חוקרים: זיהום אוויר הופך את הגוף פגיע יותר לווירוס הקורונה
מומחים שעקבו אחר התנהגותם של נגיפי קורונה בעבר אמרו כי הפחתת רמות הזיהום ברחבי העולם תסייע לאנושות להתמודד בעתיד טוב יותר עם התפרצות מגפות
חשיפה ארוכת טווח לזיהום אוויר מחלישה את יכולתו של הגוף להתמודד עם נגיף הקורונה, כך אומרים מומחים העוקבים אחר התפשטות הנגיף בדרום מזרח אסיה ובאירופה. אותם מומחים מבססים הערכה זאת על התפרצויות קודמות של נגיפים ועל הנזק שידוע כי נגרם למערכת הנשימה ובעיקר לריאות לאחר חשיפה ארוכת טווח לזיהום אוויר.
"בחולים עם מחלות ריאה כרוניות ובעיות בלב שהחריפו לאחר חשיפה ממושכת לזיהום אוויר, יש ירידה ביכולת להילחם בזיהום במערכת הנשימה ולכן יש סבירות גבוהה יותר שהם ימותו", הסבירה ד"ר שרה דה מטיאיס מאוניברסיטת קאליארי באיטליה. "זה ככל הנראה מה שקורה בעקבות התפשטות הקורונה. הפחתת זיהום אוויר תסייע במאבק נגד איומים דומים בעתיד", הוסיפה החוקרת בראיון לעיתון הבריטי גרדיאן.
הערכה זו מסתמכת בין השאר על ניסיון העבר, הכולל את התפרצות מחלת הסארס בסין בשנת 2003, שנגרמה על ידי נגיף אחר ממשפחת הקורונה. מדענים שעקבו אחר השפעותיה של אותה התפרצות מצאו שהסבירות למות ממנה עלתה פי שניים במקרה של אנשים נגועים בנגיף שחיו באזורים עם רמות זיהום אוויר גבוהות יותר באופן יחסי.
מחקר על השלכות התפרצות נגיף הקורונה מסוג מרס בסעודיה לפני שמונה שנים מצא סבירות גבוהה יותר של תחלואה ומוות בקרב מעשנים. " משמעות הדבר היא שאנשים החשופים לזיהום אוויר וגם מעשנים פגיעים הרבה יותר מאנשים החיים באזורים נקיים יותר ולא מעשנים", הסביר פרופ' ארון ברנשטיין בראיון לעיתון וושינגטון פוסט. עם זאת, יש מדענים המציינים שהמחקרים שבהם מדובר היו קטנים בהיקפם ולכן הם לא מאפשרים לקבוע מסקנות חד משמעיות לגבי הקשר הסיבתי בין חשיפה לנגיפי קורונה לנזקי זיהום אוויר. ייתכן ויש משתנים נוספים בעלי השפעה, בהם המצב סוציו-אקונומי של מי שנחשפו לנגיף ומשתנים בריאותיים נוספים.
עם זאת, מדענים מסתמכים לא רק על מחקרים, אלא גם על הנזקים הידועים של זיהום אוויר. זיהום זה גורם בין השאר לירידה ביכולת הפעולה של תאים המסלקים גורמי מחלה כמו חיידקים. החלשה זו של יכולת ההגנה של הגוף חושפת אותו לסיכון רב יותר במקרה של נגיף כמו הקורונה, הפוגע במערכת הנשימה.
התפרצות הקורונה האחרונה הביאה לירידה משמעותית בזיהום אוויר בשל הצמצום הניכר בפעילות תעשייתית ותחבורתית. מדענים מדגישים שבטווח הארוך יש לפעול לצמצום זיהום האוויר כדי לצמצם תחלואה ומוות בימי שגרה, וגם כדי להפחית סיכונים במידה ויהיו התפרצויות של מגיפות נוספות שבהן תהיה מערכת הנשימה בסיכון.
לפני מספר חודשים פרסם כתב העת לרפואה JAMA (כתב העת של האגודה האמריקאית לרפואה) ממצאי מחקר שבדק את הקשר בין זיהום אוויר למחלה הפוגעת ברקמות הריאה. המחקר עקב אחר 5,760 בני אדם בשישה אזורים מטרופוליניים בארה״ב. נמצא בו קשר מובהק בין תחלואה לחשיפה לזיהום אוויר. כמו כן, לפני חודשיים פרסם כתב העת Cardiovascular Research ממצאי ניתוח של מדענים מאירופה על ההיקף העולמי של זיהום אוויר והשלכותיו. ההערכה היא שברחבי העולם מתים מדי שנה 8.8 מיליון בני אדם מחשיפה לגורמי זיהום אוויר שונים.


תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר