בג"ץ קבע: עמיר פרץ יקבל סמכות לכינוס הכנסת היום לצורך בחירת יו"ר קבוע
פרץ קיבל את הסמכות לכנס את המליאה מתוקף היותו חבר הכנסת הוותיק ביותר. הנשיאה חיות כתבה כי סירובו של אדלשטיין לציית לפסק הדין מהווה "פגיעה חסרת תקדים בשלטון החוק"

בג"ץ הורה הלילה (חמישי) להעביר את הסמכות לכינוס מליאת הכנסת לוותיק חברי הכנסת, עמיר פרץ, בעקבות סירובו של היו"ר המתפטר יולי אדלשטיין לעשות זאת. השופטים קבעו כי פרץ יוכל לכנס את המליאה כבר היום ולנהל את הדיון לבחירת יו"ר קבוע. בפסק הדין מתחה נשיאת העליון אסתר חיות ביקורת חריפה על התנהלותו של אדלשטיין וקבעה כי בסירובו לציית לפסיקת בג"ץ הוא פגע "פגיעה חסרת תקדים בשלטון החוק". בעקבות הפסיקה הודיע יו"ר הוועדה המסדרת, ח"כ אבי ניסנקורן (כחול לבן), כי הוועדה תתכנס היום לאשר את כינוס המליאה כדי לבחור יו"ר חדש. לדברי ניסנקורן, הוועדה תתכנס ב-11:30 וההצבעה במליאה תיערך ב-16:00.
החלטת בג"ץ - דלגחיות תקפה את החלטת אדלשטיין שלא לציית לפסיקת בג"ץ ולנעול את המליאה מבלי לקיים את ההצבעה. "מעולם עד היום לא אירע בדברי ימי המדינה שגורם שלטוני סירב בריש גלי ובהתרסה לקיים צו שיפוטי באומרו כי צו מצפונו אינו מאפשר לו לקיים את פסק הדין", כתבה, "הפגיעה שגרם בהתנהגותו זו לאינטרס הציבורי בהבטחת שלטון החוק ובקיום פסקי דין וצווי בית משפט – אין שיעור לחומרתה". היא הוסיפה כי "זהו מצב דברים שאין להשלים עמו, ובמקום שבו מדובר בפגיעה חסרת תקדים בשלטון החוק, נדרשים סעדים חסרי תקדים".
חיות הזהירה כי החלטת אדלשטיין עשויה להביא אזרחים שלא לציית להוראות הממשלה במאבק בנגיף הקורונה. "אם כך נוהג בעל השררה, מדוע ינהג אחרת האזרח מן השורה? ושאלה זו מהדהדת במלוא העוצמה בייחוד בימים הקשים הללו אשר בהם אנו מתמודדים עם התפרצות מגיפת נגיף הקורונה, והאזרחים נדרשים לציית להוראות ולמגבלות חסרות תקדים המוטלות עליהם, בין היתר, מכוח תקנות שעת חירום".

השופטים קיבלו את המתווה שהציע יועמ"ש הכנסת איל ינון, לפיו פרץ יקבל "סמכות תחומה ומוגדרת" מתוקף היותו הח"כ הוותיק ביותר כדי לכנס את המליאה עוד היום ולנהל את הדיון לבחירת יו"ר קבוע. לפי המתווה שהתקבל, פרץ יהיה מוסמך לעשות זאת גם אם אדלשטיין יחזור בו מהתפטרותו - שנכנסת לתוקפה מחר (שישי).
שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' תקף את החלטת בג"ץ וכתב בטוויטר: "בג"ץ ממציא פסק דין מופרך פרי מוחו הקודח ושיכור הכוח ומבלי שהוא נשען על אף חוק". ח"כ איילת שקד כתבה כי "בג"ץ פשוט המציאו סעד לא קיים והורידו פקודה למחוקק כיצד להתנהל. זה נעדר כל בסיס משפטי. כמו שלימדו אותנו בשמאל, הדמוקרטיה גוססת לאט".
סמוטריץ - דלגבג"ץ ממציא פסק דין מופרך פרי מוחו הקודח ושיכור הכח *ומבלי שהוא נשען על אף חוק* ומקהלת השופרות המזייפים קוראת לזה "שלטון החוק". שלטון אולי כן, חוק ממש לא. https://t.co/GOqAXZNsuz
— בצלאל סמוטריץ' (@bezalelsm) 25 במרץ 2020
בג"ץ דן גם בבקשה להאשים את אדלשטיין בביזוי בית המשפט בעקבות סירובו לציית להחלטתו, אך החליט שלא לעשות זאת בשל המתווה שמאפשר בסופו של דבר לקיים את הפסיקה. במהלך הדיון הנשיאה חיות מתחה ביקורת על יו"ר הכנסת אך אמרה כי אי אפשר להאשימו בביזיון בית המשפט: "באופן אבסורדי, אילו התפטרותו היתה נכנסת לתוקף מיד – לא היה ביזיון בית המשפט, כי אין עליו כבר את החובה לקיים. היה אפשר ללכת במסלול אלגנטי יותר, אבל... טוב".
בפתח הדיון עדכן יועמ"ש הכנסת, אייל ינון, כי הוא אינו מייצג יותר את יו"ר הכנסת המתפטר. "אני 24 שנים מופיע מול בית המשפט הזה ומייצג את רשויות המדינה השונות, ומעולם לא באתי בלב כל כך כבד", אמר ינון בפתח דבריו, "זה אירוע שאותי מפתיע. חסר תקדים בחומרתו. שבירת כלים בין הרשות המחוקקת לרשות השופטת. כמי שפסע בשביל הצר שבין הכנסת לבית המשפט העליון במשך שנים רבות, זו תחושה מאוד קשה שתוקפת אותי".
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר