על רקע הקורונה: ירידה ב-30% במזהם עיקרי הנפלט מכלי רכב
המשרד להגנת הסביבה השווה את נתוני זיהום האוויר של השבוע האחרון למדידות של החודשים האחרונים. הירידה בשיעור החנקן הדו חמצני תועדה ״באופן עיקבי וברור״ בכל תחנות הניטור שנבדקו
בשבועות האחרונים נמדדה ירידה בשיעור של 30% בריכוזי המזהם חנקן דו חמצני שנפלט בעיקר מכלי רכב. במשרד להגנת הסביבה מעריכים שהירידה נובעת מההגבלת שהוטלו על תנועת כלי רכב בעקבות התפרצות נגיף הקורונה. עם זאת, יידרש זמן מושך יותר כדי לקבוע בוודאות שאכן מדובר בקשר סיבתי.
המערך הארצי לניטור אוויר של המשרד להגנת הסביבה בדק את נתוני איכות האוויר של השבוע האחרון, והשווה אותם לממוצע נתוני איכות האוויר של החודשים האחרונים. מתוצאות הבדיקה שערך ד"ר אילן לוי ממערך ניטור האוויר הארצי עולה כי ריכוזי החנקן הדו-חמצני (NO2) ירדו ב-10 מיקרוגרם למטר מעוקב. בתקופה שבין 1 בינואר 2020 ל-11 במארס 2020, הריכוז הממוצע של החנקן הדו-חמצני שנמדד היה 35.5 מק"ג/מ"ק. לעומת זאת, בין התאריכים 12 במארס 2020 ועד 16 במארס 2020, הריכוז הממוצע שנמדד היה 25.0 מק"ג/מ"ק – הפחתה של כ-30%.
"לא ניתן לקבוע באופן חד-משמעי בשלב זה שהסיבה לירידה בריכוזי החנקן הדו-חמצני בשבוע האחרון נגרמה רק כתוצאה מהפחתה בפליטות של מזהמי האוויר מתחבורה, וייתכן ששינוי בתנאי מזג האוויר תרם לירידה", נמסר בהודעת המשרד. "יחד עם זאת, ההפחתה בריכוזי החנקן הדו-חמצני היא עקבית וברורה, חדה וניכרת, והתרחשה בכל תחנות הניטור שנבדקו", לשון ההודעה. גורם נוסף שעשוי להביא לירידה בריכוזי חנקן דו חמצני הוא שינוי בתנאי מזג אוויר שיכול להשפיע על היעילות ומהירות הפיזור של מזהם זה באוויר.
התחנות שנכללו בבדיקה עבור החנקן הדו חמצני היו בגוש דן, בחיפה ובירושלים. המזהמים שבחן מערך ניטור אוויר ארצי של המשרד להגנת הסביבה הם חנקן דו חמצני (NO2) וחלקיקים נשימים עדינים (PM2.5) - מזהמים אשר מאפיינים זיהום אוויר כתוצאה מפעילות אנושית, כגון תחבורה ותעשייה. מקור משמעותי נוסף לחלקיקים הנשימים העדינים בישראל הוא המדבריות באזור המזרח התיכון וצפון אפריקה.
לעומת הירידה שנרשמה בריכוזי החנקן הדו-חמצני, חלה עלייה בריכוזי החלקיקים הנשימים העדינים בממוצע מ-13.6 ל-20.0 מק"ג/מ"ק. עלייה זו בשבוע האחרון נגרמה, ככל הנראה, מהסעת אבק ממזרח ומדרום – בעיקר בלילה שבין 12 ל-13 במארס.


תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר