דרך נוף יבנאל–מנחמיה: המקום בו היסטוריה ונוף נפגשים
לכתבההגשם הראשון נתן אותותיו בדרך הנוף יבנאל-מנחמיה וזוהי העונה היפה בשנה לבקר כאן באזור
דרך הנוף שיוצאת מיבנאל, חוצה את חלקה המזרחי של הבקעה ויורדת במדרונות של מתלול רכס יבנאל אל מנחמיה, הטיול מענג בתקופה הזו של השנה, הגשם והכל מסביב ירוק ונוצץ. לא רגל ברגל, אפשר לעבור את המסלול גם ברכב פרטי.
מנחמיה
יער מנחמיה משתרע על פני כ-2,000 דונם במורדות המשתפלים מהר יבנאל לעבר נחל יבנאל והמושבה מנחמיה. יער מנחמיה ניטע לראשונה בשנות ה-60 במיני העצים המקובלים באותם ימים – אורן ירושלים לרוב וגם, איקליפטוס וטטרקליניס (מין דומה לברוש) ובמהלך השנים גם תוספות קטנות של אלה אטלנטית. במשך הזמן, בעיקר בעקבות כמה שנות בצורת, החלו עצים לקרוס, והיער הידלדל. לפני חמש שנים החלה קק"ל במבצע לחידוש היער. לאור ניסיון העבר השתנו גם מיני העצים הניטעים, וליער נוספו בעיקר עצי איקליפטוס צופניים, עצי שיטה ועוד עצי טטרקליניס, שהוכיחו את התאמתם לתנאי הסביבה שבמקום.


הנקודה הראשונה בטיול היא בקעת יבנאל וממנה ממשיכים הלאה. ביציאה מיבנאל ניצב שלט שמתאר את מפת המסלול. השביל מסומן בסימון שבילים אדום ללכל אורכו ומחוזק בשלטי הכוונה של קק"ל. מיד ביציאה, ממערב לדרך, נמצאת ח'ירבת ימא. כאן שכן כנראה כפר ימה בימי התלמוד, וכבר באותם ימים קדומים זיהו את המקום עם יבנאל המקראית וזהו מקור שמה של המושבה יבנאל. הדרך פונה דרומה בבקעת יבנאל – בקעה רחבת ידיים שאדמתה הכהה נוצרה בגלל בליית סלעי בזלת. הבקעה מעובדת כולה ומגדלים בה שדות חיטה, מטעי שקדים ופרדסי הדר.

כ-2.3 קילומטרים מתחילת המסלול ניצב לצד הדרך עץ גדול ויפה של אלון התבור. הנקודה הזו קוראת לשבת בצילו ולהביט על הנוף הפתוח. אך לא מדובר בעוד עץ שניצב במלוא קסמו. שלט קטן מכריז: "העץ של גולני", כלומר העץ שממנו שאב הצייר דוד אלף את ההשראה לסמל חטיבת גולני המתנוסס על התג של כל חיילי החטיבה. לא הכול מסכימים שזהו אכן העץ מעורר ההשראה. חילוקי הדעות באשר לזהותו מתנהלים זה שנים רבות. גדעון אלף, בנו של הצייר, מצדד בעץ הזה. ראינו כבר אלוני תבור גדולים ומרשימים יותר, אבל העץ הזה, בודד במרחב חשוף מעצים, הוא מבחינתנו מועמד ראוי. במהלך השנים אף הוקמה סביבו גדר עץ נמוכה כדי להגן עליו, ובשנים שחונות מובילים אליו מים בצינור פלסטיק שמחובר לברז.


מכאן ממשיכים לנקודה הבאה, כשלאורך כל הדרך מלווה הנוף עוצר הנשימה. במדרון לא מעובד, מעט לפני המפגש עם שביל ישראל, כ-1.5 קילומטרים מדרום לעץ של גולני, מובילה דרך קצרצרה מזרחה (שמאלה) אל סככה הצופה על עמק הירדן, הגולן והגלעד שבעבר הירדן. המקום מכונה בשם הקליט "תצפית הסקלרוספרמה", על שמם של כמה שיחי שיטה מחטנית (Acacia sclerosperma). אחד מהם מרשים במיוחד בנופו הרחב ואפשר להיכנס לתוכו כמו אל סוכה.

חוזרים לדרך הנוף וממשיכים בנסיעה. לאחר כ-800 מטר מגיעים לצומת. פונים ימינה וחונים לאחר כ-200 מטר ליד חניון האלות. במקום שלט הוקרה המספר שהחניון הוקם בסיוע ידידי קק"ל בשווייץ.

שני שבילי גישה קצרים ונגישים מובילים לשני צמדי שולחנות פיקניק, המוצבים בין עצי אלה אטלנטית שניטעו בשנות ה-60. המקום נועד גם לשמש חניון לילה למטיילי שביל ישראל. מקצה החניון עולים בגרם מדרגות ארוך שנמצא בין עצי היער, אל מרפסת תצפית שנבנתה ליד מעיין שאיננו נובע עוד, ורק צינור פלסטיק שחור וכמה שיחי פטל מעידים על קיומו. בימים חמים אפשר למצוא מפלט מהשמש בצילו של עץ חרוב גדול.

מחניון האלות מתחברים שוב לדרך הנוף. נוסעים כחצי קילומטר ועולים ימינה לגבעה עליה הוצב סלע ענק לכבוד ראש הממשלה השלישי של ישראל לוי אשכול. הנוף משם מרהיב. עמק הירדן פרוש כולו מתחת וניתן להבחין גם בקיבוץ דגניה ב', שאשכול היה ממייסדיו. מאותה גבעה נוסעים חזרה לדרך הנוף וממשיכים במורד הדרך עד למנחמיה, שם מסיימים את הטיול.
איך מגיעים? נקודת המוצא ברחוב המעיין ביבנאל, בצד הדרומי ביותר של היישוב. נקודת הסיום ברחוב הבנים, מנחמיה.
אורך מסלול הנסיעה: כ-10 ק"מ.
עונה מומלצת: חורף, אביב, סתיו
משך המסלול: 1-2 שעות
רמת קושי: קלה
ציפי אלבז היא רכזת קהילה ויער, גליל תחתון בקרן קימת לישראל.
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר