ארדואן איים שמיליוני פליטים ינהרו מטורקיה לאירופה. המשבר בגבול ייפתר בשיחת וידאו?
בניסיון להפעיל לחץ על מדינות האיחוד האירופי, טורקיה מוכנה לשבור את הכלים ולפתוח את הגבולות ליבשת. מחר צפויים מרקל, מקרון וארדואן לדון בסוגיה בניסיון למצוא פתרון למשבר

טורקיה אפשרה באחרונה לאלפי פליטים ומהגרים לחצות את הגבול לשטחה של יוון, בניסיון לבלום גל אפשרי של מיליוני פליטים הנמלטים מהלחימה בצפון סוריה. אותם אלפים מנסים עכשיו להיכנס לאירופה במה שעשוי להפוך למשבר פליטים חדש של היבשת.
מחר (שלישי) צפויה קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, לשוחח עם נשיא צרפת, עמנואל מקרון, ונשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן ולדון במשבר בגבול טורקיה-יוון. בשל התפרצות נגיף הקורונה, המנהיגים שהיו אמורים להיפגש באיסטנבול יעשו זאת באמצעות שיחת וידאו.
מי הם אותם מהגרים שהגיעו לגבול יוון?
בטורקיה נמצאים כיום כארבעה מיליון פליטים, כ-3.6 מיליון מהם הגיעו מסוריה. קודם לכן, תנועתם בתוך טורקיה הוגבלה, ובעקבות הסכם שחתמה המדינה עם האיחוד האירופי, טורקיה הגבירה את הפיקוח על הגבול. בתחילת החודש הודיעה אנקרה כי היא לא תמשיך לעצור את אלה המנסים להיכנס לשטחה של אירופה, וכתוצאה מכך אלפי אפגנים, איראנים, סורים, פקיסטאנים ועוד מהגרים מאפריקה ומאסיה מיהרו לנסות ולחצות את הגבול לתוך אירופה.

למרות שייתכן שהגל הנוכחי של הפליטים והמהגרים נובע מהסכסוך שמתרחש לדרומה של טורקיה, בצפון סוריה, גורמים ביוון אומרים שמעט מאוד מהמהגרים שצבאו על גבולה הם סורים. לפי נתונים שפורסמו בינואר, לפני שהלחימה בסוריה התעצמה, 35% מהאנשים שחצו את הגבול ליוון משטחה של טורקיה היו אפגנים ו-14% היו סורים.
כמה מהגרים חצו בעצם את הגבול לשטחה של יוון?
לפי הערכות, בתחילת החודש כ-26,500 בני אדם ניסו לחצות את הגבול, ובשבוע שעבר הוערך כי ישנם אלפים שממתינים בגבול. גורם בארגון "הסהר האדום הטורקי" מסר בשבוע שעבר, כי לפחות עשרת אלפים בני אדם המתינו סמוך למעבר הגבול הטורקי פּזָרקוּלֵה.
מפה - דלגשבע מדינות באיחוד האירופי הסכימו החודש לקלוט לשטחן לפחות 1,600 ילדים ובני נוער מכמה מחנות פליטים באיים היווניים, בהן גרמניה, צרפת, אירלנד, פורטוגל, פינלנד, קרואטיה ולוקסמבורג.
לפי נתוני האיחוד האירופי, נמצאים כיום במחנות יותר מ-5,500 קטינים שאינם מלווים על ידי אדם מבוגר. בסך הכל חיים במחנות הקליטה באיים היווניים כ-42,500 פליטים ומהגרים - פי שבעה מהקיבולת שהמחנות יכולים להכיל. טורקיה טוענת כי יותר ממאה אלף אלף פליטים עזבו עד כה את שטחה, אך אין ראיה שתומכת בנתון הזה.

למה ארדואן החליט לפתוח את הגבול?
זה זמן רב שטורקיה מתלוננת על כך שהיא לא מקבלת מספיק תמיכה בהתמודדות עם נטל המהגרים, לאחר שקלטה לשטחה את אוכלוסיית הפליטים הגדולה ביותר בעולם. למרות הבטחות לקבל שישה מיליארד אירו למען הטיפול בפליטים הסורים, טורקיה רוצה לדון מחדש בהסכם שנחתם עם האיחוד האירופי. לטענת ארדואן, טורקיה שילמה עד כה כ-40 מיליארד דולרים על הפליטים שנמצאים בשטחה.
אנקרה גם רוצה לקבל גיבוי למדיניות שלה בסוריה שבמסגרתה היא נלחמת בכוחותיו של הנשיא בשאר אסד ובלוחמים הקשורים למחתרת הכורדית, PKK. הנשיא הטורקי מעוניין להשתמש בשטחים שכבש בצפון סוריה מידי התושבים הכורדים באוקטובר כדי לשכן שם פליטים מטורקיה, אך אין תמיכה לתוכנית הזאת בקרב הקהילה הבינלאומית.
האם המשבר של 2015 חוזר על עצמו?
ב-2015 הגיעו לאירופה כמיליון פליטים, רובם חצו מטורקיה ליוון. פליטים נוספים הגיעו ממדינות באפריקה, בהן לוב, לשטחה של איטליה. למרות שארדואן אמר שבקרוב "מיליון" פליטים יצבאו על הגבול עם יוון ובכלל מיליונים יעשו את דרכם לאירופה מטורקיה, מדינות הגובלות עם טורקיה גייסו במהרה כוחות משטרה וצבא כדי להיות ערוכות בצורה טובה יותר לעצור את הגל הצפוי.
למרות זאת, מעבר של מהגרים ופליטים לשטחה של אירופה דרך הים הוא בעייתי יותר. כשמשמר החופים הטורקי לא מנסה לעצור את סירות המהגרים שעושות את דרכן לאיים היווניים, אסור לרשויות ביוון להחזיר את אלה שמצליחות לחצות את הגבול הימי, ולעתים קרובות, נדרשים אנשי הביטחון להציל את המהגרים מהסירות הרעועות והטובעות.
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר