אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

יינות לבנים גרמניים: מתוק אבל פריך

בגרמניה מיוצרים יינות לבנים מעולים, אך ההתמצאות בהם אינה פשוטה. מורה נבוכים

תגובות

המשקה הלאומי של גרמניה הוא בירה ולא יין, ועל כן רבים מופתעים מכך שהיינות הלבנים הגרמניים נמנים עם הטובים בעולם. היינות המעולים ביותר בגרמניה מופקים מהענב האציל ריזלינג, שמניב יינות בעלי ניחוח שאין דומה לו. אלה יינות פרחוניים בעלי גוף מלא שמסגירים רמזים לאפרסקים, דבש ונרקיסים. במיטבם, הם ניחנים בעידון ובעומק רב. ענבים אחרים שמפיקים מהם יין לבן בגרמניה כוללים את הזנים מולר-תורגאו, וייסבורגונדר, שורייבה, הוקסלרבה וטרמינר, שכולם עשויים להניב יינות טובים אך הריזלינג הוא ללא ספק המלך המוכתר של ענבי גרמניה. יינות לבנים גרמניים רבים הם מתוקים, אך זוהי מתיקות טבעית, שכן התקנות אוסרות על הוספת סוכר ליינות בדרגת איכות גבוהה.

שני אזורי היין העיקריים בגרמניה מצויים לאורך נהרות הריין והמוזל. קל להבחין ביניהם, שכן יינות הריין נתונים בבקבוקים חומים, ואילו יינות מהמוזל משווקים בבקבוקים ירוקים. מעבר לזה, התמצאות ביינות גרמניים עשויה להיות עניין מורכב למדי, בין השאר משום שהשפה שונה מאוד מזו המשמשת בכל מקום אחר בעולם. אך גם אם אתם עושים צעדים ראשונים בהתוודעות אליהם, אל תיפול רוחכם; כדי ליהנות מהם די לדעת כמה מונחים בסיסיים.

יינות המתויגים "Tafelwein" הם יינות שולחניים שבדרך כלל צורכים אותם באזור שבו הם מיוצרים ולא תמצאו אותם מחוץ לגרמניה. "Qualitatswein" הם יינות ברמה גבוהה יותר, שמיוצרים אך ורק מזנים מורשים באחד מ-13 אזורי יין ושם האזור חייב להופיע על התווית. היינות הטובים ביותר הם אלה המסומנים "Qualitatswein mit Pradikat", אלה יינות שאסור להוסיף להם סוכר, והם נעים מיבשים מאוד למתוקים מאוד. יש גם סיווג מיוחד ליינות לבנים יבשים ואם תראו על הבקבוק Erstes Gewachs, Grosses Gewachs או Erste Lage, תוכלו לדעת שמדובר ביין לבן יבש מובחר.

יינות גרמניים לבנים משובחים נחלקים לשש קטגוריות:

Kabinett. יינות קלים, שעשויים להיות יבשים, חצי יבשים או מתוקים.

Spatlese (בגרמנית, בציר מאוחר). יינות שהופקו מבציר מאוחר, מרביתם מתוקים אם כי יש בהם גם יבשים, וכולם מצטיינים בריכוז ובטעם עזים.

Auslesse. מיוצרים מענבים בשלים מאוד שנבחרו במיוחד או מאשכולות בשלים מאוד שנבחרו במיוחד, ושלעתים נגועים בבוטריטיס. יינות אלה לרוב מתוקים, והם בעלי ניחוח וטעם עשירים במיוחד.

Beerenauslese. מיוצרים גם הם מבציר מאוחר, מענבים בשלים יתר על המידה ועל כן הם תמיד מתוקים.

Eisewein. (יין קרח) מענבים שנבצרו ונדרכו בעודם קפואים. אלה יינות מתוקים מאוד, הניחנים בריכוז יוצא דופן.

Trockenbeernauslese. מופקים מענבים בשלים יתר על המידה שנבחרו בקפידה והתייבשו כמעט עד לדרגת צימוקים. יינות עשירים, מתוקים וחושניים שמזכירים את הטובים ביינות סוטרן.

בנוסף לכך, צריך לזכור ש"trocken" הוא יין יבש, ואילו "halbtrocken" הוא יין חצי-יבש. מאחר שרמת החומציות ביינות האלה גבוהה מאוד, יינות אוף-דריי ואפילו מתוקים למחצה נותרים מלאי חיים, ולמרות המתיקות הגבוהה שלהם הם משרים תחושת יובש פריכה על החך. את היינות המופיעים בסקירה שלהלן אפשר להשיג ישירות דרך היבואנית, ג'יאקונדה.

• Langwerth von Simmern, Riesling, Kabinett, Erbacher Macrobrunn, Rheingau, 2007. יין שצבעו זהוב עם השתקפויות כתומות, מתוק מאוד, אינטנסיווי ובעל רמזים מצודדים לאפרסק ואננס מיובשים, לפרי הדר ולקליפת הדרים ולרקע עתיר מינרלים. ארוך ונדיב. שתו מעכשיו עד 2022. 110 שקלים. ציון: 93.

• Weingut Joh. Jos. Prum, Riesling, Kabinett, Wehlener Sonnenuhr, Mosel, 2007. יין חצי יבש שצבעו קש זהוב בהיר ומתיקותו מאוזנת יפה בחומציות מלאת חיים. נגיעה של רקב בוטריטיס תומכת בניחוחות וטעמים של תפוחים, פירות קיץ וליים. מתמשך יפה על החך לצד רמז ברור למינרלים. שתו מעכשיו עד 2022. 150 שקלים. ציון: 92.

• Muller Catoir, Riesling, Spatlese Trocken, Burgergarten, Pfalz, 2007. דוגמה מצוינת לריזלינג גרמני, המקוטלג כאוף-דריי אך מורגש בחך כיין רענן ופריך ורק שמץ קלוש ומקסים למתיקות חומק פנימה. ניחוחות וטעמים של אפרסקים בשלים ושזיפים ירוקים בתמיכה מחמיאה של פלפל שחור ומינרלים. כל המרכיבים משתלבים יחדיו לשלמות רציפה ואלגנטית. שתו מעכשיו עד 2017. 160 שקלים. ציון: 92.

• Okonomierat Rebholz, Riesling, Spatlese Trocken, Von Rotiegenden, Pfalz, 2007. יין ארומטי מאוד, בעל גוף מלא ורמזים קלים לבוטריטיס, המדגישים ניחוחות וטעמים של אפרסקים לבנים, אגסים ופרי הדר - והכל על רקע המרמז רגע למינרלים ובמשנהו לדבש מפולפל. ארוך ואלגנטי. שתו מעכשיו עד 2022. 160 שקלים. ציון: 91.

• Egon Muller, Riesling, Kabinett, Scharzofberger, Mosel, 2008. היין כה סגור כשמוזגים אותה עד שראוי להעבירו לדקנטר לפני השתייה. בהיפתחו חושף רמזים למשמש, תפוז ואננס על רקע של תבלינים ומינרלים אדמתיים וסלעיים. אוף-דריי, עם חומציות רעננה ששוברת את מתיקותו המתונה. עשיר ואלגנטי, נגיש ומהנה עכשיו אך יהיה במיטבו ב-2012-2022. 130 שקלים. ציון: 90.

• H. Donhoff, Riesling, Nahe, 2008. יין שצבעו זהוב עז עם רמז לברונזה, בעל מתיקות בולטת המאוזנת יפה על ידי חומציות. רמזים לפלפל לבן מדגישים ניחוחות וטעמים של אפרסקים, תפוחים ופרי הדר. מרענן וממלא פה. שתו מעכשיו עד 2014. 90 שקלים. ציון: 90.

• Weingut Peter Jakob Kuhn, Riesling, Trocken, Rheingau, 2009. קון, יקב ביודינמי מוסמך, הוא אחד הטובים בגרמניה והריזלינג שלו יבש עד פריכות, צבעו זהוב בהיר עם השתקפויות בכתום ובירוק, הוא בעל גוף בינוני עם רמזים לאננס, אפרסקים ותפוחים ירוקים בתמיכה קלה של פרחים, דלק ומינרלים. שתו מעכשיו עד 2013. 100 שקלים. ציון: 90.

• Gunderloch, Riesling, Fritz Riesling, Trocken, Rheinhessen, 2009. יין מלא חיים, לצעירים ולצעירים ברוחם. יין רענן ופרחוני, בעל חומציות טובה ומינרלים המקנים לו חיוניות, ונוכחות גדושה של פסיפלורה, אננס ומשמשים. שתו מעכשיו עד 2012. 90 שקלים. ציון: 89.

כך תפענחו תווית של יין גרמני

עד לא מכבר רוב התוויות שעל בקבוקי יין גרמני נדפסו בגופנים גותיים, שקשה היה לפענחם, אך כיום יותר ויותר יקבים עברו להשתמש בגופנים מודרניים ואפשר לקרוא את התווית בקלות יתר.

כשמתבוננים בתווית של יין גרמני הדבר הראשון שיש לזכור הוא ש-Weingut הוא אחוזת יין ו-Weinkellerei הוא יקב. בתווית שלפנינו Donhoff הוא שם היצרן; Niederhauser הוא שם הכפר שבו גדלו הענבים; Hermanshohole הוא שם הכרם; Riesling הוא שם הענב; Auslese מעיד על רמת הבשלות של הענבים ששימשו להפקתו ומרמז למתיקותו; 2006 מציין את שנת הבציר; ו-Nahe הוא שם האזור שבו שוכן היקב.

כתבות שאולי פספסתם

*#