לא מבחינים בין מזון לרעל: צבי ים נמשכים לפלסטיק שעלול להרוג אותם
חוקרים חשפו באופן מבוקר צבי ים לריחות של פסולת פלסטיק מעורבת בשאריות ביולוגיות, ומצאו כי הצבים מתייחסים אליהם כמו אל ריח ממזון רגיל

ההשפעה הסביבתית של האדם על הים משבשת את עולמם של בעלי החיים וגורמת להם בין השאר לזהות זיהום של פסולת פלסטיק כמקור מזון. על פי מחקר חדש, צבי ים מגיבים לריח של מזון שהתערבב עם שאריות פסולת וכך נחשפים למקור הזיהום.
כיום ידוע על לפחות 700 מינים של בעלי חיים הנפגעים מפסולת פלסטיק כתוצאה מהסתבכות או בליעה. חוקרים שיערו שחלק מהמינים מזהה את הפסולת בטעות כמקור מזון, אולם לא היה ניסיון לבחון השערה זו. כמו כן, לא היה ברור אם הצבים מתבלבלים בשל סיבות הקשורות בכושר הראייה או בגלל פעילות של חושים אחרים.

השבוע פרסם כתב העת Current Biology את ממצאי מחקר שנערך במדינת צפון קרוליינה ובמהלכו נבדקה התגובה של צב ים חום לשאריות פסולת פלסטיק. מדובר במין של צב שתפוצתו היא כלל עולמית והוא נמצא גם ליד חופי ישראל.
החוקרים עקבו אחר 15 צבים שלא גדלו בטבע וחשפו אותם בתוך בריכות מים קטנות שאליהם הזרימו, באמצעות צינור, אוויר המכיל ריחות של מרכיבי מזון ופסולת שונים. באחד מהם היו ריחות של פתיתי מזון מעובד המתאים לצבים ובמקרים אחרים היו בקבוקי פלסטיק או שאריות פסולת פלסטיק שעליה הצטברו צמחים ובעלי חיים ימיים (Biofouling). ממחקרים קודמים נודע שצבים מגיבים לריחות הנפלטים ממקורות שונים ומתחילים לגלות התנהגות של חיפוש מזון. בין השאר הם צפים מעל פני המים כדי לאתר את מקור הריח באוויר. במחקר הנוכחי עקבו החוקרים אחר מספר הפעמים שבהם הוציאו הצבים את נחיריהם אל מחוץ למים ואת מספר הנשימות כדי לעקוב אחרי התנהגות של חיפוש מזון.

על פי המעקב, חשיפה לריחות של מזון מעובד ואלו של שאריות פלסטיק עם צמחים ובעלי חיים, הביאה לתגובות זהות של התנהגות המאפיינת חיפוש מזון. לעומת זאת, בבריכות בהן הוזרמו ריחות של מים ללא מזון ופסולת או של ריחות בקבוק פלסטיק, מספר הפעמים שבהם ניסו הצבים להריח את האוויר היה קטן פי שלושה, ושיעור דומה היה גם בקצב הנשימות. מסקנת החוקרים היא שצבים מזהים ריחות של פלסטיק המגיעים ביחד עם מקור ביולוגי (צמחים ובעלי חיים שנצמדו לפסולת) ומגיבים אליהם כמו אל מקור רגיל של מזון. החוקרים מציינים שעדיין לא ברור מה בדיוק טבעם של הריחות שמושכים את הצבים. ייתכן שגם כימיקלים המופרשים למים מהווים גורם משיכה. בכל המקרה התוצאה היא שחוש הריח מושך את בעלי החיים אל פסולת שיכולה לחנוק או להרעיל אותם.
לא רק צבים מתבלבלים מהגירויים שיוצר האדם בסביבה. מחקר נוסף שהתפרסם השבוע ב–Current Biology מראה שסרטנים בחופי בריטניה משנים את קצב חילופי הצבע של גופם לאחר חשיפה לרעש של כלי שייט, וכן את התנהגות הבריחה מטורפים. על פי המחקר שנערך באוניברסיטת אקסטר, חילופי צבעים הם מנגנון טבעי להסוואה של הסרטנים והוא מסייע להם להתגונן מפני טורפים. החשיפה לרעש בניסויים מבוקרים שבהם נחשפו הסרטנים להקלטות של רעש ספינות, הפחיתה במידה משמעותית את קצב החלפת הצבעים של הסרטנים.
ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ ssssssss ContentId(7.3550771) whtzResponsive ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ ssssssss ContentId(7.3539480) whtzResponsive
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר