למה התפטרה הממשלה ברוסיה והאם פוטין ישמור על כוחו לעד?
פוטין הכריז על רפורמות שיאפשרו לו להמשיך להיות האיש החזק במדינה גם אחרי תום כהונתו ב-2024. אולם עדיין לא ברור כיצד הוא מתכוון להמשיך להחזיק במושכות או למה בכלל אכפת לו מדעת הקהל

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הפתיע השבוע את עמו ואת העולם כולו כשהכריז על שורת שינויים בחוקה שיסללו את דרכו לאחוז בשלטון לשנים ארוכות, הרבה מעבר ל-2024, השנה בה תסתיים כהונתו האחרונה כנשיא. עקב כך התפטר ראש הממשלה דמיטרי מדבדב, בעל ברית ותיק של פוטין ועושה דברו, יחד עם כל הממשלה. את מדבדב יחליף ראש רשות המיסים הפדרלית מיכאיל מישוסטין. שורת הצעדים מלמדת על תוכניותיו וסדרי העדיפויות של פוטין, אבל במקביל מעלה שאלות על המשך דרכו של נשיא רוסיה.
מה פוטין עושה?
פוטין בנה את אחיזתו האיתנה והבלעדית בשלטון ב-20 השנים האחרונות שבהן שימש כנשיא וכראש ממשלה. החוקה של רוסיה אוסרת על נשיא מכהן לשמש בתפקידו יותר משתי כהונות רצופות, וכעת פוטין צריך למצוא נוסחה על מנת לשמר את אחיזתו בשלטון.

נראה כי לשם כך הוא הציע לעשות כמה שינויים בחוקה, שיחלישו את סמכויות הנשיא העתידי ויגדילו את כוחו של הפרלמנט ושל ראש הממשלה. שינויים אלו עשוים לתת לפוטין גמישות רבה יותר לתפור לעצמו תפקיד שיאפשר לו להיות בעל השררה - מבלי להפר את החוקה.
מה השינויים שבכוונתו לערוך?
פוטין הודיע שיקדם משאל עם על שינויים בחוקה, לאחר פרישתו ב-2024. בין היתר, הוא הציע להחמיר את הדרישות להצגת מועמדות לנשיאות, ולהסמיך את הפרלמנט במוסקבה לבחור מועמדים לראשות הממשלה ולשרי הקבינט. "אלה שינויים משמעותיים מאוד למערכת הפוליטית", אמר פוטין, "הם נועדו להרחיב את תפקידו ומשקלו של הפרלמנט ושל המפלגות החברות בו, וכן את העצמאות והאחריות של תפקיד ראש הממשלה".
הסבר של הביביסי על המהלך של פוטין - דלגאיזה תפקיד ימלא כעת פוטין, ומדוע הוא לא פשוט תופס את השלטון?
זה לא לגמרי ברור. פוטין עשוי להיות שוב ראש ממשלה, הנהנה הפעם מאותן סמכויות רחבות שהוא מבקש להוסיף לתפקיד. כמה פרשנים מצביעים על אפשרות אחרת, של תרגיל מנהיגותי בנוסח נורסולטן נזרבייב, נשיאה הוותיק של קזחסטאן, גם היא רפובליקה סובייטית לשעבר. ב-2018 הרחיב נזרבייב את סמכויות המועצה לביטחון ומינה את עצמו ליושב הראש שלה לכל חייו.
אותם פרשנים מסבירים שלמרות כוחו העצום, פוטין ייקח סיכון אם יכריז על עצמו כנשיא לכל חייו. פוטין כיהן פעמיים רצופות כנשיא, משנת 2000 עד 2008, ובהמשך היה ראש ממשלה. הודעתו ב-2011 על התמודדות מחודשת לנשיאות, שאחריה נערכו בחירות לפרלמנט שתוצאותיהן היו מפוקפקות בעיני רבים, הציתה את גל המחאה המשמעותי ביותר ברוסיה מאז שנות התשעים.

הפעם, פוטין נראה נחוש לכלכל את צעדיו הבאים בהילוכים איטיים, שאמורים לעורר פחות התנגדות. השינויים שהוא קורא לבצע בחוקה יעניקו לו כמה אפשרויות להחזיק בשררה, שאותן הוא יכול יהיה לעבד במשך ארבע שנים.
האם באמת אכפת לפוטין מדעת הקהל?
"החברה שלנו קוראת בבירור לשינוי", אמר פוטין בראשית נאומו השבוע. ואכן, סקרים מלמדים שבקרב הרוסים גדל חוסר האמון כלפי ערוצי טלוויזיה המזוהים עם הקרמלין. לפי הסקרים, הרוסים מתעדכנים יותר ויותר דרך האינטרנט, שנותר ברובו ללא צנזורה. קריאות הקרמלין לפטריוטיזם - שהיו יעילות ביותר אחרי סיפוח חצי האי האוקראיני קרים ב-2014 - איבדו מכוחן ונדחקו הצדה בידי בעיות כלכליות.
פירושו של דבר שהקרמלין צפוי להציג את התפטרותו של מדבדב וחברי ממשלתו כסימן לכך שפוטין קשוב לדרישת הרוסים לשינוי. אף שחלק גדול מאזרחי רוסיה מאשימים את פוטין במצוקותיהם הכלכליות, רבים עוד יותר מייחסים אותן לביורוקרטים הכפופים לו.

על פי סקר של מכון הסקרים העצמאי לבאדה (Levada), שיעורי התמיכה בפוטין ירדו מ-82% באפריל 2018 ל-63% היום. מצבו של מדבדב בסקרים חמור הרבה יותר, והוא זוכה ל-38% תמיכה בלבד.
מה ידוע על ראש הממשלה החדש שלו?
בחירת מישוסטין לתפקיד משקפת כנראה את חששותיו של פוטין מהירידה ברמת החיים, שתרמה לגלי התסיסה שהיו ברוסיה בשנה שעברה. ראש הממשלה החדש נחשב לאחד הטכנוקרטים היעילים ביותר של רוסיה: הוא עמד בראש רשות המיסים הפדרלית מ-2010 וחידש את מערכת גביית המיסים שהיתה בלתי יעילה ומושחתת.
בשנותיו הראשונות כנשיא בנה פוטין את הפופולריות שלו על שביעות הרצון הרוסית מרמת החיים שזינקה באותן השנים, זינוק שחפף לעלייה במחירי הנפט. אבל היום, עם ירידת מחירי הנפט והטלת סנקציות מצד מדינות המערב, הפך השיפור ברמת החיים לנחלת העבר. ההכנסות הפנויות היום נמוכות למעשה מאלה שהיו ב-2013.

פוטין השתמש בנאומו לאומה כדי להשמיע שורת הבטחות לשיפור חיי היומיום של הרוסים. למשל, מתן ארוחות חמות חינם לכל תלמידי בית הספר היסודי מכיתה א' עד ד'.
בניגוד לאנשים בולטים אחרים ברוסיה שמזוהים עם רפורמות כלכליות, למישוסטין אין בסיס פוליטי משלו. בשל כך, קטנים הסיכויים שהוא ישתמש בסמכויות משרתו החדשה כדי לכרסם בכוחו של פוטין.
ייתכן שאחיזתו של פוטין בשלטון תתרופף בעקבות הצעדים האחרונים?
התשובה לשאלה זו ברורה וקצרה: לא. על הנייר לפחות, המערכת השלטונית של רוסיה דומה לזו של צרפת - מוסד נשיאותי חזק שעליו מפקחים רשות שופטת עצמאית, הפרלמנט ושרי ממשלה הכפופים לראש ממשלה בעל מעמד סמכותי משלו.
עם זאת, פוטין שחק בשיטתיות את הסמכויות של המוסדות אלה והצדיק לא פעם את ידו הקשה נגד פלורליזם כצעד חיוני נגד איומים מבחוץ. "רוסיה יכולה להיות ולהישאר רוסיה רק כמדינה ריבונית", אמר פוטין בנאומו שלשום, כרמז לטענתו החוזרת כלפי המערב, שלפיה המערב מלבה את התסיסה הפוליטית כדי לכרסם בריבונות הרוסית.
על מנת להעביר את המסר, הציע פוטין להכניס לחוקה תיקון המבהיר היטב איזה יורש הוא רוצה: נשיאה העתידי של רוסיה, אמר פוטין, לא יכול להיות בעל מעמד של תושב קבע או בעל אזרחות של שום מדינה אחרת.
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר