינות האנגליים יהיו טובים. אם הם טועמים בקבוקים לא מוצלחים, הם מתייחסים אליהם די בחומרה".

בציר הענבים היפהפיה
SUSANNAH IRELAND / NYT

מכירות השמפניה באנגליה ירדו בשנה האחרונה במידה ניכרת. הירידה בשער הליש"ט הקפיצה את מחירי היינות המיובאים, מה גם שהגישה למוצרים אירופיים משתנה ככל שבריטניה מתקרבת לברקזיט, הפרישה מהאיחוד האירופי.

למרות השינויים האלה, ואולי בגללם, כמה יקבים משמפיין, ובהם טייטינז'ה (Taittinger), התחילו לשתול כרמים באנגליה. היקב חבר לשותף מקומי וקנה אדמה ליד צ'ילהאם (Chilham) בדרום-מזרח אנגליה. הבציר הראשון צפוי בשנה הבאה והיינות הראשונים מענבים שגדלים במקום יגיעו לשווקים ב-2023. 

"תמיד חשבתי שאפשר לייצר יין מבעבע איכותי באנגליה", אמר פייר עמנואל טייטינז'ה. "והצעד שלנו שולח מסר ברור, שיין עומד מעל הברקזיט".

שינוי האקלים הביא לגידול עצום של שטחי הכרמים באנגליה בחמש השנים האחרונות, כך לפי פטריק מקגראת (Patrick McGrath), שמנהל את בית המסחר ליין האץ' מנספילד (Hatch Mansfield), השותף האנגלי של טייטינז'ה. לדבריו, היקבים האנגליים מקפידים לשתול כרמים במקומות הנכונים, בגובה של פחות ממאה מטר מעל פני הים, שבהם הגפנים פונות דרומה והן מוגנות מרוחות".

מחוז קנט, אחד האזורים העשירים, החמים והיבשים במדינה, הידוע בכינויו "הגן של אנגליה" הודות ליבולי הפרי המשובחים שלו, מתגלה בשנים האחרונות גם כמעין עמק נאפה. מבחינה גיאולוגית התנאים בקנט דומים לאלה של שמפיין ובאדמתו יש ריכוז גבוה של גיר.

עובד אוסף אץ בציר הענבים
SUSANNAH IRELAND / NYT

עם זאת, לא מפתיע שכמה מאנשי היין של שמפיין דוחים כל השוואה בין היין המבעבע הצרפתי למתחרהו האנגלי. שמפניה היא ליגה בפני עצמה, הם מדגישים. "הטענה שהקרקע באנגליה זהה לקרקע בשמפיין היא תעמולה לשמה מצד היצרנים האנגלים", אומר תיבו לה מיילו (Thibaut Le Mailloux), דובר השדולה של יצרני השמפניה. "האמירה הזאת היא עלבון לאדמה הצרפתית. ההשוואה מגוחכת".

אבל אחרים מתייחסים לאתגר האנגלי ברצינות רבה יותר. "יין מבעבע טוב שמיוצר באנגליה תמיד יעלה על שמפניה גרועה משמפיין", אמר יצרן השמפניה הצעיר אורליאן ז'רבה (Aurélien Gerbais). "אבל אני לא חושב שהם מתחרים רציניים שלנו באזורים אחרים של העולם. האם הם יהיו תחרותיים בשוק הבריטי? אם הבריטים הם שוביניסטים כמו הצרפתים, ייתכן שהם ידיחו אותנו שם".

סטיבן סטרפילד (Stephen Satterfield), בעבר סומלייה בסן פרנסיסקו שערך לאחרונה סיור ביקבים אנגליים וכתב עליהם במגזין שלו, "Whetstone", אמר שיש רק מעט מאפיינים משותפים ליינות מבעבעים אנגליים ולשמפניה, מעבר לשיטות הייצור הדומות. "שמפיין, מלבד כמה חריגים, הוא אזור של יקבים גדולים וסגנונות אופייניים", אמר סטרפילד. "אני חושב ששמפניה נוטה לסגנון יותר שופע, ואילו היינות המבעבעים האנגליים נוטים להיות רזים וחזקים יותר".

עובד מחזיק בכפות ידיו אשכולות ענבים
SUSANNAH IRELAND / NYT

סטרפילד אמר גם שההשוואה לנאפה אינה ממש נכונה. "עמק נאפה הפך למה שהוא היום בזכות אנשים שקנו אדמות זולות לפני שנים רבות", הסביר לאחרונה. "בקנט האדמות יקרות למדי, וזה יגביל את הפיתוח של האזור". עם זאת, הוא מוצא נקודת דמיון אחת בין שמפיין לדרום-מזרח אנגליה. "הרעיון שהאזור יכול להיות מוקד משיכה לתיירות יין ולחופשות של מותרות? אני בהחלט יכול לראות את זה קורה".

הרשמה לניוזלטר

מחפשים מתכון לערב שבת? הירשמו ועדכוני אוכל ויין בדרך אליכם

ברצוני לקבל ניוזלטרים, מידע שיווקי והטבות


תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות