היסטריה באיסטריה: גן העדן הקולינרי שבצפון קרואטיה - קרואטיה - הארץ

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

היסטריה באיסטריה: גן העדן הקולינרי שבצפון קרואטיה

לכתבה
רוביני (Rovinj) Susan Wright / NYT

חובבי כמהין ואוהבי אוכל בכלל לא ידעו את נפשם בגן העדן הגסטרונומי שבצפון קרואטיה. עיירות עתיקות בהרים, חופים נפלאים והיסטוריה עשירה הם רק חלק ממוקדי המשיכה האחרים שמציע חצי האי

תגובות

אם תבלו מספיק זמן באיסטריה, חצי האי הירוק שבצפון קרואטיה, תפגשו מישהו שיגיד לכם: "יש לי כאן חבר שגר בארבע מדינות שונות ומעולם לא עזב את הכפר שלו". זאת יכולה להיות אשה בת 100, שנולדה באימפריה האוסטרו-הונגרית (שהתפרקה ב-1918), הגיעה לבגרות כשאיסטריה היתה חלק מאיטליה (עד 1947), העבירה את רוב חייה הבוגרים כאזרחית יוגוסלביה ומאז 1991 היא קרואטית גאה.

היום 90% משטחו של חצי האי שייכים לקרואטיה והשאר הם חלק מסלובניה, עם רצועה איטלקית צרה. איסטריה משקפת יפה את ההיסטוריה של דרום מזרח אירופה במאה הקודמת, אבל היא גם גן שעשועים קסום של המאה הנוכחית לחובבי חופים ושמש בקיץ ועיירות הרריות, עתיקות רומאיות, יין מקומי, כמהין ומזון גורמה ברמה הגבוהה ביותר, בכל זמן אחר. איטלופילים ירגישו בבית, שכן רבים מתושבי איסטריה עדיין שולטים גם באיטלקית וגם בקרואטית.

עיירות החוף המהממות רוביני (Rovinj), פורץ' (Porec) ופולה (Pula) ימשכו מן הסתם את רוב התיירים שמגיעים הנה, אבל לא כדאי לוותר על העיירות ההרריות הימי-ביניימיות מוטובון (Motovun) וגרוזניאן (Groznjan), על קהילות האומנים והמסעדות המגישות מנות פסטה עשירות בכמהין שלהן.

Rovinj
Susan Wright / NYT

הנה כמה הצעות לביקור קצר באזור:

טבילת בירה

כשמבשלת סן סבולו (San Servolo) התחילה לייצר בירה, או פיבו, ב-2013, רק מעטים האמינות שחמש שנים אחר כך אנשים ממש יטבלו בה. אתר הנופש והספא שנפתח לאחרונה ממש ליד המבשלה (San Servolo Resort and Beer Spa), מחוץ לעיירה בויה (Buje), מציע לאורחיו טבילה של 45 דקות באמבטיית בירה, בעודם לוגמים בירה ללא הגבלה ישר מהברז הסמוך. רק בשביל זה כדאי להזמין חדר במלון. אחרי הטבילה בבירה, אורחי הספא יכולים ללכת לסאונה או לשחייה בבריכה (שבה יש מים ודווקא לא בירה). מחיר הספא: 525 קונה (298 שקל) לאורחים. למבקרים שלא הזמינו חדר: 700 קונה (398 שקל).

על המצוק

בחלקה הדרומי של העיר העתיקה ברוביני נמצא ולנטינו (Valentino), בר קוקטיילים שמושך בעיקר תיירים. מוקד המשיכה הוא הנוף. הלקוחות יושבים על כריות שמונחות על הסלעים ממש מעל הים האדריאטי. לאסון פוטנציאלי דרושה רק תוספת של כמה קוקטיילים. אבל אחרי שמתרגלים לנוף ולאווירה, נחלשת ההתנגדות לשלם מעט יותר על המשקאות. כוס משקה ממוצעת – אפרול שפריץ נהנה מפופולריות מיוחדת – עולה 90 קונה (51 שקל). התרחקו מההמלצות של המלצרים, שאיכשהו נוטים להצביע על כמה מהאופציות היותר יקרות בתפריט המשקאות.

Valentino, a cocktail bar
Susan Wright / NYT
Valentino, a cocktail bar
Susan Wright / NYT

כוכב מונטה

לא מפתיע שהמסעדה הראשונה בקרואטיה שזכתה בכוכב מישלן ממוקמת באיסטריה. ההשפעה האיטלקית מורגשת במגוון מנות פסטה, ואליה נלווה דגש על מוצרים מקומיים שמיוצרים ידנית. הכוכב הוענק למסעדת מונטה שבעיר העתיקה ברוביני. המסעדה מייצרת בעצמה את שמן הזית שלה (בבית בד שממוקם במרחק של כמה קילומטרים, ליד הפיורד לים) ויש בה מנות יצירתיות עם השפעה איטלקית ואיסטרית כמו טרטר טונה אדריאטי, כופתאות זנב שור ולובסטר וגלידת שומר. במסעדה יש יינות מצוינים, רובם מקומיים. שש מנות עולות 849 קונה (482 שקל), לא כולל יין.

 

בעקבות הכמהין

קרואטיה, ובעיקר איסטריה, לא היתה תמיד על מפת הכמהין. תושבי פיאמונטה הסמוכה היו יכולים לחצות את הגבול כדי לקנות כמהין לבנות באיסטריה, ואז להעביר אותן לאיטליה במסווה ולמכור אותן ככמהין איטלקיות. זה השתנה ב-2 בנובמבר 1999, כשצייד כמהין קרואטי מאיסטריה, ג'יאנקרלו זיגנטה, מצא עם כלבתו דיאנה פטריית כמהין לבנה שמשקלה 1.36 קילוגרם – הגדולה ביותר שנמצאה אי פעם, עד לאותו יום. לפתע הבין עולם הקולינריה שבאיסטריה יש כמהין לבנות ושם אפשר לקנות את הפטריות המהוללות במחירים זולים יחסית. אפשר לטעום אותן, וגם להשתתף בחיפוש כמהין, ב-Prodan Tartufi שליד העיירה בוזט (Buzet). משפחת פרודן לוקחת את המבקרים לציד כמהין, שנמשך כשעה, עם הכלבים שלה. אחר כך מבשלים ארוחה שכוללת ביצים עם כמהין, נקניקיות עם כמהין, גבינות עם כמהין ועוד. הכל עם כמהין. החוויה כולה עולה 475 קונה (270 שקל) לאדם.

ארוחת צהריים אטית

Toklarija היא תחנת חובה לחובבי אוכל. נביו סיטוריץ' (Nevio Sirotic) השף והבעלים יוצא הדופן של המסעדה הממוקמת בבית בד בן 600 שנה הממוקם בצומת דרכים כפרי, לוקח ברצינות את החלק השני בביטוי "בישול אטי". ארוחת צהריים ממוצעת שלו אורכת כשלוש שעות. אבל חדר האוכל הכפרי, המואר באש שבאח, מזמין להישאר אפילו יותר. כמעט כל חומרי הגלם למנות שמבשל סיטוריץ' הם מקומיים. חלקם מגיעים מהגן שליד המסעדה. התפריט משתנה בהתאם לעונה והוא עשוי לכלול סלט אספרגוס בר, רביולי עם פרושוטו וחזיר רך כל כך אחרי צלייה ממושכת, שאתם עשויים להשאיר את הסכין על השולחן. במסעדה לא מקבלים לקוחות מזדמנים ומכינים אוכל בדיוק למספר הלקוחות שאמורים להגיע בכל יום. לכן חייבים להזמין שולחן מראש. תפריט טעימות שכולל שש מנות ב-450 קונה (255 שקל).

Toklarija היא תחנת חובה לחובבי אוכל
Susan Wright / NYT
מנה בToklarija
Susan Wright / NYT

אמנות השיטוט

גרוזניאן עדיין משרה תחושה של עיירה נטושה. אחרי מלחמת העולם השנייה רבים מתושבי העיירה נמלטו לאיטליה ורק מעטים נשארו בה. בסוף שנות ה-60 התיישבו בה אמנים ואנשי בוהמה. היום העיירה הדהויה והמקסימה, שסמטאותיה מרוצפות אבן, שופעת גלריות. בגלריה איל פונטו (Galerija Il Punto) האומנים גורדנה קוזינה (Gordana Kuzina) ואדוורד קוזינה מטאי (Edvard Kuzina Matei) מוכרים תכשיטים וציורי נוף מעשה ידיהם. "עברנו הנה לפני 15 שנה כדי למכור את היצירות שלנו", אמר קוזינה מטאי. "זאגרב היתה יקרה מדי בשבילנו, אז התמקמנו פה ואנחנו אוהבים את זה". בגלריה גספר (Galerija Gasspar) מוכרים עבודות של כמה אומנים מקומיים, כמו פסלי הזכוכית המוזרים, שנראים כאילו הגיעו מעולם אחר, של בורהאן הדז'ילוויץ' (Burhan Hadzialjevic) ופסלי הברונזה והאבן של האמנית ילידת אנגליה גייל מוריס (Gail Morris).

חזרה לימי הביניים

כ-16 קילומטרים מגרוזניאן, מעבר לעמק שופע הצמחייה של נהר מירנה (Mirna River Valley) שוכנת מוטובון, העיירה הציורית ביותר בחצי האי. העיירה מוקפת החומה, מקום הולדתו של נהג המרוצים מריו אנדרטי (Mario Andretti), עשירה בחנויות המוכרות תוצרת של תושבים מקומיים, אבל החוויה הקסומה ביותר שיש לה להציע היא טיול על החומות (20 קונה, 11 שקל). ליד השער בחומה הימי-ביניימית נמצאת חנות קטנה של משפחת ויוודה (OPG Vivoda). משפחה באותו שם מוכרת שמן זית (ליטר ב-110 קונה, 63 שקל). מוצר אחר של המשפחה הוא ברנדי מעשבים (טבריצה, ליטר ב-130 קונה, 74 שקל).

סושי נוסח איסטריה

Damir i Ornella, שמציינת השנה 20 לייסודה, היא אחת המסעדות הטובות ביותר באיסטריה. המסעדה שוכנת בעיירת חוף נוביגרד (Novigrad). דמיר עובד בחדר שבחזית. ליד שולחן נייד הוא קולף פירות ים ומפריד רכיכות מצדפיהן. על בשר הרכיכות הנא הוא מתיז שמן זית ומיץ לימון, מוסיף מלח ופלפל ומגיש. במטבח מבשלת אורנלה מנות פסטה עם פירות ים, בהתאם לשלל העונתי. התפריט משתנה מדי יום, לפי האספקה שהביאו הדייגים באותו בוקר. תפריט טעימות של חמש מנות, החל ב-500 קונה (284 שקל) לאדם, לא כולל יין.

 

חוף שקט

רדו לחוף בפולה. במפרץ מדרום למרכז העיר נמצא סקרוג'יאנה (Saccorgiana), חוף מרוצף חלוקי אבן (אין כאן חול) ונוח לשיזוף בקיץ. בחוף יש טרמפולינה ובר (Zeppelin Beach Bar) שמציע בירה, יין ומשקאות קלים. החניה ליד החוף – ללא תשלום.

The Zeppelin Beach Bar in Pula
Susan Wright / NYT

ארוחת צהריים של דייגים

במרינה נעימה ליד כפר הדייגים פזאנה (Fazana), כשמונה קילומטרים מצפון לפולה, נחמד לשבת בסטארה קונובה (Stara Konoba) ולהתבונן בסירות ובדייגים. התפריט בטברנה מבוסס על הים: סרדינים צלויים, קלמארי מטוגנים, מרק דגים ומנות פסטה עם צדפות, מולים וחסילונים. ארוחת צהריים: 250 קונה (142 שקל) לאדם.

הקולוסיאום האחר

יש סיבות רבות לנסוע לפולה, בדרום חצי האי, אבל אם צריך לציין רק אחת מהן, מדובר באצטדיון רומי מהמאה הראשונה לספירה. זהו האמפיתיאטרון העתיק השישי בגודלו, מבין כמאתיים שעדיין עומדים על תלם. כשהיה פעיל, הוא איכלס כ-20 אלף צופים חובבי קרבות גלדיאטורים. אחיו ברומא מעורר יותר קריאות התפעלות, בגלל ממדיו המלכותיים, אבל הטבעת החיצונית שסביב את האצטדיון בפולה עדיין שלמה. דמי הכניסה הם 50 קונה (28 שקל). בעיר נמצא גם מקדש בן 2,000 שנה של אוגוסטוס ובכל שטחה פזורים שרידים רומיים. סיבה נוספת לביקור בפולה: בעיר נמצא שדה התעופה המסחרי המרכזי של איסטריה.

Roman arena in Pula at the southern tip of the Istrian peninsula
Susan Wright / NYT

לינה

Hotel Lone (Luje Adamovia 31, Rovinj; hotellone.com, החל ב-1,400 קונה, 795 שקל, לזוג) מלון עם 248  חדרים שהיה פעיל עוד בתקופה הקומוניסטית. המלון עבר לבעלותה של חברת האדריכלים הקרואטית 3LHD ב-2011 והפך לאחד ממקומות ההתאכסנות החדישים בקרואטיה. בחלק מהחדרים, לדוגמה, יש ג'קוזי במרפסת. המלון ממוקם במרחק של כ-15 דקות הליכה ממרכז רוביני.

Meneghetti (Stancija Menegeti 1, Bale; www.meneghetti.hr, החל ב-1,400 קונה, 795 שקל, לזוג). המלון ממוקם בבית אחוזה, שמוקף באדמות ששטחן כ-120 דונם. ברובן יש כרמי יין ששייכים לבעלים. במבנה יש תשעה חדרים ו-15 סוויטות בסגנון כפרי, עם קורות עץ בתקרה, ריהוט עתיק ומקררי יין.

Villa Tuttorotto (Dvor Massatto 4, Rovinj; villatuttorotto.com, 740 קונה, 420 שקל, לזוג) הוא מלון של שבעה חדרים במרכז העיר העתיקה ברוביני. השירות קשוב וחם ורוב החדרים משקיפים על הים.

הרשמה לניוזלטר

הכתבות שחייבים לקרוא כל סוף שבוע - ישירות אליכם למייל

ברצוני לקבל ניוזלטרים, מידע שיווקי והטבות


תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות