בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

איך הפסקתי לפחד מיינות בורדו

כיצד לבחור מתוך 400 יינות הקרו בורז'ואה, מהי רשימת 1855 ולמה נפוליאון עדיין שולט. מסע קצר במבוך ההיסטורי־משפטי של יינות בורדו למעמדותיהם, וגם כמה יינות מיובאים מומלצים מהקבוצה

2תגובות

"אם אין בכוונתך להשקיע סכום של 300–400 שקלים לפחות, עדיף שתתרחק מהמדף של בורדו", רמז לי מנהל חנות היין. "בוא אתי, אראה לך יינות ספרדיים ואיטלקיים מצוינים", הוא הוסיף מבלי לחשוב פעמיים. זה קרה אי אז, בהיותי סטודנט, לפני כעשר שנים, אך המשפט הזה זכור לי היטב כזה שהרחיק אותי לזמן ממושך מאותו אזור יין ששמו הולך לפניו. במלים אחרות, הוא פתח בעבורי את עידן "הפוביה מבורדו".

יין, על אף היותו משקה משמח, מלווה אצל רבים בתחושת מתח ופחד. החשש להיתפס בקלקלתך כ"לא מבין" ולמצוא עצמך נצלה בסיר הבשר, בעוד סביבך רוקדים חובבי יין מלומדים וצמאי דם, הוא רגש המתואר על ידי רבים ממכרי ועלול להוביל להימנעות מוחלטת. על כן, על מנת להפיג את החרדה אל מול השם המפוצץ של בורדו ובתקווה שתחוו את ההנאה שנחסכה בזמנו ממני, בחרתי לחלוק עמכם את המידע על אודות יינות ה"קרו בורז'ואה" (Cru Bourgeois). אלטרואיזם, לא פחות מכך.

בצרפת כמו בצרפת, אף אחד לא מתכוון לעשות את החיים קלים יותר בעבור העולם החיצון. לכן, בשביל להבין מהם יינות "קרו בורז'ואה", או לפחות לנסות, יש להקדים בסקירה קצרה על בורדו כאזור יין. נהוג לחלק את בורדו לשני חלקים עיקריים על פי מיקומם ביחס לנהר הג'ירונד: אזור הגדה הימנית, עם תתי־אזורים יוקרתיים כמו סן אמיליון ופומרול, יאופיין בדרך כלל ביינות מבוססי מרלו, בעוד בגדה השמאלית קברנה־סוביניון הוא הדומיננטי והכפרים ה"נחשבים" (פוייאק, מרגו, סן־ז'וליין וסן אסטף) ממוקמים בחלקה הצפוני, המכונה ה"מדוק".

יקבי בורדו, הנושאים את הכינוי שאטו (Chateau), לא נמצאים במעמד שוויוני. ההיסטוריה מלמדת כי כבר בשנת 1740 החל סיווג של יקבים לפי איכות ומחיר, אך החלוקה ששינתה את פני האזור לתמיד היא זאת מ–1855. באותה עת, נפוליאון מבקש מסוחרי היין ליצור רשימה של הטובים ביקבי בורדו לרגל התערוכה הבינלאומית השנתית של פריז, בה תוצג מיטב התוצרת הצרפתית. לאחר התכנסות בת שבועיים פורסמה רשימה שמנתה את שמם של 61 יקבים שדורגו בחמש קטגוריות איכות שונות על פי מחיר חבית יין ויוקרה של כל יקב.

קשה להאמין כי אותם סוחרים דמיינו אז את ההשפעה העתידית שתהיה לסיווג שיצרו, אך למעשה "הקלאסיפיקציה של 1855" שרדה את תהפוכות המאה ה–20 והיא עדיין רלוונטית ואיתנה. לראיה, רק שני שינויים בוצעו ברשימה לאורך השנים למרות אינספור ניסיונות של גורמים בעולם היין הבורדולזי למחות על אופן יצירת הדירוג וחוסר גמישותו. הרשימה כללה יקבים מאזור ה"מדוק" בלבד (למעט שאטו הו בריו מפסאק) והשאירה בחוץ אלפי יקבים מתוסכלים בידיעה שלנצח תתנשא מעליהם תקרת זכוכית שתמנע רמת תמחור הזהה ליקבים המופיעים ברשימה.

איכותית וזולה יותר

במרוצת השנים, החלו יקבים רבים בבורדו, שלא נמנו על אותה רשימה, להבין כי על מנת לבדל את יינותיהם מיינות בורדו הפשוטים, עליהם להתאגד תחת רשימות משותפות שיהוו תו תקן איכותי מוסדר. בגדה הימנית נוסדה רשימת יקבי סן־אמיליון שמתעדכנת מדי עשור וראויה לטור משל עצמה, ואילו ב"מדוק" ייסדו יקבים נפגעי 1855 רשימה משל עצמם — "יינות הקרו בורז'ואה". רשימה זאת היוותה במשך שנים חלופה איכותית ריאלית וזולה יחסית למרות שהכילה בשורותיה מספר יקבים שיינותיהם לא נפלו מאלו שדורגו ב–1855.

ה"קרו בורז'ואה", הקרויה על שמם של תושבי הבורג בבורדו, אותם בורגנים שהורשו לסחור ביין בתקופת השלטון הבריטי, נוסדה באופן רשמי ב–1932 וכללה 444 יקבים. מכאן ואילך שינתה הרשימה את פניה פעמים רבות ויקביה סיפקו לבתי המשפט בצרפת מנת עבודה לא מבוטלת. במטרה לעודד תחרות בין היקבים הוחלט על דירוג פנימי בתוך הרשימה לפי שלוש קטגוריות איכות.

בשנת 2003 אושרה רשימה שעמה נמנו 247 יקבים מתוך 490 שהגישו מועמדות, אך גם היא לא זכתה לימי חסד רבים ובעלי היקבים שנותרו בחוץ עתרו לבית המשפט תוך הטחת האשמת בוועדה המסווגת. כך התגלגלו הדברים עד לשנת 2007, אז ביטל בית המשפט את הרשימה והורה על קיום רשימה חדשה ללא חלוקת איכות פנימית. מהלך זה הוביל לפרישתם של יקבים שדורגו בעבר בקטגוריית האיכות העילית וחששו ליוקרתם. אלו יצרו רשימה משל עצמם, קרו בורז'ואה אקספסיונל.

מסובך? זה לא נגמר. החל מ–2009 מתקיימת רשימת ה"קרו בורז'ואה" המקורית במתכונתה החדשה וההומוגנית. בכל שנה מתעדכנת הרשימה ויקב שמעוניין להצטרף עובר בדיקות מחמירות. בעת העדכון האחרון נמנו 260 יקבים והמנגנון חי ומתקתק. בינתיים.

קנייה חכמה של יינות בורדו בכלל ו"קרו בורז'ואה" בפרט מתבצעת בדגם רכישה עתידית (En Primeur). מדי שנה מוצעים היינות למכירה עוד בהיותם בחביות במרתפי היקבים. כך מתאפשרת ללקוח קנייה בהוזלה משמעותית וליקב תזרים מזומנים לפני יציאת היינות לשוק. חובבי היין ברחבי העולם עוקבים מדי בציר אחרי רשמיהם של מבקרי היין המובילים ומחליטים באילו בקבוקים להשקיע. יינות "קרו בורז'ואה" הם ברובם בעלי פוטנציאל יישון קצר־בינוני, אך בשנות בציר גדולות הוכיחו חלק מהיקבים (פוטנסאק למשל) כי גם ליינותיהם יכולת התיישנות ארוכת יומין. למרות זאת, אין מדובר ביינות להשקעה כלכלית וסביר כי מחירם לא יאמיר עם השנים אך גם לא יאבד מערכו כפי שקורה לא אחת עם יינות מרשימת 1855.

בשבוע שעבר נכחתי בערב טעימת יינות "קרו בורז'ואה" (עפ"י הרשימה מ–2003) שהגיעו לאחרונה לארץ, אשר התקיים בסניף "דרך היין" בתל אביב. לצד כמה יינות מבצירים מוקדמים שזכו למחיר מדף גבוה יחסית, מצאתי כמה יינות צעירים וטובים במחירי מדף שאפשר לחיות אתם (אף כי בקנייה מוקדמת היו משתלמים יותר).

שאטו סיסאק 2010 (Cissac) הוא אחד מהם. מדובר ביין בורדו קלאסי ופשוט בעל ניחוחות פרי אדום דחוס ומעט מלוכלך, גוף בינוני, מבנה עגלגל ומרקם נעים לשתייה. 149 שקלים.

שאטו סנז'אק 2010 (Senejac) מהווה גם הוא יין ראוי המצויד בניחוח מודרני ועומס פרי עם נוכחות עץ לא מבוטלת. גם בפה היין הזה מתפרץ עם המון עושר ועוצמה. יין צעיר שעשוי להתיישן יפה בעשר השנים הקרובות. 199 שקלים או 399 שקלים לבקבוק מגנום.

מעט יקר יותר היה היין משאטו שארמיי 2007 (Charmail). יין משנה קרה שהפגין ניחוחות אנימליים אטרקטיביים לצד מיצוי טוב ועסיסי של פרי אדום־שחור. למרות המורכבות היחסית חסר לו מנוע שיהפוך אותו ליין ממש טוב. הסיומת הארוכה והמהנה מפצה.

בגזרה הפחות מוצלחת הייתי נמנע משאטו ד'אגאסאק 2007 (D'Agassac) שהתאפיין בחמיצות לא נעימה ואם לומר בפשטות: הוא לא באמת טעים. 249 שקלים. גם שאטו סיטראן 2005 (Citran), על אף שנת בציר גדולה בבורדו, לא ערב לחיכי והפגין המון עץ חדש שהאפיל על הפרי. 229 שקלים.

לסיכום, אם עדיין לא עשיתם היכרות ראשונית עם יינות בורדו, זה אף פעם לא מאוחר מדי. יינות ה"קרו בורז'ואה" נועדו בדיוק לשם כך. למרות תג מחירם הלא זול הם יאפשרו לכם לקבל מושג לגבי הטעמים הבוקעים מאותו אזור אגדי השוכן בין הג'ירונד לים. ומי יודע, אולי יבוא יום ועל שולחנכם יעלה גם יין מרשימת 1855. אני מקווה שאהיה אז לצדכם.

לחצו כאן לעוד יינות בורדו במחירים מיוחדים



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו