באו"ם מזהירים מפני מחסור עולמי במזון בעקבות הסגר במדינות
הכלכלן הראשי של ארגון המזון והחקלאות קרא למדינות להימנע מהגבלה על ייצוא של גידולים מרכזיים, כמו קמח ותפוחי אדמה. לדבריו, אין סיבה שצרכנים יאגרו מזון ויש לצמצם בזבוז תוצרת חקלאית

ארגון המזון והחקלאות של האו"ם הזהיר היום (חמישי) כי החלת מדיניות כלכלית של פרוטקציוניזם בעקבות משבר הקורונה עלולה לגרום למחסור עולמי במזון. לדברי הכלכלן הראשי של הארגון, מקסימו טוררו, על אף הייבול המוצלח והתשקיף האופטימי לגבי מאגרי מזון במדינות רבות, הגבלות על ייצוא והטלת מכסי מגן עלולים לגרום לבעיות בקנה מידה עולמי. לצד זאת, טוררו התריע ממחסור בעובדים, שעלול להקשות על הקציר.
"הדבר הגרוע ביותר שיכול לקרות הוא שממשלות ברחבי העולם יגבילו את אספקת המזון", הוסיף טוררו. "כל הצעדים להגבלת המסחר אינם מועילים כלל. זה אינו הזמן להציב חסמים, אלא להגן על אספקת המזון העולמית". לדבריו, ישנן מדינות שכבר נענו ללחצים של מגזרים שונים ונקטו בצעדים פרוטקציוניסטיים.
מתוך חשבון הטוויטר של מקסימו טוררו - דלגThere's no shortage of food, so countries shouldn't restrict exports. Doing so will just hurt producers and consumers. The current situation is very different from 2007-08 food crisis. Keep the #foodsupplychains alive. My BBC Interview: https://t.co/2SYgzGzwlr@FAO #COVID2019
— Maximo Torero (@MaximoTorero) 25 במרץ 2020
כך למשל, לפי דיווח באתר החדשות הכלכלי "בלומברג", קזחסטאן אסרה על ייצוא של קמח חיטה - מוצר שהיא אחת מיצרניותיו הגדולות בעולם - והגבילה את הסחר בכוסמת, ובירקות כמו בצלים, גזרים ותפוחי אדמה. וייטנאם - ייצואניות האורז השלישית בגודלה בעולם - השהתה באופן זמני חוזים עם מדינות המייבאות ממנה.
רוסיה, ייצואנית החיטה הגדולה בעולם, עלולה גם כן לאיים בהגבלת הייצוא, כפי שעשתה בעבר. בנוסף לכך, עמדתה של ארה"ב נותרה לא ברורה, בשל ההתלהבות שמגלה הנשיא דונלד טראמפ למלחמות סחר בענפים אחרים.
טוררו הוסיף כי הצבת חסמים בענף המזון רק תחמיר את המשבר העולמי נוכח התפשטות נגיף הקורונה. בציוץ בחשבון הטוויטר שלו אמר: "אין כל מחסור במזון ואין סיבה שמדינות יטילו מגבלות על ייצוא. הדבר רק יפגע ביצרנים ובצרכנים. המשבר הנוכחי שונה מאוד מזה של 2007-2008".
מחסור בעובדים, התארכות המשלוחים החיים
לעת עתה אמנם אין כל בעיות בשרשרת אספקת המזון העולמית, אולם בעיות עלולות להיווצר בטווח זמן של כמה שבועות - ולהחמיר בחודשיים הקרובים, עם הכניסה לעונת ההבשלה של פירות וירקות בולטים. לדברי טוררו, בשל חלון הזמן הקצר שבו ניתן לקטוף אותם, והמחסור בעובדים מיומנים, עלול להיווצר מחסור באספקת גידולים טריים.
כתבה של לוס אנג'לס טיימס על אגירת מזון בצל משבר הקורונה - דלג"אם כוח האדם נפגע בגלל מגבלות על תנועה בין מדינות תהיה לנו בעיה", הוסיף. "משבר הקורונה גרם לבעיות בתנועת העובדים ובשינוע הסחורות". לדבריו, יש צורך במדיניות שתבטיח את המשך המסחר במזון, לצד הגנה מפני התפשטות הנגיף. בעיה נוספת שנוצרה בשל סגירת הגבולות היא הארכת משך הזמן שבו נמצאים משלוחים חיים של בקר על ספינות בים.
טוררו הזהיר עוד כי מדינות המסתמכות על ייבוא ומתמודדות עם פיחות בשער המטבע שלהן עשויות לראות עלייה במחירי המזון, אלמלא ממשלותיהן יינקטו צעדים או שהרשתות הקמעונאיות יגלו מוכנות לספוג את ההפסדים. הוא הוסיף כי על ממשלות לנקוט צעדי אסדרה הולמים, שייגנו על אספקת המזון אבל לא יזיקו לכלכלה.
ברמה האישית, צרכנים יכולים לסייע בכך שיימנעו מאגירת מזון וייפעלו לצמצם בזבוז של תוצרת חקלאית, כגון בקנייה של כמות גדולה מדי של פירות וירקות טריים. לדברי טוררו, על משקי בית לקנות רק את הכמויות שהם זקוקים להם ויכולים לאחסן בתנאים מתאימים לשימוש בטווח הזמן הקרוב.
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר