הלווייתן הקטלן שנצפה בישראל רזה ושוחה על הצד, ומומחים מודאגים ממצבו
לפי הערכות, הלווייתן היה חלק מלהקה שהגיעה מאיסלנד ונראתה בסוף 2019 באיטליה. מומחה: "גם העובדה שהוא נמצא כאן מעידה שמצבו לא טוב, כי הוא אמור להיות באזור אחר"

ביקורים של יונקים ימיים כמו לווייתנים הם סיבה לשמחה גדולה בקרב מדענים וחובבי טבע בישראל. הם נחשבים למראות המרשימים ביותר שאפשר לצפות בהם בים, אבל לא פעם הם מעוררים חשש בדבר מצבם. בסוף השבוע נצפה לווייתן קטלן (אורקה) מול חופי ישראל בפעם הראשונה מאז קום המדינה, והשנייה מתקופת המנדט הבריטי. קרבה גדולה לחופים עלולה לנבוע ממצוקה, והביקור מעלה חששות בדבר מצבו.
הלוויתן הקטלן חי באזורים שונים ברחבי העולם, בהם האוקיינוס האטלנטי. אוכלוסייה של מין זה נמצאת גם ליד גיברלטר וחודרת לשוליים המערביים של הים התיכון, אבל לא לאזורים מזרחיים יותר. מין לווייתן זה, שמגיע לאורך של עשרה מטרים, חי בלהקות שיכולות להגיע לעשרות פרטים וטורף מינים רבים של בעלי חיים ימיים, בהם כלבי ים. הוא התפרסם כאחד היונקים הימיים השכיחים המשתתפים במופעי שעשועים במתקני דולפינריום גדולים בעולם.

בסוף 2019 החלו להגיע דיווחים מאיטליה על כך שלהקה של ארבעה לווייתנים קטלנים נראו באזור. הצלבת המידע עם תצפיות נוספות הביאה את החוקרים למסקנה שהלווייתנים שנראו באיטליה הגיעו אליה מאיסלנד. הם המשיכו אל מזרח הים התיכון, שם היו דיווחים על שני פרטים בלבד. אחד מהלווייתנים מת ונסחף לחופי לבנון, השני המשיך אל חופי ישראל.
הדיווח הראשון על הביקור המיוחד התקבל שלשום (שישי) בבוקר מצוללנים ליד חופי שבי ציון. הצוללנים דיווחו עליו לרשות הטבע והגנים, ופקחי היחידה הימית של הרשות שיצאו לחפש אחריו ראו אותו מול עכו העתיקה, כ-1.4 מייל ימי מהחוף ובאזור שבו עומק המים הוא 15 מטרים. לאחר מכן נמשך הביקור באזור נמל חיפה. סירה של משטרת ישראל תיעדה את הלווייתן ואחד מאנשיה לא הסתיר את התפעלותו מהמראה. "איזה חתיך, איזה יפה", הוא נשמע אומר בסרטון שהפיצה המשטרה. בתצפיות צולם הלוויתן באמצעות רחפנים והקולות שהשמיע הוקלטו.
אבל הדיווחים שהתקבלו על מצבו של הקטלן הבודד הדאיגו את אנשי המרכז לחקר, מידע וסיוע ליונקים ימיים בישראל (מחמל"י). "הוא נראה רזה ודווח שהוא שוחה על הצד", אמר ל"הארץ" מנכ"ל המרכז ועמית מחקר במכון ללימודי ים באוניברסיטת חיפה, ד"ר עוז גופמן. "אלו הם סימנים ברורים לכך שמצבו ירוד. גם העובדה שהוא נמצא כאן מעידה שמצבו לא טוב, כי הוא אמור להיות באזור אחר".
הדיווחים האחרונים על הלווייתן הגיעו אתמול בבוקר מאזור נמל חיפה. לאנשי מחמל"י ורשות הטבע והגנים אין כרגע דרך לסייע למבקר הנדיר. הם מתכוונים לעקוב אחריו ולקיים תצפיות, ובעיקר מקווים שהוא ימצא את דרכו חזרה לאוקיינוס האטלנטי כדי שיוכל להיות יחד עם בני מינו. אם הדבר אכן יקרה, הם יחזרו לעקוב אחר הדיירים הקבועים יותר באזור. בישראל נצפים מדי שנה כ–250 יונקים ימיים מסוגים שונים. ברוב המכריע של המקרים רואים שני מינים של דולפינים. אבל מדי שנה יש בממוצע גם עשר תצפיות על כמה מיני לווייתנים אחרים שהם שוכני קבע בים התיכון.
ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ ssssssss ContentId(7.3550771) whtzResponsive ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ ssssssss ContentId(7.3539480) whtzResponsive
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר